Aki otthon van a filmek világában, az valószínűleg már hallott a tényről, hogy videojáték alapján jó filmet egyszerűen lehetetlen, vagy legalábbis rettentően nehéz elkészíteni.

Hiszen miként ültetsz át egy 10-20-30 órás sztorival és játékmenettel rendelkező címet a vászonra úgy, hogy megfelelően sikerül elmesélni a történetet, a karaktereket bemutatni és kibontani, a játék tipikus elemeit pedig szervesen beleágyazni, mindezt két órában, fogyasztható módon? Az elmúlt évek azt mutatják, hogy erre még senki nem találta meg a választ.

Ám a stúdiók kitartóan próbálkoznak, hiszen a videojáték-közösség túlzás nélkül az egyik, ha nem a legnagyobb a világon, így ha csak egy kicsit is sikerül megfogni az alapmű lényegét, akkor már garantált a siker. Ezt igyekezett meglovagolni Ryan Reynolds és a Stranger Things producerének, Shawn Levy-nek új filmje is, akik azonban csavartak egy kicsit a dolgon, és nem egy konkrét videojátékot adaptáltak, hanem csak azokból ihletet merítve egy teljesen új ötletre építették fel a sztorit. A végeredmény pedig egy minden várakozást felülmúló akció-vígjáték, amely nem csak szórakoztató, de szíve és lelke is van.

Forrás: IMDb.com

A történet főszereplője Guy (Ryan Reynolds), a teljesen átlagos, de csupa szív srác, aki egész életét ugyanannak a rutinnak szenteli: felkel, megreggelizik, munka előtt betér ugyanabba a kávézóba, ahol ugyanazt a kávét issza, munka után hazafele pedig legjobb barátjával azon gyönyörködnek, hogy felfegyverzett őrültek mindenre és mindenkire rálőnek, ami csak mozog, miközben a fél város lángban áll. De ez Free City, itt teljesen normális az ilyen. Guy hamarosan azonban összetalálkozik egy titokzatos nővel, aminek hatására nem csak arra ébred rá, hogy világa tulajdonképpen egy játék, melyben az arra felcsatlakozó játékosok kedvükre rombolhatnak és gyilkolhatnak, hanem hogy ő maga is csak egy NPC (Non-Playable Character), azaz egy nem játszható karakter, akinek annyi a feladata, hogy élettel töltse fel azt a világot, amit a játékosok felfedeznek. Öntudatra ébredését követően szép lassan elkezdi megérteni és felfedezni a körülötte lévő világot, ám nincs sok ideje rácsodálkozni új valóságára, hiszen Free City napjai meg vannak számlálva, ugyanis hamarosan jön a Free City 2, ami nem egy szimpla frissítés lesz, hanem egy teljesen új játék, amibe semmit se lehet áthozni az előző játékból, így annak a teljes pusztulásával fenyeget…

A film, bármilyen hihetetlen, de jó. És nem csak Ryan Reynolds-mércével jó. Az egész úgy képes frissnek, eredetinek hatni, hogy közben egyáltalán nem az, hanem csak jó helyről és jó érzékkel emelt át részleteket. Képzeljük el A Truman-Show és A LEGO-kaland legjobb elemeinek ötvözetét megspékelve egy kis Ready Player One-nal, amihez megalkottak videojátékos körökben két hihetetlenül népszerű játék, a GTA és a Fortnite szerelemgyermekét Free City képben. Ezt feltöltötték pár sablonos, ám szimpatikus és szerethető karakterrel, amihez még sikerült néhány elgondolkodtató és mély gondolatot is hozzáadni mesterséges intelligenciáról, az élet értelméről, virtuális világról.

Forrás: IMDb.com

Igen, merthogy ilyenekről is szót ejt a film, amit a legkevésbé sem vártam volna egy ilyen mozitól, ám annál inkább örültem neki, hiszen ettől lesz emlékezetes az egész, ettől érezni azt, hogy nem csak a pénz vezérelte a készítőket, hanem valami alkotói vágy is. Ugyanakkor nem kell megijedni, a film az elejétől a végéig az, amit az előzetes is sugall: egy zsúfolt, de pörgős kaland, ami az első pillanattól kezdve beszippant, és nem ereszt. A látvány remek, és videojátékhoz mérten elnagyolt, záporoznak a néhol gyermeteg, néhol viszont egészen beteg felnőtt viccek, miközben akció akciót követ, és a rengeteg popkulturális utalás, valamint meglepetés cameo feltűnések keresése is külön szórakozást nyújt, hiszen van belőlük bőven. Ki kell emelni továbbá, hogy a készítők a legapróbb utalásokig és részletekig odafigyeltek arra, hogy egy vicces sztereotípiát leszámítva nem degradáló módon, hanem kellő odafigyeléssel és élethűen mutassák be a videojátékos közösséget, valamint a videojátékok világát.

Forrás: IMDb.com

Ryan Reynolds amellett, hogy ismét magát alakította, végre megcsillogtatta színészi kvalitásait is, és eddigi legjobbját volt képes prezentálni Guy szerepében, míg Jodie Comer Millie-je a tökéletes partnere volt a film során. Remekül hozta a kőkemény, de mégis esendő, vagány, de ugyanakkor aranyos és szerethető karaktert. Aki viszont minden pillanatával lopta a show-t, az a rendezéseivel hírnévre szert tevő új-zélandi filmes, Taika Waititi a főgonosz Antoine szerepében. Ugyan nem szerepel sokat a filmben, de minden pillanata aranyat ér. Egyszerűen uralja a vásznat megjelenésével, még úgy is, hogy alakítása sokaknak túlzottan is élénk, már-már ripacsba áthajló lehet a maga affektáló, túlmimikázott alakításával. De aki ismeri őt, az tudja, hogy szó sincs ilyesmiről, és karaktere csak egy görbe tükör, egy fricska a hollywoodi sablon rosszfiúk felé.

Forrás: IMDb.com

Ahogyan az egész filmnek is van egy mögöttes mondanivalója. Mert hiába szól az egész egy videojátékról és annak öntudatra ébredt karakteréről, végső soron ez csak egy körítés. Ehelyett azt a küzdelmet mutatja be, amely ahhoz kell, hogy túllépjünk a korlátainkon, azon a meggyőződésen, hogy mi nem vagyunk hősök, csak egy senkik, és nekünk úgysem sikerülhet semmi. Guy karakterén keresztül pedig azt is láthatjuk, hogy miként ragadunk be sokszor mi magunk is a hétköznapok monoton körforgásába, amiből olykor nehéz kilépni. De nem lehetetlen.

Számomra is meglepő, de tényleg kifejezetten jó lett a Free Guy, amely egyszerre szolgálja ki maximálisan a videojátékok szerelmeseit, a Ryan Reynolds rajongókat, és az egyszerű átlagnézőt is, aki csak egy jót akar szórakozni. Teszi mindezt ráadásul úgy, hogy közben még el is gondolkoztat minket az élet egyes dolgairól.

A film már megtekinthető a komáromi Tatra Moziban.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb