Szlovákiában 2020. március 6-án jelentették az első pozitív koronavírusos esetet. 2020. március 30-án pedig az első áldozata is megvolt a COVID-19 betegségnek. Egy éve tehát, hogy begyűrűzött az életünkbe a járvány. Egy éve, hogy meghozta a kormány az első országos szigorító intézkedéseket.

Egy éve annak is, hogy amikor naponta 10-20 pozitív tesztet jegyeztek és a kórházak közel sem voltak olyan terhelés alatt, mint most, az esti órákban rendszeresen tapssal ismertük el az egészségügyi dolgozók munkáját. A legtöbb esetben ezek a kezdeményezések civilektől indultak és egész utcák, lakótelepek, faluk, városrészek és városok csatlakoztak hozzá. A vírushelyzet súlyosbodásával viszont ez valahogy kikopott a hétköznapokból, pedig most, 2021. márciusában legalább annyira megérdemelnék a frontvonalban dolgozók az elismerést.

Sajnos mindenkinek elege van már a korlátozásokból, szeretné visszakapni régi életét, így gyakran megfeledkezünk arról, hogy valakik napi szinten próbálnak csodát tenni a kórházakban fekvő, súlyos állapotban lévő betegekkel. A számok pedig azt mutatják, hogy sajnos egyre kevesebb esetben járnak sikerrel.

Az egészségügyi dolgozók mellett viszont ne feledkezzünk meg azokról sem, akik szintén munkájuk miatt veszélynek vannak kitéve, kezdve a bolti eladóktól a postásokig. Időnként egy-egy kedves szóval köszönjük meg a munkájukat. Talán ez is segíthet nekik egy hosszú munkanap utáni feltöltődésben.

A hosszúra nyúlt bevezető után térjünk rá márciusi lapunkra, amelyet az 1848-49-es szabadságharc jegyében állítottunk össze. A magyar nemzet történetének egyik legismertebb háborús időszakáról a komáromi vár forradalmi helyzetének megismerésével emlékezünk meg.

Természetesen 2021 tavaszához érve a jelenleg is zajló népszámlálás mellett sem mehettünk el szó nélkül. Magyarságunk megvallásának fontosságát számos helyen kiemelték már, de a vallásunk megvallása is fontos ezekben napokban. További interjúinkban, cikkeinkben pedig kultúránk meghatározó személyeivel, intézményeivel foglalkozunk.

Jó olvasást, kellemes időtöltést kívánok!

A márciusi számban megjelent cikkeink péntektől (március 12.) folyamatosan elérhetők lesznek online felületünkön is.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb