A sorozat első cikkében néhány tippet olvashattatok arra vonatkozóan, hogy milyen gyakorlatokat érdemes otthon megmutatni, vagy akár együtt végezni a gyermekkel, hogy testtartásu(n)k ne induljon romlásnak a karantén ideje alatt. De valljuk be, ebben a borongós, hideg időben nem is olyan egyszerű rávenni magunkat a mozgásra. Testünk, gerincünk azonban ennek hiányát gyorsan jelzi nekünk, méghozzá fájdalom formájában. Jöjjön hát néhány gyakorlati tanács, melyek betartásával szinte észrevétlenül támogathatjuk gerincünk egészségét (nem csak karantén időszakban).

EMELD MEG A MUNKAFELÜLETET!

Gyermekeink egyik legkedvesebb elfoglaltsága a rajz, puzzle és egyéb játék. Az ideális felület számukra pedig általában a padló, szőnyeg, hisz itt kényelmesen elférnek.

A gondot azonban az előre eső vállak, fej és görbe gerinc okozza.

Túl nagy terhelés helyeződik még a kicsi gyerekek testére is, mely idővel komoly gerincbántalmakhoz vezethetnek. Emeld hát meg a játék felületét! A földön ülve nyugodtan rajzolhat az ágyra, székre, puffra helyezett kemény felületen. Így a gerinc egyenessé válik, csökken a terhelés. Ugyanez az elv alkalmazható a telefont néző gyermeknél is. Itt a fenti módszeren kívül alkalmazható még a hanyattfekvés is, így a gerinc egyenes marad, a fej nem esik előre és a karok is erősödnek.

ÜLJ HELYESEN, KÍMÉLD A TESTED!

Egész nap az asztalodhoz vagy szögezve? Állítsd be a helyzeted úgy, hogy egyik testrészed számára se legyen túlzottan megterhelő és

óránként 5-5 perc tornát iktass be.

Ez lehet néhány törzsdöntés, guggolás, nyújtás. A lényeg, hogy kompenzáld az ülést. De Amire figyelj ülő helyzetben:

  • üljünk a szék ülőfelületén teljesen hátra (a csípőcsont támaszkodjon a háttámlához)
  • az ülőfelületnek így olyan hosszúságúnak kell lenni, hogy a térdhajlattal ne érintkezzen (ne szorítsa el az artériákat)
  • a teljes talpnak (sarok is) a földön kell pihenni
  • a felkar és az alkar 90 fokos szöget zár be, miközben az alkar az asztalon pihen a csukló is tehermentes
  • a monitort emeld szemmagasságba, munka közben ne billenjen előre a fej (tehermentesíted a nyaki porcokat)

CIPEKEDJ ÚGY, HOGY NE SÉRÜLJ MEG KÖZBEN!

Ha nehéz tárgyat emelsz, azt mindig egyenes háttal tedd! Guggolj le, ragadd meg és egyenes háttal emeld fel. Így erősödik – többek között – a négyfejű combizom is.

ALUDJ PIHENTETŐ HELYZETBEN!

Azt már tudjuk, hogy hogyan üljük helyesen napközben, de vajon létezik helyes alvás is? Itt igazából a gerinc számára leginkább tehermentes módról van szó. Amire ügyelj:

  • Alvás közben is fontos, hogy egyenes helyzetben legyen a gerinc. Ha szélesebb a csípőd, válassz inkább puhább matracot, ha viszonylag hasonló szélességű a vállad és a csípőd, jöhet a keményebb matrac is.
  • Gerincünk számára a legideálisabb a háton fekvés, bár sokaknak ez elég kényelmetlen. Mégis gondoljunk arra, hogy belső szerveinkre és izmainkra ekkor kerül a legkisebb terhelés, így az alvás igazán pihentető lehet.
  • Íme néhány alternatív megoldás, amit kipróbálhatsz ha a háton-, vagy oldalfekvést preferálod jobban:
  • Nem csak az alvás, de az ébredés is meghatározza egész napunkat: húzd fel egyik térded a mellkasodhoz, karold át és lendületből ülj fel! Így az egész éjjel pihenő, ellazult izmok nem feszülnek meg, rándulnak össze azonnal.
  • Nehezen alszol el? Hallgass elalvás előtt vezetett meditációt! Nagyon sok típusú, hosszúságú változat található ma már az interneten. Nagyon fontos, hogy csak olyan relaxációt/meditációt hallgass, amely jó érzéssel tölt el. Igen, léteznek „idegesítő” hanganyagok is. Figyeld az elméd, a tested reakcióit és bátran keress tovább, ha úgy érzed!
  • Természetesen az alvásnál nem csak a minőség, de a mennyiség is fontos. Törekedj elérni a napi 8 órát!

U.I.: Azért heti egyszer legalább végezz el néhány átmozgató, mobilizáló gyakorlatot! Hidd el, azonnal érezhető majd a pozitív hatása. Ha gondban vagy azzal, milyen gyakorlatokat végezz, keress meg bátran!

Balogh Kinga, Highlight Training tartásjavítás

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb