Október 5-én a Zichy-pontban mutatták be H. Nagy Péter Karanténkultúra és járványvilág című kötetét. Beszélgetőpartnere Keserű József volt. A rendezvény iránt a téma aktualitása miatt is nagy volt az érdeklődés.

Keserű József elmondta, hogy nemcsak az remek érzés, hogy a járványhelyzet ellenére is módjukban állt bemutatni a könyvet, de az is, hogy a közönségben rengeteg egykori diákja foglalt helyet.

A kötet két részből áll, az első felét H. Nagy Facebookon közzétett bejegyzései teszik ki, a második felét pedig a különböző folyóiratokba publikált elméleti munkák foglalják el, melyek fő témája a karanténkultúra és a járványvilág. Az előszó egy dátummal, március 9-cel indul, ugyanis ez volt az utolsó nap, amikor még a Selye János Egyetemen a szerző megtartotta előadásait és szemináriumait. Az óra végén elköszönt diákjaitól, akkor még abban a reményben, hogy néhány héten belül találkoznak. A könyv bejegyzéseit se úgy képzeljük el, ahogy H. Nagy véleményt mondott erről vagy arról. Ennél egy sokkal összetettebb és érdekesebb koncepcióval állt elő, a bejegyzések mintha egy 2025-ben megjelent monográfiából lennének kiválogatva, amiben a 2020-ban megjelent új művészeti és kulturális megoldásokat elemzik.

A szerző előreszaladt az időben, és kitalálta, mit fognak mondani a tudósok és elemzők a mostani helyzetről.

A rendezvény, ami könyvbemutatónak indult, végül átment egy komoly beszélgetésbe a koronavírusról. Szóba kerültek a hoaxok, vagyis az álhírek, és hogy hogyan lehet őket elkerülni, hogy hol tart most a tudomány, és mik a hiteles információk. H. Nagy segítő kezet nyújtott a közönségnek, hogy milyen oldalakat és szerzőket figyeljenek, kik a megbízható információforrások. Megtudhattuk, milyen jövőt jósolnak a matematikusok és virológusok, mit tehetünk mi, közemberek. Őszintét megvallva akkor nem volt könnyű végighallgatni, még egy ennyire megbízható forrásból sem, hogy mire számíthatunk, hiszen ez a vírus olyan, mint egy gumilabda, ezzel együtt pedig a Föld egyik legellenállóbb szervezete. Viszont két nappal később úgy gondolom, hogy jobb tudni az igazságot, mint azon aggódni, hogy vajon kinek hihetünk, mi lesz velünk, és a sokszor hanyatt-homlok ellentétes vélemények között pattogni.

Összességében a könyvbemutató egy remek beszélgetésbe csapott át, még ha egy ilyen nehéz témáról is volt szó. Mindenkinek ajánlom, hogy beszerezze és részletesen tanulmányozza H. Nagy Péter kötetét, és ami talán a legfontosabb üzenete volt az eseménynek: ne pánikoljunk, az információkat biztos forrásból szerezzük be, valamint vigyázzunk magunkra és a szeretteinkre.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb