Izgalmas hetük van a videojátékok szerelmeseinek, a napokban végre megérkeztek/megérkeznek a kilencedik konzolgeneráció első gépei, a Microsoft Xbox Series X és S, valamint a Sony PlayStation 5. Az előbbiek tegnap, november 10-én, utóbbi pedig csütörtökön, november 12-én (Közép-Európában pedig november 19-én) válnak elérhetővé a felhasználók számára. Nagyvonalakban bemutatom a héten érkező konzolokat, felvázolom az esetleges előnyeiket és hátrányaikat. Jómagam számítógépet és Playstation 4-et használok, ennek ellenére törekedni fogok az objektív bemutatásra, ugyanakkor fontosnak tartom leszögezni, hogy nem célom győztest hirdetni a konzolok közül.

Megújult külső

Forrás: xbox.com

A Microsoft legújabb zászlóshajója, az Xbox Series X letisztult téglatestkülsőt kapott. Legszembetűnőbb része a konzol tetején található szellőzőrács, ami bizonyos szögből nézve zöld színben pompázik. Méreteit tekintve álló helyzetben, 30 centiméter magas, 15 centiméter széles és 15 centiméter mély. Álló és fekvő pozícióban is használható. A kisebb Xbox Series S esetében jóval szerényebb méretekről beszélhetünk, itt a fekete szín helyett a fehér dominál. Egy jóval kisebb konzol kapunk a Series S személyében, álló helyzetben 27,5 centiméter magas, 15 centiméter széles és 6,3 centiméter mély. Legszembetűnőbb része, pedig nem más, mint az elején található méretes fekete kör, ami a hűtésért felel. A nagyobb konzol súlya 4,45 kg, a kisebbé pedig 1,9 kg. Az Xboxok dobozaiban egy HDMI kábel, egy tápkábel, a vezeték nélküli kontroller és a hozzá tartozó elemek találhatóak.

Forrás: playstation.com

A Sony kilencedik generációs konzolja igazán futurisztikus toronyszerű külsőt kapott. A konzol álló helyzetben, 39 centiméter magas, 10 centiméter széles és 26 centiméter mély. Ha a felhasználó úgy kívánja, fekvő pozícióban is használhatja a gépet. A konzol fekvő, illetve álló használatához a dobozban található állványt hívhatjuk segítségül. Kétféle kialakítású konzolról beszélhetünk, de a Playstation 5-nél csak a meghajtók tekintetében van különbség, a két gép között. Kapunk egy Digital Edition konzolt, amely mechanikus meghajtó nélkül érkezik, illetve kapunk egy Ultra HD Blu-ray meghajtóval felszerelt változatot is. A digitális változat 3,9 kg, a meghajtó ellátott verzió pedig 4,5 kg súlyú.  A Sony-nál a meghajtó nélküli verziót azzal indokolták, hogy 2020 első negyedévében a PlayStation játékok 66%-át digitálisan adták el, ami nagyrészt a járványnak is köszönhető, ugyanakkor a CEO úgy gondolta, hogy az emberek a zenék és a filmek mellett a játékoknál is egyre jobban preferálják a digitális változatokat. A dobozban a konzol és az állvány mellet egy HDMI kábel, egy tápkábel, egy USB-C kábel és az új haptikus visszacsatolású DualSense vezeték nélküli kontroller található. A Microsoft gépektől ellenkezően, itt egy belső akkumulátoros kontrollert kapunk.

Specifikációk

Ha csak a nyers specifikációkat vennénk figyelembe, akkor egyértelműen az Xbox Series X kapná a babérkoszorút. A gyakorlat azonban jóval összetettebb a teraflopok és gigahertzek harcánál, az viszont biztos, hogy mindkét zászlóshajó bivalyerősre sikeredett. Az egyik legnagyobb előrelépés az előző generációkhoz képest a gyorsaság. Mindkét konzol elhagyta a szokványos merevlemezt, amit saját fejlesztésű SSD-kkel pótoltak. Az Xbox esetében 1 terabájtos meghajtóról beszélhetünk, melynek a valós mérete 802 gigabájt. A PlayStation esetében pedig, 825 GB a félvezető alapú meghajtó, amelyből 667 GB áll a felhasználók rendelkezésére. A fejlesztéssel a játékok töltési idejét szeretnék redukálni a fejlesztők. Az ígéretek szerint, mind az Xbox Series X, mind pedig a PlayStation 5 képes lesz a 4K/120 FPS megjelenítésre. Igazából a tényleges különbségeket, csak a konzolok megjelenése után lehet majd elemezni. A mellékelt képen láthatóak a két zászlóshajó főbb specifikációi.

A gyengébb Xbox esetében 4 teraflopos processzort, 1440p/60 FPS megjelenítést, 10 GB memóriát és 512 GB tárhelyet kapunk, amelyből 364 GB a ténylegesen felhasználható terület. A jóval szerényebb teljesítmény ellenére, ár-érték arányban még mindig befutó lehet a kisebbik Xbox, ugyanakkor a 100 GB-os játékok egyre gyakoribb felbukkanása mellett a 364 GB-os tárhellyel, óvatosan kell majd sáfárkodnia a jövőbeli felhasználóknak.  

Forrás: Reddit

Árösszehasonlítás és háttérszolgáltatások

Szlovákiába az Xbox Series X – 499 eurós áron érkezik, még a kistestvér Series S – 299 eurós kezdő árral vásárolható meg. A sima PlayStation 5 – 499 euró, a digitális verzió pedig 399 euróért lesz elérhető november 19-től. Az árrés a Microsoft konzolja esetében a duplája mint a Sonynál, viszont a PlayStationnél az alacsonyabb ár nem jár teljesítmény romlással. Csupán a  blu-ray meghajtóról kell lemondanunk a kedvezőbb árazás következtében.

A háttérszolgáltatásokhoz elérve meg is érkeztünk az új generációs Xboxok legnagyobb előnyéhez, ami nem más, mint az Xbox Game Pass szolgáltatás. A Game Pass egy előfizetéses szolgáltatás, amivel több mint 100 játékhoz juthatunk hozzá havi 10 euró ellenében. Külön érdekesség, hogy a Microsoft tulajdonában álló játékfejlesztők játékai, már a megjelenésük napján bekerülnek az ingyenesen játszható játékok közé, így a Microsoft exkluzív címei felár nélkül, azonnal játszhatóvá válnak az előfizetők számára. A másik oldalon, hasonló lehetőség nem áll felhasználók rendelkezésére. A PlayStation 5-nél, ha a friss megjelenésekkel, azonnal szeretnénk játszani, ki kell fizetnünk az esetenkénti 70-80 eurós összeget a játékokért. Ennél a pontnál egyre jobb választásnak tűnik egy Xbox Series S és egy Games Pass előfizetés, amivel aránylag alacsony áron elérhetjük a kilencedik konzolgeneráció legtöbb játékát, igaz, szerényebb teljesítménnyel.

Természetesen a Sony konzoljai is rendelkeznek előfizetéses háttér szolgáltatással. A PS Plus előfizetés havi rendszerességgel 2-3 ingyenes játékot ajánl a felhasználóknak 9 euró havi díj ellenében. Itt viszont a felajánlott játékok zöme legalább egy évnél öregebb, vagy kevésbé közkedvelt program. Ugyanakkor a jövőbeli PlayStation 5 és PS + felhasználók, egy PS PLUS Collection elnevezésű kezdőcsomagot kapnak, amely az előző generáció legjobb játékaiból, 20 megjelenést fog tartalmazni. Ez sem utolsó ajánlat, de jócskán elmarad a Microsoft által kínáltaktól.

Platformexkluzivitás

Manapság a videojáték iparban három fő kategóriáját különböztethetjük meg a játékoknak. Ez a három kategória nem más mint a PlayStation exkluzív, a Microsoft exkluzív és az összes platformra megjelenő játékok csoportja. A Microsoft exkluzív játékokat játszhatjuk Xboxon és számítógépen is egyaránt, viszont a PS exkluzív játékokat csakis PlayStationon érhetjük el. Bizonyos esetekben, a profitmaximalizálás érdekében 1-2 év után megszűnik a platformlekötelezés.

Ha a Microsoft legnagyobb előnye a háttérszolgáltatás, akkor a Sonynál egyértelműen a saját platformos játékok jelentik az előnyt. Ez a jelenség az előző konzolgeneráció során tetemes előnyt halmozott fel a PlayStation 4 és Sony javára. A tokiói székhelyű multinacionális vállalat pénzt és energiát nem spórolva arra törekszik, hogy a legnagyobb játékfejlesztő cégek kizárólag az ő platformjára fejlesszék a legkedveltebb és legsikeresebb AAA-kategóriás játékokat, amelyek fejlesztési költsége sok esetben eléri a 100 millió dolláros álomhatárt is. Ennek köszönhetően születhettek meg a legnagyobb, még ma is futó legendás játéksorozatok, mint például God of War, az Uncharted vagy a The Last of Us. A legújabb sikersorozat pedig nem más, mint a Marvel’s Spider-Man, amely immár több mint 13 millió eladott példánnyal büszkélkedhet. A sorozat soron következő, teljes értékű játéka a Spider-Man: Miles Morales, az új generációs PlayStation 5 egyik legnagyobb húzócíme lesz, amely az elődjéhez hasonlóan csak a Sony konzoljain lesz elérhető.

Persze a Microsoft háza táján is megtalálhatóak az exkluzív megjelenések, viszont itt minden esetben számítógépekre is megjelennek a szóbanforgó játékok. Talán a legismertebb és legsikeresebb mind közül a Halo-széria, amelynek a legújabb része az előzetes tervek szerint, az új Xbox konzolokkal egyszerre jelent volna meg, azonban az első előzetesekre érkezett negatív rajongói visszhangoknak köszönhetően, 2021-re helyezték át a játék megjelenését. Ez minden bizonnyal hatalmas érvágást jelent a Microsoft számára. A Halo kiesése után az Xbox Series X és a Series S legnagyobb kezdő címe az az Assassin’s Creed Valhalla lett, ami számítógép mellett Xbox One-ra, PS4-re és PS5-re is meg fog jelenni, így nem érkezik kizárólagos exkluzív Xbox megjelenés az új konzolokkal együtt. 

Forrás: xbox.com

A felhasználók nagy örömére mind a Microsoft, mind pedig a Sony új generációs konzoljai, visszafelé kompatibilesek lesznek az előző generáció játékaival. A PlayStation 5 esetében az ígéretek szerint a PS4-es játékok 99%-a futni fog az új konzolokon is.  Az Xbox Series X és Series S esetében, az összes előző generációs játék futtatható lesz, sőt az Xbox One-ra optimalizált Xbox 360 játékok is játszhatóak lesznek rajtuk.

Összegzés

Egy igazán erős generációváltásnak lehetünk szem- és fültanúi, mind a bivalyerős zászlóshajók, mind pedig az ár-érték arányban legjobb Xbox Series S meg fogják találni a befogadó közönségüket. Az sem mellékes tényező, hogy ha egy az Xbox Series X-hez, vagy a PlayStation 5-höz hasonló teljesítményű személyi számítógépet szeretnék összeállítani magunknak, akkor a konzolok árának többszörösét kellene elkölteni erre a célra. Arról nem is beszélve, hogy a konzolok esetében 5-10 évre is tervezhetünk, ez idő alatt azonban a számítógépet ajánlott 1-2 alkalommal fejleszteni, annak érdekében, hogy az aktuális játékok maximális teljesítménnyel futtathatók legyenek rajtuk. Személy szerint én a számítógépem mellé egy PlayStation 5-öt fogok választani, főleg a platformexkluzív megjelenések miatt, viszont a csak konzol felhasználóknak, kiváló döntés lehet az Xbox Series X is, kiváltképpen akkor, ha nem kíváncsiak a kizárólagosan Sony platformra készült játékokra.  Nem megfeledkezve a Series S-ről sem, amit elsősorban a kezdő konzolosoknak és a többjátékos online játékok kedvelőinek ajánlom.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb