A karácsonyi emlékeim közül a kedvenceim elsősorban nem szentestéhez vagy az ajándékokhoz kötődnek, hanem az adventi vasárnapokhoz. Családomban él egy szokás, miszerint advent minden vasárnapján közösen készítünk egy szárazsüteményt és valamilyen kis dekorációt a lakásba.

Az asztalra odakerült a koszorú az égő gyertyával, a karácsonyi dekoráció és desszertként a friss sütemény.

Ezt követően anyukám a sütemény felét elcsomagolta, és úgy elrejtette, hogy meg sem találtuk karácsonyig, pedig higgyék el, kerestük. karácsonykor pedig az ünnepi asztalra kikerült a rengeteg sütemény, a családtagoknak szép dobozokba csomagolva, szalaggal átkötve vittük ajándékként a négy héten át készült sütemény-válogatásunkat.

Ezért az adventi időszakban minden héten egy süteményrecepttel és egy kis kézműveskedéssel lepjük meg olvasóinkat, hogy a karácsonyi hangulat idén is beköltözzön az otthonokba.

Angyalkák és egyéb karácsonyifadíszek

Advent harmadik vasárnapja alkalmából nálunk már igazi karácsonyi díszek készülnek, jellemzően minden évben készítünk néhány újat. Anyukám új kedvencei az angyalkák, melyeket tavaly só-liszt gyurmából készítettük, idén pedig kipróbáltuk modulitból is, és szerintem ez lett az új kedvence. Már most szent fogadalmat tettünk, hogy jövőre minden ismerősünknek csinálunk egyet.

Alapanyagok:

  • Modulit/levegőre száradó gyurma – három színárnyalatban elérhető különféle kiszerelésben; én a terrakotta árnyalatot és félkilogrammos csomagot használtam
  • apró gyöngyök
  • vékony szalag
  • hurkapálca
  • néhány fogpiszkáló
  • egy tálban kevés víz

Elkészítés

Egyszerű karácsonyfadísz

A kicsomagolást követően a gyurma eléggé ragacsos állagú, ezért mielőtt kinyújtanánk, érdemes átgyúrni száraz kézzel.

Kinyújtjuk a gyurmát 7-10 milliméter vastagra. Minél vastagabb, annál könnyebb vele dolgozni. A deszkát és a sodrófát fóliával becsomagoltam, hogy kevesebb legyen vele a gond, hiszen sütemények sütésnél is ezt használjuk.

Ezt követően kiszaggatjuk a gyurmát.

A hurkapálcával elkészítjük a lyukat, ahol majd átfűzzük a szalagot száradás után. A fogpiszkálóval az apró gyöngyöket a gyurmába nyomkodjuk. Ha nem nyomjuk be elég mélyen, a száradást követően kipotyoghatnak.

A gyurma egy idő után száradni kezd, ilyenkor kevés vízzel gyúrjuk át újra, és ha túl nedves és ragadós lesz, hagyjuk kicsit száradni, néhány perc múlva folytatni tudjuk a munkát. Az ujjlenyomatokat vagy kisebb felületi repedéseket nedves kézzel simítottam el.

Legalább 24 órán át hagyjuk száradni.

Angyalkák

A kinyújtott tésztából két szabályost kört kiszaggatunk, ezekből lesznek a szárnyai és a teste.

Az egyiket háromszög alakúra vágjuk, hurkapálcával lyukat készítünk a szalagnak, az alját lyukakkal vagy gyönggyel díszítjük.

A másikból egy kisebb háromszöget a fotó alapján kivágunk, majd félbevágjuk, ezek lesznek az angyal szárnyai. Az alját gyöngyökkel és hullámokkal díszíthetjük.

A fejhez egy kisebb golyót készítünk.

A kezeket két kisebb golyóból készítjük el, az ujjakat fogpiszkálóval rajzoltam be.

A hajat foghagymanyomó segítségével készítettem el.

Az arcocskát fogpiszkálóval rajzoltam meg.

Az összeragasztáskor egy kicsit nedvesítettem a gyurmát, hogy biztosan egyben maradjon száradás után is.

Olvasta már?

Pénteken kiderül, ki lesz az Év Vállalkozója

Július 1-jén, azaz pénteken kerül sor az Év Vállalkozója verseny döntőjére Komáromban, a Tiszti…

2022.06.28.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb