Augusztus 1-jén, szombaton nyolcadik alkalommal került megrendezésre a martosi hagyományos főzőverseny, amely a Sziget Polgári Társulás szervezésében valósult meg. Az idei verseny főszereplője a disznópörkölt volt. A rendezvény ez alkalommal kiegészült egy családi nappal is, amely a kicsik és a nagyok számára is igényes szórakozási lehetőséget nyújtott. A verseny jelenéről és múltjáról az esemény főszervezőjét, Ifj. Erdélyi Zoltánt kérdeztük.

Röviden bemutatnád nekünk a rendezvényt? Miért is gyűlt össze ez a sok ember Martoson?

A Sziget Polgári Társulás, ifjúsági szervezet, idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a hagyományos martosi főzőversenyt. Minden éven mást főzünk, idén a 17 benevezett csapat tagjai disznópörkölt főzésében mérték össze a tudásukat. Az ez évi főzőverseny kiegészült egy családi nappal, ahol 11 órától a Napocska mesezenekar koncertjét élvezhették a kicsik, 12 óra 30 perctől a marcelházi Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub tartott íjászbemutatót, végül pedig 13 óra 30 perctől Bernáth Tamás, a Komáromi Jókai Színház művésze, operett és musical előadással szórakoztatta a nagyérdeműt. Az íjászbemutatót követően az ide ellátogatók kipróbálhatták az íjakat, továbbá egy ugrálóvár és kézműves foglalkozások is gazdagították a rendezvényt. Külön köszönet a verseny bírálóbizottságának, név szerint: Nagy Gábornak (étterem és kávéház tulajdonos, Veszprém) a bírálóbizottság elnökének, Keszeg Istvánnak (Martos Község polgármestere) és nem utolsósorban Bernáth Tamásnak (Komáromi Jókai Színház színművésze).

Hogyan vélekedsz arról, hogy ebben a vírus által sújtott időszakban ilyen sokan neveztek és ellátogattak a mai rendezvényre?

Úgy gondolom, hogy mivel korlátozások időszakában az emberek be voltak zárva a négy fal közé, valamint nem voltak programok, ezért az enyhítések után örömmel fogadják a hasonló rendezvényeket. Természetesen igyekeztünk minden biztonsági előírást betartani, annak érdekében, hogy idén is létrejöhessen a hagyományos főzőverseny. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan eljöttek a mai nap, hiszen az a lényege ennek a rendezvénynek, hogy az emberek egy kicsit közösségben legyenek, beszélgessenek, és együtt szórakozhassanak.

Az idei már a nyolcadik főzőverseny Martoson. Miben különbözik a mai rendezvény az elsőtől?

Az első három rendezvény alkalmával parasztolimpiát is rendeztünk, azonban az évről évre veszélyesebbé váló versenyszámok következtében szakítottunk ezzel a programmal. Volt olyan év, amikor gyereksarokkal vártuk a kicsiket, tavaly pedig a Zsapka-Emmer Duó adott koncertet. Minden évben igyekszünk kulturális műsorral is kedveskedni az ide ellátogatóknak.

Mondanál pár szót a mai rendezvényt szervező polgári társulásról, amelynek te vagy az elnöke?

Ifjúsági szervezetünknek jelenleg 22 tagja van. Minden év tavaszán és őszén megszervezzük, a „Te szedd” szemétszedési akciót a faluban és a környékén. Ha a forrásaink lehetővé teszik, akkor irodalmi esteket is szoktunk szervezni, valamint sportnapot is, illetve mi szervezzük nyolcadik alkalommal a főzőversenyt. Próbálunk bekapcsolódni a falu életébe. A mai főzőverseny és családi nap félig-meddig falunapnak is tekinthető, hiszen az idei szerény költségvetés következtében nekünk is le kell mondanunk néhány hagyományos rendezvényről.

A 2020-as főzőverseny díjazottjai:

1. hely: NSZKK – Magyarország Öskü
2. hely: Helios Fotóklub Komárom
3. hely: Jóba – Takács Martos
Különdíj a legjobb tálalásért: MartBarik

Képgaléria
Olvasta már?

Bajnok a komáromi röplabdacsapat

A komáromiak a döntő negyedik mérkőzésén megszerezték a bajnoki címhez szükséges harmadik győzelmet. A…

2021.04.08.

125 pozitív teszt a Komáromi járásban

Hétvégén a Komáromi járásban az önkormányzatok szervezésében 27 080 antigén tesztet végeztek, amiből 60…

2021.04.06.

Komáromban járt a közlekedési minisztérium államtitkára

Csütörtökön Komáromban személyes egyeztetésre érkezett Katarína Bruncková, a közlekedési minisztérium államtitkára, akinek hatáskörébe több…

2021.04.09.

A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon és a magyarlakta vidékeken 1964 óta április 11-én ünneplik.…

2021.04.11.

Csupán 57 pozitív teszt volt a Komáromi járásban

Komárom városában az önkormányzati mintavételi pontokon egy teszt sem hozott pozitív eredményt vasárnap. Ennek…

2021.04.12.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb