2019 Views

Szeptember 21-én az Egressy Béni Városi Művelődési Központban került sor a Kaszás Attila Emlékgálára, ahol kihirdetésre került a Kiss Péntek József- ösztöndíj is. A rendezvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés és a szervezők sokszínű programmal kedveskedtek az egybegyűlteknek.

Kezdésképpen Korpás Éva adta elő az Elindultam szép hazámból című dalt, ezt követően felvételről Kaszás Attila előadásában hallhattuk a Dunánál című József Attila költeményt. Az esemény két főszervezője képviseletében Lakatos Róbert a művelődési központ igazgatója és Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség elnökasszonya köszöntötte az egybegyűlteket, és beszéltek a rendezvény apropójáról. Számomra az est legmeghatóbb pillanata az volt, amikor a közönségben ülő Kaszás Margitot, Kaszás Attila édesanyját köszöntötték, hiszen nélküle ma nem lennénk itt.

A gálán fellépett a Gaudium Vegyeskar és Hangszeres Kamaraegyüttese, akik a Toborzó, A jó lovas katonának és a Szilvásgombóc dalokat adták elő. De dalokat hallhattunk Szarka Tamástól, Skuta Attila és Nagy László „Culó” párostól, Szvrcsek Anitától, majd Emmer Péter és Nagy László „Culó” is kedveskedett a közönségnek egy egy előadással.

Gál Tamás a Komáromi Jókai Színház igazgatója egy részletet adott elő a Villon estjéből. Culka Ottó pedig Márai Sándor Füveskönyvéből adta elő A remekműről és a tündériről című részletet.

A szervezők elképzelései szerint nem csak szlovákiai magyar művészvilág képviselte volna magát, hanem Magyarországról is érkeztek volna Kaszás Attila barátai, kollegái. Sajnos az ideiglenes határzár és a koronavírus második hulláma ezt nem tette lehetővé számukra, ezért videóüzenet formájában vett részt az eseményen Rudolf Péter a Vígszínház igazgatója, Jókai Ági, Szarvas József és Hegyi Barbara.

A népművészet, a dal és a tánc fontos volt Kaszás Attilának, ezért ez sem maradhatott ki a programból. Lakatos Róbert, Hanusz Zoltán és Iván András előadásában felcsendült a kalotaszegi hajnali, ami a művész temetésén is elhangzott, majd legényes, csárdás és szapora is. Táncosként közreműködött Gálik Gábor és Gálik Klaudia, a Komáromi Táncműhely művészeti vezetői.

Az esemény zárásaként Komáromi Jókai Színház művészei Holocsy Katalin, Bernáth Tamás és Béhr Márton adták elő az Örökre szépek című dalt a Padlásból. Majd egy újabb felvételről meghallgathattuk Kaszás Attila előadásában a Ady Endre Fel-feldobott kő című versét.

A rendezvény során Lakatos Róbert meghirdette a Kiss Péntek József- ösztöndíjat. Október 1.-től március 31. várják a pályázatokat az Egressy Béni Művelődési Központ címére. Olyan 15 és 25 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik bármilyen művészeti területen kimagasló teljesítményt értek el és a következő projektjükhöz anyagi támogatás szükséges.

Fotó: Czékus Péter

Hirdetés

Olvasta már?

Iván Tamás: A vállalkozók felélték tartalékaikat

Szlovákia az egyre növekvő koronavírusos fertőzések miatt ismét jelentős szigorításokat vezet be, amelyek erősen…

2020.10.12.

Az MKP javaslata az EU Felújítási Alapjának felhasználására

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke az alábbi bejegyzést tette közzé Facebook-oldalán a témában:…

2020.10.13.

Mesekönyv vagy gyermekkísérlet?

Az elmúlt hetekben nem jelent meg olyan sajtótermék, amely ne foglalkozott volna a hírhedt…

2020.10.14.

52 ezer euróból újult meg egy tornaterem Komáromban

A hírt a város vezetése Komárom hivatalos Facebook-oldalán tette közzé: Az elmúlt hónapokban fejeződött…

2020.10.16.

Próbatétel után válhattak mesterré a komáromi molnárok

Komáromi vízimolnárok a múltban I. „A malmok, mellyek a Dunán vagynak, igen nagy hasznára…

2020.10.16.

Jövőképet nyújtó széles társadalmi programra van szükség

Gubík László, a Via Nova elnöke az alábbi gondolatokat osztotta meg néhány napja a…

2020.10.19.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
No event found!
Legolvasottabb