A karácsonyi emlékeim közül a kedvenceim elsősorban nem szentestéhez vagy az ajándékokhoz kötődnek, hanem az adventi vasárnapokhoz. Családomban él egy szokás, miszerint advent minden vasárnapján közösen készítünk egy szárazsüteményt és valamilyen kis dekorációt a lakásba.

Az asztalra odakerült a koszorú az égő gyertyával, a karácsonyi dekoráció és desszertként a friss sütemény.

Ezt követően anyukám a sütemény felét elcsomagolta, és úgy elrejtette, hogy meg sem találtuk karácsonyig, pedig higgyék el, kerestük. karácsonykor pedig az ünnepi asztalra kikerült a rengeteg sütemény, a családtagoknak szép dobozokba csomagolva, szalaggal átkötve vittük ajándékként a négy héten át készült sütemény-válogatásunkat.

Ezért az adventi időszakban minden héten egy süteményrecepttel és egy kis kézműveskedéssel lepjük meg olvasóinkat, hogy a karácsonyi hangulat idén is beköltözzön az otthonokba.

Dédi boroskiflije

A recept már generációk óta öröklődik a családunkban, rengeteg öröm és ínycsiklandó emlékünk kötődik hozzá annak ellenére, hogy nem egy tipikus karácsonyi ízvilágú süti, mégis számunkra ez az egyik legkarácsonyibb sütemény, és csak ilyenkor készítjük el, igaz ekkor 2-3 adaggal.  

Összetevők:  

  • 300 g sima liszt 
  • 250 g sütővaj (Palmarin/Hera) 
  • 4 evőkanál fehérbor 
  • 1 csipetnyi só 
  • 100 g porcukor 
  • egy csomag vaníliás cukor 

Elkészítés

A vajat kivesszük a hűtőből, körülbelül egy óra alatt a szobahőmérsékleten megpuhul annyira, hogy dolgozni tudjunk vele (a mikrózást nem ajánlom, elég, ha puha, és nem jó, ha folyós állagú lesz, mert akkor ragadni fog, és nehéz lesz nyújtani)

A vajat a liszttel, a borral és a csipetnyi sóval összegyúrjuk, amíg össze nem áll.

Konyharuhával leterítjük, és legalább két órát pihentetjük, vagy egy éjszakát hűtőben tartjuk. 

Hét milliméter vastagra nyújtjuk, egy kevés lisztet tegyünk a deszkára, hogy ne ragadjon le. 

Egy kisebb pohár segítségével kis félholdakat szaggatunk ki.

180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10-12 perc alatt megsütjük. Amint barnulni kezd, kész van.

A porcukrot és a vaníliacukrot összekeverjük és amint kivesszük a sütőből, elkezdjük beleforgatni a félholdakat. Minél melegebb, annál több cukor ragad rá, de azért vigyázzunk, hogy ne égessük meg magunkat! És már készen is vagyunk.

Egy műanyag- vagy pléhdobozban karácsonyig eláll, sőt talán finomabb is lesz a várakozásnak köszönhetően.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb