Nem számítottunk ilyen hosszú leállásra, így arra sem, hogy a szülőknek kell mára ellátni minden olyan fejlesztő- vagy szabadidős tevékenységet, amiben eddig az iskoláik segítségükre voltak.

Az egyik sarkalatos kérdés a mozgás. Gyermekeink még emlékeznek, hogy az emberi test mozgásra termett, így mozgásigényük hatalmas. És ez jól is van így, de mit tehet egy szülő?

Az alábbiakban néhány gyakorlatot mutatok be a teljesség igénye nélkül, melyek

célzottan erősítik a tartásért felelős izomcsoportokat.

A következő cikkben pedig néhány olyan mozdulatsor következik, melyek észrevétlenül, játékos módon fejlesztik a tornázót.

Guggolásból emelkedés és nyújtózás – álljunk terpeszbe párhuzamos talpélekkel, ujjak összekulcsolva a test előtt. Lassan, 5-ig számolva guggoljunk le egyenes háttal, sarkakat a talajhoz szorítva, míg az ujjak a talajhoz nem érnek. Innen egyenes háttal emelkedjünk állásba, majd lábujjhegyre és nyújtózunk a plafon felé. Ismételjük 3x.

Hasizom erősítés – helyezkedjünk el hanyattfekvésben, hajlított lábbal, talpak a talajon, karok a combon pihennek. A tenyeret a combon felfelé (térd felé) csúsztatva először a fejet és a vállat emeljük el a talajtól. A következő fokozatban már a lapockát is elemeljük a talajtól. A végső fázisban az ujjbegyek a térdig csúsznak (tovább nem!), egyenes a hát (ne domborítsunk), nyak laza (fejjel nem törekszünk előre, nem feszítjük a nyakat), és ügyelünk arra, hogy a keresztcsontot (gerinc legalsó szakasza) a talajhoz szorítsuk. Majd a törzset csigolyánként lassan engedjük vissza kiinduló helyzetbe. Ha edzettségünk megengedi, az első két fázist kihagyhatjuk.

Hátizom erősítés – hason fekvésben a homlok a talajon támaszkodik, karok a talajon nyújtva. Medencénket billentsük hátra (szeméremcsont letol a talajba), majd megnyújtózunk a jobb lábbal és bal karral egyszerre és elemeljük a talajtól. Tartsuk ki 3 számolásig, majd lassan engedjük vissza a talajra.

Farizom erősítés – hanyattfekvésben helyezkedünk el, talp a talajon, karok a test mellett. A talp beletol a talajba és lassan megemel a csípő a plafon felé. Hasizom tónusban tart. Nehezítésképp az emelések között ne tegyük le teljesen a csípőt a talajra, hanem állítsuk meg kb. 1 cm-rel a talaj felett, majd innen indítsuk a következő csípőemelést.

Megjegyzés: Kisebb gyerekeknél 10, nagyobbaknál 20 ismétlésszám ajánlott.

Balogh Kinga, Highlight training

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb