Üdvözöllek benneteket a cikksorozat bevezető részében, ami nem kis részben a szerkesztő, Milány Kincső kezdeményezésének köszönhető 🙂

Korábban megfordult a fejemben, hogy egyszerű, hétköznapi, érthető nyelvre fordítom a szakma nyelvét egészséges életmód témában, mivel a legtöbb esetben a fogyással, edzéssel hozzám fordulóknál

a túl sok szakkifejezés okozza a legnagyobb fejtörést, ami miatt érthetetlenné válik a lényeg.

Mivel a terület szerteágazó, az egyes összefüggéseket annyira részleteire lehet bontani, hogy még tömörítve is

többszáz oldalas könyvben tudnánk csak összefoglalni.

Igyekszem rövid, lényegre törő és pofonegyszerű lenni. Minden, ami ezekben a cikkekben megjelenik, szakmai könyvek, weboldalak, szemináriumok, és képzések során szerzett információk összessége, illetve saját,

több mint 25 éves edzésmúltam, és az ez idő alatt szerzett tapasztalataim kivonata.

Az egészségmegőrzést rengeteg körülmény befolyásolja. Képzeld el az életed napi tevékenységeit, és szokásait, összegyúrva egy hatalmas pizzává, és annyi szeletre szeletelve, amennyit fel tudsz sorolni ezekből a tevékenységekből, szokásokból. Gondolj bele, hogy minden egyes szelet, valamilyen tulajdonságát képviseli a pizzának. Ha egy szelet nincs rendben, az még nem gond, nem vészes, de minél több szelettel van baj, annál ehetetlenebb lesz a piza. Jelen esetben ezt értsd úgy, Kedves Olvasó, hogy élhetetlenné válik az élet, illetve a pillanatnyi életkor lehető legmagasabb vitalitásnak megtapasztalása hiúsul meg.

Ezt a komplex témát több lépcsőben mesélem el Neked. Első körben 5 olyan kulcs fontosságú dolgot ragadtam ki, amelyek az eddig szerzett tapasztalataim alapján a leginkább befolyásolják életminőségemet.

  1. Minőségi alvás: alvás minőségét befolyásoló tényezők, időtartam, mit tehetünk azért, hogy jobban aludjunk, mi az a lebegésterápia, avagy ingermegvonásos terápia?
  2. Minőségi mozgás-testedzés: mi kell ahhoz, hogy testünk sérülésmentesen tudjon működni, milyen edzés típusok, és módszerek a leghatékonyabbak, mikor és mennyit kell egyáltalán edzenünk?
  3. Minőségi táplálkozás: súlygyarapodás és fogyást befolyásoló tényezők, divatdiéták és jelentőségük, tápkiegészítők fontossága, folyadékbevitel, böjtölés.
  4. Minőségi légzés + hidegterápia: mennyire fontos a megfelelő légzés, mi köze a hidegterápiának a légzéshez, és hogy működik a kettő együtt?
  5. Minőségi aktív illetve passzív regeneráció: mobilizáció, jóga, FRC, kinstrech.

Örülni fogok, ha velem tartasz a sorozatban és mindazt az információt, amelyet évek alatt szedegettem össze és próbáltam ki, átadhatom Neked is. A viszontolvasásra!

Kacz Zoltán, Edzés mesterfokon

Fotó: sinosz.hu

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb