Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a címben említett animációs filmekre szakosodott stúdiót, hiszen lassan már 30 éve csal könnyeket a szemekbe és nevetteti meg úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket, miközben fontos és mély témákat boncolgat mindenki számára befogadható és szórakoztató módon. Olyan klasszikusokat köszönhetünk nekik, mint például a Toy Story – Játékháború, a Szörny Rt., a Fel! a Wall-e, vagy éppen az Agymanók. És bár a felsorolást sokáig lehetne még folytatni, nem véletlenül választottam ki pont ezeket a címeket, hiszen összeköti őket egy közös nevező: Pete Docter személye, aki mindegyik elkészültében főszerepet vállalt, és akinek a kritika alapjául szolgáló alkotást is köszönhetjük.

Forrás: Google

A Lelki ismeretek ezúttal nem kisebb feladatot vállalt magára, mint hogy a híres jazz zenész, Joe Garner történetén keresztül bemutassa a túlvilágot. A Queens-i zongorista már egy ideje belefásult az életbe. Egy általános iskolai zenekart tanít, ám sosem így képzelte el az életét, hiszen apja nyomdokaiba lépve ő maga is híres jazz zenész szeretett volna lenni. Hamarosan azonban kap is erre egy lehetőséget, ám nem sokkal a nagy koncert előtt bekövetkezik egy szerencsétlenség, és meghal. A lelke a túlvilágra menne, Joe azonban még egyáltalán nem akar meghalni, ezért átszökik a nagy “Azelőttbe”, ahol összetalálkozik egy még meg nem született lélekkel, 22-essel, aki évezredek óta a születés előtti állapotban van, mert szerinte a Föld nem egy varázslatos hely, az élet pedig maga a kín és szenvedés.

Forrás: Google

Nem könnyű beszélni a filmről, mert se nem a legviccesebb, se nem a legjobb Pixar mozi ez, miközben az alapkoncepcióval (mi van a halál után?) sem nyúlnak új dologhoz (a 2017-es Cocóval ezt a történetet már egyszer körbejárták), de témája és megvalósítása miatt viszont simán odatehető a legnagyobbak, de legalábbis a legfontosabbak közé mindenképp. Joe és 22-es karakterén és utazásán keresztül ugyanis nem csak arra törekszik a film választ adni, hogy mi történik a halottak lelkével a halál után? Hova mennek a lelkek? Miként alakul ki az újszülöttek személyisége? Hanem hétköznapi élményeken keresztül megmutatja a szkeptikus 22-esnek, hogy bizony van miért élni: az első pizza megízlelése, vagy egy másik ember életének megismerése mind-mind olyan élmény, amely értelmet ad az egész földi létnek.

Forrás: Google

A kaland során pedig még Joe is kénytelen megtanulni néhány leckét az életről. Miközben ráébreszti 22-est az élet fontosságára, ő maga is rájön, hogy bár tényleg jó dolog élni, az mit sem ér, amíg csak a céljaink megvalósítására használjuk, hiszen így kimaradunk a legfontosabb dologból, a valódi életből. És ez a film talán egyik nagy bravúrja, ami miatt fontos alkotássá válik: hogy úgy képes elmesélni egy, a napjainkban oly sokakat érintő egzisztenciális drámát, hogy közben megmarad annak, ami: egy, az elejétől a végéig szórakoztató animációs alkotásnak.

Forrás: Google

Gyerekeknek és felnőtteknek tehát egyaránt ajánlott a Lelki ismeretek, hiszen kortól függetlenül minden korosztály megtalálja benne a saját szórakozási faktorát, miközben alig másfél órában megtanít minket arra, hogy bármilyen nehéz is az élet, és bármennyi megpróbáltatás gördüljön elénk, meg kell találni és értékelni az apró örömöket, hiszen csak ez az egy esély áll rendelkezésünkre. Ebből kell kihoznunk a maximumot.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb