Interjú Ferencz Lászlóval, a komáromi röplabdacsapat elnökével

Történelmi sikert ért el április első hetében a komáromi Rieker UJS röplabdacsapata. Az országos bajnokság döntőjében ugyanis Robin Pělucha edző védenceinek egy 4 meccsen át tartó küzdelem során 3:1 arányban sikerült győzedelmeskednie a miavai TJ Spartak együttese ellen, ezzel pedig a klub történetének első Extraligás bajnoki címét ünnepelhette a csapat. 2015-ben egyszer már közel álltak az első hely megszerzéséhez, ám akkor a döntőben alulmaradtak az eperjesi VK Mirad PU csapata ellen. Ezúttal viszont már minden a komáromiak mellett állt – a lenyűgöző teljesítmény és a végig kézben tartott párharc végül a régóta áhított cím elnyeréséhez vezetett. Ennek apropóján sikerült megszólítanunk április végén a klub elnökét, Ferencz Lászlót, akivel a csapat győzelméről, erről a rendhagyó szezonról, és a jövőbeni tervekről is beszélgettünk.

Mennyire nehezítette meg a klub működését/életét a koronavírus?

Szinte tervezhetetlen volt az egész idei szezon. A játékosok, valamint az edzők és a stáb állandó tesztelés alatt álltak, s csak abban az esetben lehetett mérkőzés, ha mindkét pályára lépő csapat tagjainak tesztjei negatívak voltak.

Mi volt más az idei évben, ami győzelemre vihette a csapatot?

Véleményem szerint az egyik legfontosabb pont az volt, hogy a csapatunk összetétele a tavalyihoz képest minimálisan változott, így az összeszokottság sokat segített. Ezen kívül a játékosok átérezték, hogy nehéz időket élünk, s ennek köszönhetően nagyobb volt az összetartás, nem utolsósorban pedig a csapatszellem is remekül működött.

Forrás: VK Spartak UJS Komárno

Hány komáromi erősíti a csapatot? Mennyire jutnak játékhoz a helyiek, és ki a csapat legjobb/legfontosabb játékosa?

A saját nevelésű játékosok beépítése az extraligás csapatba a fő prioritásaink közé tartozik. Az idei 14 fős csapatban 4 komáromi játékos kapott helyet, név szerint Forró Balázs, Sánta János, Százvai Ádám és Pati Nagy Simon. A csapat másodedzője, Ferencz Dávid pedig szintén komáromi.

Várható csapatbővítés a jövőben?

A csapatépítés a következő évadra már elkezdődött. Célunk továbbra is a folytonosság, ezért szeretnénk minél több játékost megtartani. Az extraligás csapatba való bekerülés természetesen minden komáromi játékos előtt nyitva áll teljesítménytől függően. Klubunk a második vonalban, az I. ligában is indít csapatot, így minden játékos kap majd lehetőséget a bizonyításra.

Forrás: VK Spartak UJS Komárno

Milyen hozadékkal jár a klub számára a bajnoki cím elnyerése?

Egyrészt ez egy rendkívül pozitív visszajelzés számunkra, hogy jó úton haladunk. A jövőre nézve pedig egy új motivációt, valamint inspirációt is jelent egyben, és bízunk abban, hogy a régiónkban sok fiatalt fog ösztönözni arra, hogy sportolni – röplabdázni kezdjen. Nem utolsósorban pedig szeretnénk, ha a munkánkra felfigyelne a tehetősebb vállalkozói réteg is. Az ő segítségükkel reményeink szerint a jövőben nagyobb anyagi támogatáshoz juthatna a klub, ezáltal elérve a további sikereket és fejlődést.

Hogyan folytatódik a klub élete most, hogy véget ért a bajnokság?

Szerettük volna folytatni az edzéseket, de sajnos erre a járvány miatt egyelőre nincs lehetőség, hiszen minden sportlétesítmény zárva tart. Így kénytelenek vagyunk várni a feloldásig, illetve kültéri aktivitásokat beiktatni. A cél, hogy az extraligás csapattal jövőre is az élvonalban maradjunk és megvédjük a bajnoki címet, valamint a Szlovák kupa elhódítása sem utolsó szempont. Az ifjúság terén pedig szintén prioritást élvez újraindítani az edzéseket és visszatérni a gyermekek rendszeres sportolásához.

Cikkünk a Duna24 2021. májusi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb