2020 jún. 29-én délelőtt 11 órakor évadzáró társulati ülés tartottak a Komáromi Jókai Színházban. Gál Tamás színházigazgató megköszönte az elmúlt egy hónap munkáját. Kiemelte, hogy szeptembertől decemberig kemény munka vár a társulatra, és reméli, hogy januártól már visszatérhetnek a megszokott munkatempóhoz. Türelmet, kitartást és rugalmasságot kért, úgy a színház valamennyi munkatársától, mint a közönségtől.

Varga Emese művészeti vezető ismertette a következő évad tervét.

Szeptemberben a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés játékkal indul az évad. Ezt követi Czajlik József rendezésében Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című zenés történelemleckéje, majd Szigeti József népi színműve, A vén bakancsos és fia, a huszár Eperjes Károly rendezésében. A negyedik darab pedig Michal Vajdička rendezésében Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című színműve. A vendégelőadás pedig a Noszty fiú esete Tóth Marival lesz a kassai Thália Színházból, László Sándor rendezésében.

Fotó: Drozd Milán

A Vasmacska Stúdiószínpadán két saját produkció és két vendégelőadás lesz látható. A pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola diákjai Matusek Attila rendezésében mutatják be Shakespeare Hamletjét, a másik darabot pedig Rastislav Ballek fogja rendezni. A két vendégelőadás pedig Laboda Róbert és Matusek Attila Pillanat, amely kilóg az időből című monodrámája és Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde lesz.

Garajszki Margit író, dramaturg bemutatta a gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott bérletek előadásait. Az elmúlt időszakban több egyeztetés és megbeszélés történt pedagógusokkal. Az ezekből levont tapasztalatok alapján a bérletrendszer marad, és a következő előadások lesznek ajánlva az iskoláknak: A Gyerkőc bérletben a Pataki András rendezte Tücsöklakodalom, valamint Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című előadásokat kínálják a legkisebbeknek, az óvodásoknak.

Fotó: Drozd Milán

Az alsótagozatos tanulók a Tücsöklakodalom mellett, Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című meséje nyomán született előadását láthatják. A felsőtagozatos tanulóknak a Kor-Zár verséneklő együttes és a Csavar Színház Rege a tűzről és jácintról című Nagy László ihlette produkcióját, valamint A vén bakancsos és fia, a huszár című előadást ajánlja a színház. A középiskolások a Mi osztályunk, A vén bakancsos és fia, a huszár előadások mellett a Hamletet, valamint Leopold Lahola Napfoltok című darabját tekinthetik meg. Shakespeare remekéhez középiskolai színházi vetélkedő is kapcsolódik majd, Hamlet nyomában címmel.

Banai Tóth Pál gazdasági igazgató bejelentette, hogy 730 ezer eurós megyei támogatásból fog megvalósulni egy üvegfelület- és nyílászárócsere, továbbá július 7-én tárgyalnak Nyitrán a színház 2021-2023-as költségvetéséről.

Fotó: Drozd Milán

Az elmúlt évekhez hasonlóan a dolgozók, alkalmazottak és művészek szavazatai alapján idén Szabó Viktor részesült Ferenczy Anna-díjban. A színház legjobb dolgozójának pedig Fabó Máriát választották, aki eddig mint marketingvezető dolgozott, de a következő évadtól a szervezési osztály vezetője lesz.

Fotó: Drozd Milán

A színház vezetése csokorral köszöntötte és gratulált Szentpétery Arankának, a Komáromi Jókai Színház örökös tagjának, akit idén Magyar Arany Érdemkereszttel tüntettek ki a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes munkájáért.

Fotó: Drozd Milán
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb