Napjainkban a korlátozások időszakában egyre többen töltik a szabadidejüket a természetben. A régió bicikliútjai és túraútvonalai rendre megtelnek a mozogni vágyó túrázókkal, futókkal, biciklisekkel és görkorisokkal egyaránt. Ebből adódóan a természetben izgő-mozgó embertömeg között egyre gyakrabban felfedezhetőek a különféle botokkal sétáló emberek. Utóbbi egyre nagyobb népszerűsége főként a Nordic Walking sportág térhódításának köszönhető. Közvetett, vagy közvetlen módon szinte mindenki találkozott már az Északi Gyaloglással, azonban sokan nem tudják, hogy egészen pontosan mi is ez. A Nordic Walking kialakulásáról, népszerűségének okairól, valamint az egészségügyi hatásairól Méhes Csabával, a Nordic Walking Gúta sportklub elnökével beszélgettünk.

Gyakorlott természetjáróként egyre több alkalommal találkozok különféle botokkal sétáló emberekkel. Röviden jellemezné nekünk ezt a jelenséget?

Ezt a mozgásformát két csoportra oszthatjuk. Az első a régi klasszikus tracking, amelyet  túrabotokkal végeznek. A második pedig a mi gyönyörű sportunk a Nordic Walking (a későbbiekben: NW), magyarul Északi Gyaloglás. Ez egy gyorsabb tempójú botos gyaloglás. A nevéből is adódik, hogy északról egészen a finnektől származik, ahol először 1930-ban jelent meg. A kezdetekben a sífutók használták ezt a módszert a nyári edzéseik alkalmával. Természetesen akkor még az akkori sífutó botokkal és a sporthoz köthető egyéb felszereléssel. Később az évek múlásával különálló sporttá fejlődött ki. A 60-as évek tájékán bekerült a helyi iskolák testnevelési tantárgyai közé. Egészen az  alapiskolától az egyetemig zajlott az oktatás. Hála istennek azt veszem észre, hogy napjainkra tényleg egy jelenséggé vált a NW, amit a régiónkban is egyre többen ismernek és űznek is.

Miben rejlik a Nordic Walking népszerűsége és sikere?

Idehaza az országos NW szövetség 2015-ös megalakulása óta napról-napra nő a sportág hírneve. Ezidőtájt kezdődött meg az oktatók képzése és a mozgásforma népszerűsítése. Ez egy olyan sport amit bármelyik évszakban lehet végezni. Süthet a nap, fújhat a szél, eshet az eső, vagy akár hullhat a hó, az embernek csak hozzá kell öltözni az adott időjárási körülményekhez és már mehet is sportolni. Másrészt egy anyagilag igénytelen sportról beszélünk, amihez kezdésként csak egy botot kell beszereznünk, a már meglévő alapvető ruhadarabok mellé. Idővel természetesen cipő és ruházat terén is lehet fejlődni és specializálódni, azonban a kezdéshez bőven elegendő egy NW bot. Végül pedig talán a legfontosabb jellemzője ennek a mozgásformának az, hogy nemtől és kortól függetlenül bárki végezheti azt. Ebből adódóan főleg az idősebb korosztály körében terjedt el ez a sportág, mindazonáltal egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a fiatalabb generációk körében is.

Extra felszerelésként említette a NW-botot. Miben különbözik ez egy szokványos túrabottól?

Az első specifikus NW-botokat az a tanárnő és csapata fejlesztette ki, aki a 60-as években beépítette az iskolarendszerbe a sportot. A NW-bot és a közönséges túrabot között számos különbséget lehet felfedezni. Talán a legszembetűnőbb a bot vastagsága. Mivel egy sportról beszélünk, ezért itt egy kicsit karcsúbb és sportosabb botra van szükségünk. A NW-botoknak van egy speciális kesztyű része, amit mi egyujjas kesztyűnek hívunk. Ugyebár úgy, ahogy minden más terméknél, itt is találkozhatunk a piacon a pár eurós gyengébb minőségű botoktól, egészen a több száz eurós botokig.  Mi elsősorban az olasz Fizan márkával foglalkozunk, ami autós példával élve a NW-botok Ferrarija. Ennél a márkánál egy a kezdők számára alkalmas bot ára ötven euró környékén mozog. Természetesen vannak még egyedibb és drágább márkák is, azonban a kiváló minőség és a hosszú termék életciklus már itt is garantált. Az olcsóbb és gyengébb minőségű termékeket azonban, nem tudom ajánlani.

Milyen pozitív hatásai vannak a Nordic Walkingnak?

A túrabotokkal elsősorban test előtt dolgozunk, ellenben a NW-botokkal, amelyekkel a test mögött. Maximum huszonöt százalékban jön előre a kéz a mozgás során, a többi hetvenöt százalékban amennyire csak lehet hátra megy a kéz. Ezáltal a séta mellett elkezd dolgozni a felsőtest is és az ellentétes kéz-láb munka következtében, kialakul egy ellentétes egészséges rotáció a hátgerincben, ami a belső izmainkat is fellazítja. Ez a folyamat a helyes technika használatával, az emberi test izmainak kilencven százalékát megmozgatja. Nem állítom azt, hogy ez egy gyógy módszer, azonban számos kedvező hatása van a szervezetre, ezáltal az egészségre is. Ez egyrészt a mozgáskultúrából ered. Minden egyes része pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre. Külön kiemelném a speciális csuklómozgást, ami a botok megfelelő használatakor jön létre. A mozdulat során kilencven fokban hajlik a csukló, ez elsősorban a limfatikus rendszerünk pumpálását serkenti.

A NW kiváló az ülőmunkát végző emberek beállt izmainak a megmozgatására. A természetközelségnek és a társaságnak köszönhetően a depresszió és stressz oldására is tökéletes. Az idegi alapú megbetegedések kezelésében is pozitív hatás érhető el vele. A nőknél a mellrák megelőzésében nyújt segítséget. A törzs erőteljes mozgásának köszönhetően, kisebb eséllyel alakulhatnak ki csomók, vagy ha már a műtét után vagyunk a mozgás elősegíti a sejtregenerálódást is. Természetesen a mozgásszervi megbetegedésekre, műtétek utáni rehabilitációra is tökéletes választás az Északi Séta. Napjainkra már elértük azt, hogy egyes országokban receptre írják fel a Nordic Walkingot, de már nálunk is akadnak olyan orvosok, akik ajánlják a betegeknek, sőt külön küldik is őket hozzánk.

Mennyit kell mozognunk ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatásokat?

Ami ajánlatos és szükséges a szervezetnek, az a heti 3-4 alkalommal végzett, minimum 40-45 perc séta.

Ön mikor került először kapcsolatba ezzel a mozgásformával?

Nagyjából három évvel ezelőtt, 2018 elején kezdtem keresni magamnak egy sportot, amit a koromból adódóan ötven év felett is bátran végezhetek. Olyan sportot szerettem volna találni ami komolyabb megterhelés és egészségügyi kockázat nélkül megoldást nyújthatott az akkori súlyproblémáimra is. Ekkor találtam rá a NW-ra. Első körben különféle videókon keresztül próbáltam elsajátítani a sportot, majd idővel eljutottam egészen a szlovákiai országos szervezetig, ahol már ekkor is különféle képzésekre lehetett jelentkezni. Gondolva arra, hogy a későbbiekben oktatóként is tevékenykedjek, először márciusban elvégeztem egy alapképzést Bellegszencsén, majd áprilisban egy oktatói képzést is abszolváltam Csorbatón.

Az oktatói képzés elvégzése óta egészen a mai napig NW trénerként is praktizál. Milyen képzési lehetőségekkel várja a mozogni vágyók jelentkezését?

Alapjában véve kétfajta oktatás közül választhatnak. Az első a mini oktatás, ami egy három órás program, amit havonta egyszer egy előre egyeztetett szombati napon tartunk, kilenc órától tizenkettőig. Ennél a képzésnél a jelentkezők  megismerkedhetnek a NW alapjaival. A második képzés fajta az alap oktatás, ami jelenleg hét órás terjedelemmel bír. Júniustól ezt a hét órát, öt és fél órára csökkentjük majd le, mivel sokan panaszkodtak, hogy nagyon hosszú számukra a képzés. Az alap kurzus minden esetben a mini oktatás kiegészítése. Akik ezt a képzést válasszák, azok ugyanúgy részt vesznek a mini képzésen, majd egy rövid ebédszünet után folytatódik számukra az alapképzés négy órán keresztül.

A költségek tekintetében a mini kurzus ára 30 euró, az alapképzésé pedig 60 euró. Fontos megjegyezni, hogy egy oktatás után senki sem válik profi északi gyaloglóvá, hiszen a mozdulatsor tökéletes elsajátítása és rutinná válása akár hónapokig is eltarthat, azonban ezek a képzések nagy jó alapot nyújtanak azok számára, akik meg szeretnének ismerkedni ezzel a sporttal. Az oktatás idejére a résztvevőknek biztosítjuk a speciális Fizan botokat, amelyeket az egyéb kisebb-nagyobb kiegészítőkkel együtt, nálunk meg is vásárolhatnak. Több mint harminc munkára fogható bot van jelenleg a klubunk birtokában, ezáltal nagyobb csoportok érkezése esetében is biztosítani tudjuk a szükséges eszközt.  A képzések mellett, ha az idő és jelenlegi COVID-helyzet is engedi, heti egyszer edzéseket tartunk. Az edzések ingyenesek és bárki részt vehet rajtuk.

Az előzőekben említett egy klubot. Röviden bemutatná a szervezetüket és azt, hogy milyen tevékenységekkel foglalkoznak az oktatás mellett?

A szervezetünk két fő tevékenységi ággal működik. Az első ugyebár a NW-hoz köthető tevékenységek, amelyek a képzések és az edzések mellett, nordic-os túrákkal egészülnek ki. Többek között megjártuk a Pilis zeg-zugait, ahová buszos túrák keretében látogattunk el és az ország minden egyes pontjáról csatlakoztak hozzánk sporttársak. A másik ágazat pedig a klasszikus túra klub, amit a NW klubbal párhuzamosan működtetünk. A koronavíurs előtti időszakban számos túrát szerveztünk Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és itthon Szlovákiában is. A legtöbb esetben igyekszünk egy kis történelmet is csempészni a túráinkba.

A szervezetünknek van egy hivatalos szerződése a Hazajárók turisztikai magazinműsorral, amely értelmében közös túrákat szervezünk velük, továbbá a környékbeli forgatásokra is elkísérjük őket. Emellet igyekszünk hazánk és Felvidék, azon belül is főként a Csallóköz, élő és épített történelmi emlékeit felfedezni és bemutatni a velünk túrázóknak. Külön büszkeséggel tölt el minket, hogy minden évben egyszer ellátogat hozzánk az országos NW-szövetség elnökasszonya Lucia Okoličányová, akit az elmúlt években kétszer választottak a világ legjobb technikával rendelkező Északi Gyaloglójává.

A látogatások során az elnökasszony rendszerint egy extra képzést tart a klubunk és a környékbeli társszervezeteink számára.  Továbbá nagyon jó kapcsolatot ápolunk Gúta város vezetőségével is. Most már büszkén mondhatjuk, hogy a gyereknapok nélkülözhetetlen szereplői vagyunk, amelyeken mászófallal, előadásokkal és természetesen sok-sok Nordic Walkinggal várjuk a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A helyi szabadidő központtal kooperálva, rendszerint a nyári gyerektáborban is tartunk egy NW-napot. Végül pedig egyre több előadást tartunk az iskolákban és egyéb helyszíneken a régióban.

A néhányan úgy gondolhatják, hogy nekik nincs szükségük tanfolyamra ahhoz, hogy vegyenek a legközelebbi sportüzletben két botot és elkezdjenek velük sétálni. Mit üzen ezekenek a szkeptikus embereknek? Miért van szükség tanfolyamra, edzésekre és nem utolsó sorban trénerekre ahhoz, hogy elsajátítsuk ezt a sportot?

A saját példámból kiindulva, ahogy már említettem én is videók nézegetésével kezdtem meg az ismerkedést ezzel a sporttal. A videók közötti ugrálás során arra lettem figyelmes, hogy a legtöbb gyalogló technikája különböző, így nehéz volt eldöntenem azt, hogy melyik is a helyes mozgásfolyamat. Nem mellesleg azt megtapasztalni, hogy valaki megfogja az ember kezét és pontról-pontra végigkíséri a mozdulatait, minden apróbb hibát kijavítva, össze sem hasonlítható egy a karosszékből megtekintett videóval. Itt lépek én a képbe. Ha kell akkor meg fogom a jelentkezők kezét, vállát, derekát és pontosan megmutatom nekik, hogy hogyan mozogjanak annak érdekében, hogy a NW a legkedvezőbb hatást gyakorolja rájuk és az egészségükre. Emellett alkalmanként, komolyabb egészségügyi problémával rendelkező emberek is eljönnek hozzánk, akikkel ha a helyzet úgy kívánja inviduálissan foglalkozunk. Náluk rengeteg mindenre oda kell figyelni annak érdekében, hogy a betegségükön még véletlenül se rontsunk, hiszen pont azért jönnek hozzánk, hogy gyógyuljanak. Mi trénerek ezt tanultuk, vagyis tisztába vagyunk azzal, hogy az egyes betegségek elszenvedői milyen morgásfolyamatokat végezhetnek az állapotuk javulása érdekében. Természetesen nem kötelező, hogy mindenki eljöjjön az oktatásainkra, mert ugyebár aki fog két botot és kimegy velük a természetbe, már fél sikert könyvelhet el magának, hiszen mozog és a jó levegőn van. Azonban, ha vannak olyanok akik ezek mellet maximalizálni szeretnék a technikájukat, a teljesítményüket és azt ami a legfontosabb, vagyis a NW egészségre gyakorolt hatását, akkor őket szeretettel várjuk a Nordic Walking Gúta közösségbe. Az érdeklődők a Facebook-oldalunkon megtalálhatnak minket és minden elérhetőségünket.

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2021. júniusi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb