Augusztus 1-jén, szombaton nyolcadik alkalommal került megrendezésre a martosi hagyományos főzőverseny, amely a Sziget Polgári Társulás szervezésében valósult meg. Az idei verseny főszereplője a disznópörkölt volt. A rendezvény ez alkalommal kiegészült egy családi nappal is, amely a kicsik és a nagyok számára is igényes szórakozási lehetőséget nyújtott. A verseny jelenéről és múltjáról az esemény főszervezőjét, Ifj. Erdélyi Zoltánt kérdeztük.

Röviden bemutatnád nekünk a rendezvényt? Miért is gyűlt össze ez a sok ember Martoson?

A Sziget Polgári Társulás, ifjúsági szervezet, idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a hagyományos martosi főzőversenyt. Minden éven mást főzünk, idén a 17 benevezett csapat tagjai disznópörkölt főzésében mérték össze a tudásukat. Az ez évi főzőverseny kiegészült egy családi nappal, ahol 11 órától a Napocska mesezenekar koncertjét élvezhették a kicsik, 12 óra 30 perctől a marcelházi Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub tartott íjászbemutatót, végül pedig 13 óra 30 perctől Bernáth Tamás, a Komáromi Jókai Színház művésze, operett és musical előadással szórakoztatta a nagyérdeműt. Az íjászbemutatót követően az ide ellátogatók kipróbálhatták az íjakat, továbbá egy ugrálóvár és kézműves foglalkozások is gazdagították a rendezvényt. Külön köszönet a verseny bírálóbizottságának, név szerint: Nagy Gábornak (étterem és kávéház tulajdonos, Veszprém) a bírálóbizottság elnökének, Keszeg Istvánnak (Martos Község polgármestere) és nem utolsósorban Bernáth Tamásnak (Komáromi Jókai Színház színművésze).

Hogyan vélekedsz arról, hogy ebben a vírus által sújtott időszakban ilyen sokan neveztek és ellátogattak a mai rendezvényre?

Úgy gondolom, hogy mivel korlátozások időszakában az emberek be voltak zárva a négy fal közé, valamint nem voltak programok, ezért az enyhítések után örömmel fogadják a hasonló rendezvényeket. Természetesen igyekeztünk minden biztonsági előírást betartani, annak érdekében, hogy idén is létrejöhessen a hagyományos főzőverseny. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek a mai nap, hiszen az a lényege ennek a rendezvénynek, hogy az emberek egy kicsit közösségben legyenek, beszélgessenek, és együtt szórakozhassanak.

Az idei már a nyolcadik főzőverseny Martoson. Miben különbözik a mai rendezvény az elsőtől?

Az első három rendezvény alkalmával parasztolimpiát is rendeztünk, azonban az évről évre veszélyesebbé váló versenyszámok következtében szakítottunk ezzel a programmal. Volt olyan év, amikor gyereksarokkal vártuk a kicsiket, tavaly pedig a Zsapka-Emmer Duó adott koncertet. Minden évben igyekszünk kulturális műsorral is kedveskedni az ide ellátogatóknak.

Mondanál pár szót a mai rendezvényt szervező polgári társulásról, amelynek te vagy az elnöke?

Ifjúsági szervezetünknek jelenleg 22 tagja van. Minden év tavaszán és őszén megszervezzük, a „Te szedd” szemétszedési akciót a faluban és a környékén. Ha a forrásaink lehetővé teszik, akkor irodalmi esteket is szoktunk szervezni, valamint sportnapot is, illetve mi szervezzük nyolcadik alkalommal a főzőversenyt. Próbálunk bekapcsolódni a falu életébe. A mai főzőverseny és családi nap félig-meddig falunapnak is tekinthető, hiszen az idei szerény költségvetés következtében nekünk is le kell mondanunk néhány hagyományos rendezvényről.

A 2020-as főzőverseny díjazottjai:

1. hely: NSZKK – Magyarország Öskü
2. hely: Helios Fotóklub Komárom
3. hely: Jóba – Takács Martos
Különdíj a legjobb tálalásért: MartBarik

Képgaléria
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb