Egy reményvesztettséggel kísért tragédia, majd elementáris erejű, gyökerekben rejlő sportszeretet, végül öngyógyító megnyugvás. A naszvadi Bazsó Mária jóga iránti elköteleződésének története 2015-ben kezdődik, és sajnos nem túl vidáman. Bár Marika szkeptikusan állt a jóga tudományához, mégis élete legjobb döntésének bizonyult ez az irányvonal: a flow jóga és a vele járó életstílus oly sok mindenben segít, mint megteremteni a testi-lelki egyensúlyt, uralkodni az érzelmeken és megélni a jelen pillanatait.

Alig hat évvel ezelőtt Marika rövid időn belül súlyos betegségben elvesztette szerető férjét. “Egy világ dőlt össze bennem, nem igazán láttam az élet értelmét. A gyerekeimért és a családomért próbáltam ugyan erős maradni, de egyszerűen nem találtam kiutat… Míg egy nap meg nem keresett egy kedves rokonom, hogy próbáljam ki a jógát.” A frissen megözvegyült hölgy nem tartotta jó ötletnek, mégis rászánta magát. “Mit segíthet nekem a jóga, gondoltam magamban, hisz ott csak meditálnak, meg kántálnak… Nagyon meglepett hát, amikor abszolút nem az volt, amire számítottam. Hiába a sportmúltam, a merevségem miatt eleinte fájdalmas volt a folyamat. Aztán egyre hajlékonyabb és erősebb lettem, mind testileg, mind lelkileg. Ekkor már a jóga története is elkezdett érdekelni.”

Így került el Marika egy jógaoktató képzésre, ahova nem is az oktatás, hanem inkább a tanulás érdekében iratkozott be. “A budapesti Mandala stúdió tízhónapos gerincjóga tanfolyamán rengeteget tanultam és itt értettem meg a jóga fogalmát. A jóga gyökerei Indiába nyúlnak vissza, több modern jógi is nyugatra költözött, mert úgy látták ott van remény a hagyományok megőrzésére. A jóga kritikusai a nyugati jógát egyébként általában azzal a váddal illetik, hogy sima tornává vált, elvesztette a spirituális gyökereit. Ám az eredeti jóga sem csupán meditáció, hanem torna és légzőgyakorlatok összessége.” A Hatha jóga kezdőknek ajánlott, a Vinyasa jóga hasonlít a Hatha jógához, alappozitúrákkal és légzéstechnikákkal foglalkozik. Az Astanga jóga már jobban igénybe veszi a testet, az Iyengar jóga elsősorban erősítő jellegű,aBikram jógát pedig 37-40 fokos környezetben művelik. “Annyiféle jóga-ászana (póz) van, ahány teremtett lény él a földön.” Létrehozza a mentális egyensúlyt, segít uralkodni az érzelmeken és jótékony hatása spirituális szinten is megmutatkozik. “A jóga, ellentétben a többi testmozgással, a pozíció kitartásán alapszik. Ez néha elég nehéznek bizonyul, ezért elsősorban lazítani és lélegezni kell megtanulni.

Marika a család és a barátok támogatásával elkezdett jógaórákat tartani. “Hosszú volt az út, de ma már az emberek érdeklődve jönnek és kivétel nélkül mind elcsodálkoznak, mert nem azt várják, amit kapnak. Sokan gondolják, hogy a jóga unalmas értelmetlen, mint ahogy én is hittem…” Marika sokáig kereste, melyik lenne számára az igazi jógaforma, végül a lányaitól ajándékba kapott Tara Stiles – Gyógyító jóga című könyv által talált rá a Flow jóga. “Rögtön beleszerettem, ez tökéletesen én voltam, dinamikus, gyors és érzéki, azonnal akartam. A nyugodt légzés ritmusára épülő óra alapját a napüdvözlet nevű gyakorlatsor képezi. A dinamikus gyakorlás során szinte minden légzésre más mozdulatot végzünk.” Testtartásjavítás, stresszoldás, az egyensúlyérzék és koncentráció fejlesztése, az izmok megerősítése, azok rugalmasságának és hajlékonyságának növelése mind hozzájárul az energia szabad áramlásához, amely beindítja a test öngyógyító folyamatait, a belső szervek egészséges működését, tisztító hatását.“Az órákat többnyire hölgyek látogatják a férfiak ezen a téren kevésbé bátrak, pedig a jóga mindenkié. Akár férfi, akár nő, fiatal vagy idős, túlsúlyos vagy kórosan sovány, teljesen mindegy.”A flow jóga áramlatot jelent egyik pózból a másikba folyik. “Nincs lehetőség besegíteni, a folyamatot nem lehet megszakítani egy órán keresztül, de igyekszem pontos instrukciókat adni. Magunkra szabad csak figyelni és annyit vállalni, amennyi jól esik. A legtöbben rögtön szeretnének eredményt, pedig ez az út nagyon hosszú, de annál értékesebb.” A 10 perces hangtálas ellazulást a foglalkozás végén mindenki szereti. “Néha tartok vezetett meditációt is, de ez már egy kicsit mélyebb, a lélekre is ható művelet.”

Sokan úgy gondolják hogy a jóga vallási, vagy szekta jellegű… “Ez óriási tévedés, itt csak magunkban kell hinni, ennyi az egész. Nem kell hozzá más csak akarat, kitartás, idő na meg egy jó jógaszőnyeg és kényelmes, testhez álló sportruházat. A féléves szünet mindenkit megviselt, volt aki próbált otthon tornázni, de feladta, mondván, kell hozzá a hangom és a közösség. Bevallom otthon nekem sem úgy megy, jó kicsit kimozdulni otthonról, magunk mögött hagyva a gondokat és egy rövid ideig csak önmagunkkal foglalkozni.”

És hogy a fájdalomból táplálkozva ennyi év távlatából vannak-e tervei a naszvadi jógaoktatónak? “Nos, most már van jövőképem, nem élek a múltban és nem akarom megváltoztatni a megváltozhatatlant. Próbálom megélni a jelent, mert ez a legrövidebb időnk, most kell boldognak lenni, most kell szeretni és szeretettnek lenni. Szívesen meglátogatnám egyszer a jóga hazáját is, találkozni igazi mesterekkel, de ez nagy álom. A jóga világában az én tudásom még csak egy csepp a tenger vizéből, nagyon hosszú a tanulóút. Ahogy B.K.S.Iyengar mondja: ”A jóga olyan fény, amely ha egyszer kigyúl, sosem halványul el. Minél többet gyakoroljuk, annál ragyogóbb lesz.”

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb