Készülődés az ünnepekre

Az idei év minden szempontból különleges. Számunkra azért is, mert elindult a lapunk. Az idei karácsonyi ünnepkörben azzal próbáltuk segíteni az olvasóinknak, hogy két cikksorozatot indítottunk el. A sütisütés és a kézműveskedés olyan dolgok, amikkel közelebb kerülhetünk egymáshoz, és minőségi időt tölthetünk el, ha együtt, családként készítjük el őket. Azért döntöttem úgy, hogy elvállalom a négy sütemény megsütését és a négy kézműveskedést, mert ezzel egy családi hagyományt tudtam újra feltámasztani. Gyerekkoromban még természetes volt, hogy minden vasárnap együtt volt a család, most már inkább a tévé, a számítógép előtt ülve vagy munkával töltjük az időnket. Magányosan, és ennek semmi köze a koronavírushoz, tavaly is ilyen volt, és azelőtt is, de talán most, ha még csak a szűk családunkban is, de visszahozhatunk valamit, amiről már azt hittük, hogy elveszett.

A sütemények kiválasztásakor próbáltam olyan recepteket összegyűjteni, amiket már amióta az eszemet tudom, készítünk karácsonykor. Édesszájú családként nem volt könnyű dolgom. Az elmúlt négy hétben négy receptet mutattam be.

Egy boros kifli recepttel kezdtünk, amit már a dédim is készített. A fújt kókuszos süti nagymamám specialitása. Mézeskalács nélkül nem karácsony a karácsony, bár mondjuk mi idén sokkal kevesebbet sütöttünk, ha ennyiféle süteményt készítünk, könnyen túl sok lehet belőle, és akkor pazarlásba megy. És végezetül az én kedvencem, a gesztenyés tekercs készült el. Még karácsony előtt egy-két nappal elkészítünk két-három féle krémes süteményt. Jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások, hogy kinek a kedvence legyen megsütve.

Most már bárhol vehetünk tömeggyártott díszeket és dekorációkat. Valahogy ezekből nekem hiányzott az a kis plusz, ami miatt személyes és igazán a miénk. Sokkal kedvesebbek azok a díszek, amiket az oviban készítettünk, vagy anyukám anyasági alatt készített díszei. Ezért mindenkit arra bíztatok, hogy maga készítse el őket.

Olyan dolgokat próbáltam összeválogatni, amik akár gyerekekkel is elkészíthetők, és olyanokat is, amiket sokféleképpen elkészíthetünk, úgy variálhatunk, ahogyan nekünk tetszik, hogy illeszkedjen a karácsonyi dekorációnkhoz. Bemutattam, hogy lehet ügyesen karácsonyi illatokat varázsolni a lakásba naranccsal és szegfűszeggel, készítettünk hóembert zokniból, karácsonyfadíszeket levegőre száradó agyagból, és végezetül a nemezből készült karácsonyfadíszeket.

Még bőven van idő karácsonyig elkészíteni a díszeket és megsütni a süteményeket, ha összedolgozik a család. Gasztro és a Lazító rovatunkban megtalálhatók a cikkek, hogy mit és hogyan kell csinálni.

Ezúton is köszönöm minden Olvasónak, hogy részt vett ennek a családi hagyománynak az újraélesztésében. Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!

címkék: ,
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb