Varga Emesével, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetőjével beszélgettem a koronavírus miatt kialakult helyzetről, az idei bemutatókról, a személycserékről és arról, hogy mivel is foglalkozik egy művészeti vezető.

Varga Emese (Dömötör Kristóf felvétele)

Sikeres szeptembert tudhat maga mögött a Komáromi Jókai Színház, viszont az októberben sajnos kénytelenek voltatok bezárni. Hogy telt az előző hónap?

Tulajdonképpen már szeptember utolsó napjaiban meg kellett állnunk, mert sajnos a színház alkalmazottai között többen megfertőződtek. A tesztelési folyamat és az alkalmazottak, művészek karanténidőszaka alatt újabb rendeletek léptek érvénybe, így októberben újra be kellett zárnunk . Egy ideig a próbákat sem engedélyezték, de az utóbbi hetekben-napokban elkezdtünk újra dolgozni, folytatódott a Mi osztályunk próbafolyamata.

Mire számítotok a következő egy-két hónapban?

Igyekszünk optimistán gondolkodni a helyzetről, de az igazat megvallva én sem látok esélyt arra, hogy ebben az évben kinyithatunk. Reményeink szerint azonban januárra, februárra javulhat annyit a helyzet, hogy a színházak fokozatosan megnyithassák a kapuikat a nézők előtt. Épp ezért, azon dolgozunk, hogy a nehézségek ellenére is mielőbb készen legyenek az új produkcióink, hogy ezzel várjuk a járvány után a közönségünket.

Ha nem tudtok kinyitni, terveztek áttérni online streamelésre?

Dolgozunk egy online projekten, melyet az SZK oktatási minisztériumának támogatásával valósítunk meg, de ez a középiskolások számára nyújtana segítséget az irodalomtanulásban. Online színházi közvetítésben egyelőre nem gondolkodtunk, egyrészt bízunk abban, hogy pár hónap múlva személyesen is találkozhatunk közönségünkkel, másrészt azt gondolom, a színház lényege a jelenlét, a találkozás, az összelélegzés – ezt meglehetősen nehéz virtuális térben összehozni.

Benkő Géza nevét kapta a stúdiószínpad (Drozd Milan felvétele)

Távolodjunk el a koronavírustól. Mit csinál egy művészeti vezető?

A művésztársulat munkáját érintő problémákat kordinálja, az igazgatóval és esetünkben a művészeti tanáccsal együtt összeállítja a színház repertoárját, rendezőkkel, alkotókkal egyeztet, a színház arculatának, szakmai egységének kialakítására törekszik.

Októberen személycsere történt a vezetőségben, Banai Tóth Pált Zsiga Magdaléna váltotta a gazdasági igazgatói poszton.

A komáromi járási hivatal elöljárójává 2020 októberében Banai Tóth Pált nevezték ki. Úgy gondolom, számunkra is nagyon fontos, hogy magyar vezetője legyen a Komáromi járásnak. Mindkét munkakör természetesen egész embert kíván, így Banait Zsiga Magdolna váltotta, aki szintén nagy szakmai tapasztalattal és kapcsolati tőkével erősíti a színház működését. Ha valakiben felvetődött volna, hogy ez egy konfliktusos váltás volt, téved. A konfliktusokat az előadásainkra tartogatjuk. Nagy barátsággal, a további együttműködés reményében váltottunk.

Bepillantás a Hamet c. darabba(Dömötör Ede felvétele)

Tavasztól Gál Tamás az intézmény igazgatója, ez okozott személycseréket a társulatban? Csatlakoztak új színészek a csapathoz?

Horváth Csenge a nyár folyamán távozott, Majorfalvi Bálint pedig december 31-ig tagja a művésztársulatnak. Matusek Attila, Kiss Szilvia és Molnár Xénia csatlakozott a nyári hónapokban a csapathoz, mindhármukat jól ismeri a komáromi közönség. Továbbá személycsere történt a szervezési osztályon is, Fabó Mária november 1-től Szinnyei Könyvtár igazgatónője lett, így a szervezési osztály új vezetője Juhász Eszter.

Szeptemberben 3 darabot játszottatok, a Jelenetek egy házasságból már ismert volt közönség számára, a Hamlet és a Szeretkezz, ne háborúzz viszont új bemutatók voltak. Milyen volt ezek fogadtatása?

A Szeretkezz, ne háborúzz című produkció próbafolyamata még az előző színházvezetés égisze alatt indult, de a tisztesség úgy kívánta meg, hogy a produkciót még végigvigyük, ne vesszen kárba a befektetett munka.

A Hamlet az első saját bemutatónk, ráadásul a bemutató napjához kapcsolódik a színház stúdiójának névadó (pontosabban névváltoztató) ünnepsége is, a Vasmacska Stúdiószínpad szeptember 22-én fiatalon elhunyt kollégánk, barátunk, Benkő Géza nevét vette fel.

A bemutató után – mely teljes mértékben sikeresnek mondható – már nem tudtuk játszani, így az igazi célközönséghez, a diákokhoz, fiatalokhoz még nem jutott el. Reméljük erre is rövidesen sor kerül.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb