Húsz év. Ennyi idő telt el a legelső Halálos iramban-film óta, amely akkoriban egy kis léptékű, illegális utcai autóversenyzésről, a kocsikról, valamint Brian és Dom karakterének rivalizálásáról/barátságáról szólt. Ehhez képest itt vagyunk 2021-ben, és 8 filmmel később a világ egyik legnagyobb akciófilm-szériájáról beszélünk, mely részről részre emelte a színvonalat a pörgős akciójelenetek és őrült kaszkadőrmutatványok terén, ugyanakkor viszont ezzel arányosan folyamatosan zuhant a filmek minősége is mind történet, mind pedig mint filmtermék értékelhetősége terén. Ez a szakadék pedig ezzel a résszel tágult a legszélesebbre.

Forrás: Google

A film nem árul zsákbamacskát, pont ugyanazt szolgáltatja, mint az előző részek. Egy teljesen elborult, maximális fordulatszámon pörgő és veszettül látványos, ám minden értelmet és logikát nélkülöző kő buta akciófilm. Amivel persze önmagában nincs semmi baj, hiszen végtére is a legtöbben szórakozni és kikapcsolódni járnak a moziba, ezeket az elvárásokat pedig a film maximálisan kiszolgálja az elejétől a végéig. Ha kell, akkor hőseink autóval indáznak át egy szakadék fölött; ha kell, akkor egy páncélozott kamiont szaltóztatnak bele egy katonai drónba; ha pedig a világ megmentéséhez egy műholdat is el kell pusztítani, akkor bizony ezt is megoldják Torettóék.

Forrás: Google

Igen, nagyrészt a Halálos iramban 9. sem veszi magát komolyan, amit olykor a karakterek is szóvá tesznek a néző számára egy-egy viccesebb poén illetve eszmecsere keretein belül. Egy ponton még az is elhangzik az egyik karakter szájából, hogy idézem: „Ezt senki nem fogja elhinni, igaz?” Ez a fajta önirónia pedig nagyon jól áll a filmnek, hiszen hogy is tudnánk elhinni a vásznon látottakat? Viszont éppen ezért szúr szemet annyira a film talán legnagyobb hibája, ami konkrétan maga a főszereplő Dom. A karakter jeleneteinek (amelyből akad bőven) túlnyomó többségét egyszerűen rossz nézni, és itt nem csak Vin Diesel továbbra is merev, érzelemmentes, minden színészi kvalitást nélkülöző arcjátékára gondolok. Hanem főleg arra, hogy a társaival, és a film sugallatával ellentétben érződik rajta, hogy vérkomolyan vesz mindent, ami a vásznon történik, ezzel pedig sokszor kínossá teszi a filmet.

Forrás: Google

Egy nyár esti agykikapcsolós szórakozásnak ugyanakkor még mindig megfelel a Halálos iramban, viszont már nagyon a fáradtság jeleit mutatja a széria. Érzik ezt a készítők is, hiszen már bejelentették, hogy a 11. filmmel véget ér Torettóék története, vagyis már csak két rész erejéig élvezhetik a rajongók ezeknek a karaktereknek a kalandjait. Kérdés, hogy lehet-e ezt az őrületet tovább fokozni, mert érzésre a 9. rész mindent kimaxolt, amit csak lehetett. De van egy olyan sejtésem, hogy lapul még valami a tarsolyukban.

A film már megtekinthető a Tatra Moziban.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb