Üdvözöllek kedves olvasó a második témakörben, amely a testedzésről, a mozgásról szól. Amennyiben ez az első alkalom, hogy írásomat olvasod, olvasd el a bemutatkozó cikkemet, a cikksorozatom bevezető írását, és az alvással kapcsolatos témát fejtegető cikkemet is bátran. Ezekben felvázolom, illetve átadom tapasztalataimat, melyekkel remélhetőleg hozzá tudlak segíteni, hogy Egészséged megőrzését mesterfokon űzhesd a továbbiakban.

Egészségünk további fontos alappillére a mozgás, fizikumunk, testünk, vagy ha úgy tetszik izomzatunk edzése. Rengeteg okot tudnék felsorolni, miért is tartom életbevágóan fontosnak a fizikai aktivitást, legyünk életünk bármely szakaszában. Elsődleges és talán az egyik legfontosabb szempont, az élettani hatás.

A rendszeres fizikai megerőltetés nem kevésbé teszi próbára egész szervezetünket. Egy sor olyan élettani folyamatot generálva testünkben, amelyeknek köszönhetően

  • jelentősen javul szervezetünk oxigén illetve széndioxid gazdálkodása,
  • szív- és érrendszeri tűrőképessége,
  • hormonális rendszerünk működése, melynek köszönhetően szervezetünk energia gazdálkodása, anyagcseréje, emésztésünk, immunrendszerünk működése optimalizálódik.
  • Nem beszélve a külső pozitív átalakulásokról: a test feszessége, rugalmassága, állóképessége.
  • A folyamatos próbára tételeknek köszönhetően a mentális tűrőképességünk, sőt akár fájdalom küszöbünk is kitolódik. Szóval a pozitív hatások sora szinte végtelen.

A sportolásba belekezdők elvárásaiból csak néhányat ragadnék ki, amelyek többnyire viták témájaként szolgálnak, és gyakran megosztják a közvéleményt. A legtipikusabb kijelentések,

a fogyni akarok, nem izmosodni, vagy a formálódni akarok nem izmosodni, illetve izmosodni akarok, de nem lefogyni kombinációk.

Először is, ezek az eredmények a sportolás melléktermékei, nem igazán a céljai. A fent említett elvárások eléréséhez a sport hozzásegít. Most, hogy ezzel már tisztában vagyunk, azt kell eldöntenünk, milyen sportolási formát szeretnénk kiválasztani, melyikkel szimpatizálunk leginkább, mennyire akarunk belemélyülni az adott mozgáskultúrába, mennyi időt szánunk annak tanulmányozására. Nem kevésbé fontos azt is tisztázni, mennyi pénzt szánunk a megfelelő kellékek beszerzésére, illetve az adott sportban hajlandóak vagyunk-e egy hozzáértő szakembert megfizetni, aki felügyeli, irányítja aktivitásunkat legalább a kezdeti időszakban, ezzel elkerülve a sérüléseket, elsajátítva az adott sport technikáit, hogy egy egységes képet kapjunk arról, amit csinálunk.

Gyakorlatilag bármilyen teljesítmény sportot választunk, mindegyik működni fog, mindegyik fejleszteni fog minket, tehát, ha futni akarunk, akkor jobb futókká válunk, ha súlyokat akarunk emelni, akkor jobb esetben a súlyemelés technikáiban leszünk jártasabbak és nyilván erősödünk is.

Testünk minél több végtagja kapcsolódik be a mozgásba, minél több testrészünknek kell helyet változtatnia rövid időn belül, illetve külső terhelést, súlyt megmozgatnia, annál valószínűbb, hogy megizzadunk, emelkedni fog a pulzusunk, több kalóriát égetünk el, több energiát használ fel szervezetünk.

A lényeg, hogy ha lehet, ne csak egy ideiglenes eszközként használjuk a sportot, hanem találjunk helyet, időt rá a mindennapjainkban, ezzel egy életformát kialakítva, mert úgy, ahogyan minden más az életben, a sportolás is csak addig működik, amíg rendszeresen végezzük. Amint abbahagyjuk, szervezetünk egyfajta automatikus optimalizálási folyamatot indít el, ami annyit jelent, hogy azt fejleszti, ahhoz alkalmazkodik, amit csinálunk. Amint az adott tevékenységgel felhagyunk, az arra használt „eszközöket” leépíti, energiaspórolás szempontjából minimalizálja a fenntartani szükséges izomzatot, kondíciót, készségeket.

Nyilván nem mindenki él azonos életmód szerint, nem mindenki dolgozik irodában, vagy például építkezésen. Éppen ezért ez is nagyban befolyásolja azt, milyen sportokban érdemes gondolkodnunk. Aki ülő munkát végez, irodában, autóban, tehát sok időt tölt ülő helyzetben, annak bizony jóval több időt kéne a mozgásra szánnia, hogy kompenzálni tudja azt, mint olyannak, aki építkezésen dolgozik napi 8-12 órát. Az egyikük a „semmittevésben” a másik pedig az egyoldalú fizikai megterhelés miatt fárad el.

A magam példájával élve bemutatom, milyen teljesítmény célok szerint sportolok, és milyen életmód szerint élek.

  • Mivel az időm nagy részét asztalnál töltöm, innentől fogva evidens, hogy hetente a lehető legtöbb alkalommal és legalább 1-2 órát mozogjak.
  • A teljesítmény célok nagyon egyszerűek, mozgáskészség fejlesztés, állóképesség és erőfejlesztés.
  • Ha mindemellett a táplálkozásra és a regenerációra is kellőképpen odafigyelek, akkor izmosabb és szálkásabb leszek az idő előrehaladtával.
  • A mozgáskészség fejlesztésére mobilizációkat, nyújtásokat használok, és igyekszem a gimnasztikai mozgásokat is egyre többet alkalmazni.
  • Az állóképesség fejlesztését intervallum edzésekkel, saját testsúly vagy külső terhelés segítségével oldom meg.
  • Erő fejlesztéséhez pedig minél több súly megemelése adott edzésen, edzéscikluson belül a cél.

Ha eredményt szeretnél elérni, az adott sportban a rendszeres, kitartó, ismételt mozgás végrehajtása működik a legjobban. Minél többet csinálod, annál jobban fejleszt, annál hamarabb látod az eredményét, annál hatékonyabban érvényesül a rá fordított idő és energia.

Képzeld el ezt úgy,

mintha egy hatalmas malomkereket akarnál megforgatni.

Nagy erőkifejtés kell hozzá, hogy egyáltalán mozgásba hozd. Amikor végre ez sikerült, folyamatosan forgatnod kell. Egy idő után azonban, amikor már egész gyorsan forog, szinte épphogy csak kísérned kell, kevés energiával is fent tudod tartani a lendületét. De ha hagyod, hogy lelassuljon, ahhoz hogy újra lendületbe hozzad, ismét rengeteg energiát kell beletenned.

A sportolásnál ugyanez a helyzet. Ha elkezdted, az ne csak január vagy február végéig tartson! Végezd folyamatos rendszerességgel, váljon életformává, szokássá! Kezdj el mozogni, kezdd el most – a rendszerességgel, kitartással pedig eléred a kívánt eredményt! Bízz benne, bízz magadban, tarts ki!

Szívesen segítek, sporttól függően az eszközök, a gyakorlatok, a módszerek kiválasztásában. Segítek felépíteni az edzésedet, kortól, nemtől, edzettségi szinttől függetlenül. Fordulj hozzám bizalommal!

Köszönöm a lehetőséget Duna24, vigyázzatok magatokra és szeretteitekre, találkozunk ismét a következő cikknél!

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb