Most egy olyan receptet szeretnék bemutatni, ami több típusú ételt foglal magába, ezzel egyedi, mégis harmonikus ízvilágot teremtve. Gyors ebéd lehet a családnak, de vendégvárónak is megállja a helyét, mert viszonylag gyorsan elkészül.

Hozzávalók:

– a húsgolyókhoz: fél kg darálthús, 1 tojás, 1 db vöröshagyma, 1 marék zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika, őrölt kömény

– a gombamártáshoz: 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej lilahagyma, 2 zöldpaprika, 2 db paradicsom, 50 dkg gomba, petrezselyemzöld ízlés szerint, 3 evőkanál paradicsomsűrítmény vagy ketchup, 2 dl tejföl vagy tejszín, só, fűszerpaprika, őrölt bors, 2.5 dl víz.

Elkészítés:

Először elkészítjük a húsgolyókat. A darált húst befűszerezzük a sóval, borssal, paprikával és az őrölt köménnyel. Belereszeljük a vöröshagymát. Hozzáadjuk a tojást és a marék prézlit, majd golyókat formázunk belőle. Előnyösebb, ha kicsike golyókat készítünk, mert gyorsabban megfő, és kiadósabb is az étel.

A szafthoz a felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, erre jöhet a felkockázott hagyma, amit üvegesre pirítunk. Ezt követően hozzáadjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. Ezeket kissé megfonnyasztjuk, aztán hozzáadjuk a gombát is, amit szintén pirítunk. Közben hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet. Ezután adhatjuk hozzá a sót és a fűszereket, majd a paradicsomsűrítményt vagy a ketchupot.

Ha paradicsomsűrítményt használunk, vigyázzunk, hogy nehogy túl savanyú legyen tőle az ételünk. Kóstoljuk, és ha szükséges, adjunk hozzá egy-két teáskanál cukrot. Ezután felöntjük vízzel és belerakjuk az előkészített húsgolyókat. Amennyiben nem lepi el őket a víz teljesen, óvatosan fordítsuk meg a főzési idő felénél. Kb. 35-40 perc alatt biztos megfőnek a húsgolyók, persze ez méretfüggő.

Ekkor jöhet a szaftba a tejszín vagy tejföl. Én a tejszínt jobban szeretem használni, mert sokkal lágyabb, krémesebb lesz tőle a mártás. Egyet hagyjuk forrni még, és kész is az ételünk. Penne tésztával, nokedlival is kitűnően harmonizál.  

Próbálják ki, csak ajánlani tudom!

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb