Hétfőn reggel kilenctől a Vasmacska Stúdióteremben sajtótájékoztatót tartott a Komáromi Jókai Színház vezetése.

Az utóbbi időszakot pozitívan értékelte Gál Tamás, a színház igazgatója. Elmondása szerint hatvanezer eurónyi bérlettartozást sikerült hatezer eurónyi befektetéssel rendezni. A két előadás, a Jelenetek egy házasságból, és a Mi lett a nővel városszerte is sikeresek voltak. Az igazgató elmondta, hogy habár reménykednek, hogy a koronavírus nem tér vissza, a színház dolgozóinak fizetése és a számlák rendezése nem került veszélybe, hiszen

a megye továbbra is támogatja a színházat, a művészekre és a technikai személyzetre egyetlen feladat hárul: a szórakoztatás.

Ráadásul úgy tűnik, a szponzorok sem vesztették kedvüket. Banai Tóth Pál, a színház gazdasági igazgatója elmondta, hogy ha a bérleteladások a tavalyihoz képest nem esnek vissza, akkor megszorítások sem lesznek, emellett pedig igyekeznek pályázatokból többletforrásokat biztosítani.

Új gyerek- és ifjúságnevelési drámapedagógia-programot indít a színház Svung néven. Komplexebben foglalkoznának a gyerekekkel, a tervezet hosszútávú célja pedig olyan nézők kinevelése, akiknek lételemük a színház. A gyerek- és ifjúsági előadások előtt felkészítő foglalkozásokat tartanának, utána pedig afféle kiértékelőt, ahol a fiatalok meg tudják beszélni, hogy mit láttak, és mit gondolnak az adott darabról. További cél, hogy a pedagógusokkal is együttműködések kezdődjenek, egyrészt hogy a munkájukat segítsék, hisz az élményalapú oktatás egyik legmegfelelőbb tere a színház, másrészt pedig a gyerek- és ifjúsági darabokat a tantervekhez tudják igazítani, hogy ne csak élvezetes, de hasznos színműveket tudjanak műsorra tűzni – mondta Garajszki Margit, a színház dramaturgja.

Ha mégis visszatérne a koronavírus, arra az esetre is van terve a színháznak:

a fentebb említett drámapedagógiának szeretnék elkészíteni az online verzióját, illetve – szintén online közzéteszik – felvidéki magyar költők verseinek feldolgozását.

A színház nem csak a fiatalok, hanem minden korosztály felé nyit. Nyílt olvasópróbákat terveznek, közönségtalálkozókat a művészekkel és az alkotókkal. Ez nem csak közelebb hozhatja a színházat a nézőkhöz, de közvetlen visszajelzést is ad a művészeknek.

A sajtóban megjelent vélemények kapcsán Gál Tamás elmondta, hogy úgy érzi, kesztyűs kézzel bánik velük a média, mintha a színházkritikák nem mernének úgy írni az előadásokról, ahogy szeretnének. A cenzúrázott kritika fájdalmas, míg az őszinte vélemények mindig építőleg hatnak, ráadásul nagyobb érdeklődést generál egy negatív kritika, mint egy pozitív.

Szeptember 22-én mutatják be a Hamlet című darabot Matusek Attila rendezésében. A fiatal munkatárs elmondta, hogy habár az eredeti szöveget használják, de vágtak belőle, mert eredeti formájában négy óra lenne. A Pozsonyi Színművészeti Egyetem öt végzett hallgatója lép fel a darabban. Előtérbe kerül Hamlet fiatalsága, lázadása és energikussága, le akarnak számolni a dogmákkal – mondta Matusek.

A bemutatóval egyidőben a Vasmacska Stúdiószínpadot átnevezik Benkő Géza Stúdiószínpaddá.

Ezzel együtt a falról lekerül a horgony, és a helyébe Szkukálek Lajos alkotása kerül a fiatalon, tragikus körülmények között elhunyt felvidéki magyar színész emlékére. A műalkotást helyben leplezik le.

További információk az új évadról elérhetők a színház honlapján.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb