Élvonalbeli sportolás, kiváló közösség

Egy séta keretén belül beszélgettünk a Vág partján a kajak klub új és egyben eddigi legfiatalabb elnökével, Demin Viktorral. A 27 éves egykori élsportoló, 10 évvel ezelőtt lett junior világbajnok kajakozó, a sport szeretetét pedig mai napig őrzi: hobbi szinten, ami a vízi sportokban teljesedik ki és hivatás szinten, melynek kapcsán egyrészt konzultánsként az újabb generáció kinevelésében vesz részt, az egyesület vezetőjeként pedig innovatív módszerek bevezetésével ápolja tovább a töretlen sikert. A Komáromi Kajak-Kenu Klub csapatai ugyanis több mint 30 éve ott vannak többek közt minden olimpián is.

A kezdetektől indulva elsőként arról esett szó, miért is választotta az egykori úszó a kajakot és melyek voltak a fiatal sportoló legmeghatározóbb versenyélményei. „Elmentem anno egy pólóedzésre, de azt mondták túl vékony vagyok, nem illek bele a mackós portfólióba. Így a kajaknál kötöttem ki, ami bár rögtön meg is tetszett, az első edzésen sírtam. A Vág közepén túl nagynak tűnt a folyó, ijesztő volt.” – emlékszik vissza mosolyogva. „2011-ben, a junior vb cím megszerzése döntötte el végleg, hogy van értelme annak, amit csinálok.”

Napi 2-3 edzés, heti 6 nap, 11 hónapon át nem kis motivációt igényel.

„Szerencsére nekem ezzel nem volt gondom. Az úszást mondjuk alapból nem szerettem, mégis minden másnap reggel hatkor már a medencében voltunk, utána iskola, délután pedig folytatódtak a tréningek. Álmodozni könnyű, de tenni érte egy másik dolog. Még ha kényelmetlen is olykor, megéri, hiszen az, aki hajlandó áldozatot hozni, megkapja a lehetőséget, hogy elérjen valamit. Rengeteg lemondással jár egy élsportoló élete, én például nem voltam a saját ballagásomon. A dobogó legfelső fokán állni azonban kárpótolt mindenért. Sőt, a baráti kapcsolataim is csak megszilárdultak a sok távollét ellenére. Plusz az egyesület keretein belül is szoros barátságok köttetnek, ami egy újabb oka annak, hogy a gyerekek örömmel járnak a közösségünkbe.”

Viktor bejárta a világot és nem csak a sportnak köszönhetően. Grazban tanult ERASMUS+ képzésen, jelenleg pedig egy prágai cégnél dolgozik főállásban egészségügyi konzultánsként. „Mindig úgy gondoltam, hogy ügyvéd leszek, ha nagy leszek. Ennek ellenére a budapesti TF sportmenedzser szakán tanultam, majd SJE GIK közgazdász képzésén szereztem diplomát. Nem bántam meg, hogy a komáromi egyetem mellett döntöttem, hiszen az utazgatás a magyar fővárosba nem fért bele az időmbe, pláne hogy rengeteg edzőtábort is kellett abszolválnom a vizsgák mellett. Teljes mértékben kiállok a Selye János Egyetem mellett, mivel a vezetőség és a tanárok  egyaránt megtesznek mindent a fejlődésért, a lehetőség tehát adott, hogy jó tudást kapjanak az itteni hallgatók.” A lokálpatrióta fiatalember ugyan imádja Olaszország mentalitását, gasztronómiáját és Florida meleg időjárása is nagy kedvence, mégis akármerre járt, hiányoztak a barátok, a család, a magyar nyelv és a kevert kultúra. „A víz a mindenem, nem is tudnék víz nélküli városban élni. Szeretem Komáromot és mindig jó ide hazajönni.”

Viktor 3 éve vonult vissza az élsporttól. „Azóta igyekszem legalább konzultánsként részt venni a sportolók felkészítésében, hiszen friss az aktív pályafutásom, világszínvonalú sportolókkal edzhettem, és ezek pozitív és negatív hatásait saját bőrömön tapasztalva kötelességem a releváns tudást hazahozni és átadni.”

A klub élén a Sporttal az egészségért és a Sporttal a végzettségért pontokban meghatározott stratégia mentén haladnak.

Az újdonsült klubelnök olykor 16 órát is dolgozik egy nap. Olyan felvidéki magyarok mentorálják őt, akik segítségével a csónakház hosszú távú céljai elérhetővé válnak. „Víziónk szerint a gyerekek álmait szeretnénk megvalósítani a vízi sportokon keresztül. Az első pillérként a komáromi kórházzal kötött együttműködésünk biztosítja a szülők számára is fontos aspektust: hogy egészséges környezetben és feltételek között valósuljanak meg az edzések.” Ez magában foglalja az éves szintű állapotfelméréseket és az akkut problémák azonnali ellátását is, a szülők számára teljesen ingyen és bérmentve. Továbbá a csapat kiegészült két gyógytornásszal is. A második fontos pillér pedig a végzettség kérdése. „Van élet a sport után is, és egy élsportolónak igenis van ideje egyetemet elvégezni. Csupán a flexibilitás az, ami általában nem kedvez a tanulmányoknak, így különböző együttműködéseket igyekszünk kötni, hogy a fiataloknak ne kelljen választaniuk a sport és a felsőoktatás közt. Nagy az elvándorlás 18 éves kor környékén, épp ezért több intézménnyel is tárgyalunk, hogy anyanyelvük mellett akár idegen nyelven is szerezhessenek végzettséget a sportolók.” Emellett az egyesület alkalmazottainak képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen a 21. század sikerének záloga az edzők folyamatos képzése. Fontosnak tartják a külső véleményeket is, így kérdőívek segítségével mérik fel, többek közt a szülők visszajelzéseit is.

”Egyenlőek vagyunk, mindenki véleményére számítunk. Ezen kívül szeretnénk foglalkozni szemináriumok keretén belül például a motiváció témakörével is, sportpszichológus bevonásával.”

A klub örömmel várja bárki jelentkezését, kortól-nemtől függetlenül. „Ideális 10 éves kor körül elkezdeni az edzést, de persze vannak ellenpéldák. Persze fontos szempont a tehetség is, mivel csupán 0,6% körül mozog azok aránya, akiknek komoly eredményt sikerül elérniük.” Nincsenek feltételek, csupán a versenyengedély kiváltása az, ami egy komplex egészségügyi kivizsgálást igényel. Jelenleg minimális költséggel jár a sport űzése, a felszerelést, hajót, evezőt, bizonyos szintű ruházatot, versenyeket, kiutazást és szállást egyaránt az egyesület állja. „Az éves tagság a személyi edzőt, a súlyzós terembe való belépést, a gyógytornászt, a szaunát és az egészségügyi szolgáltatást egyaránt magába foglalja.”

Napjainkban a kormány kaotikus döntéshozatalát követve igyekeznek működésüket a rendeletekhez mérten igazítani, viszont a jövő évi olimpiára való felkészülést nagyban ellehetetleníti a jelenlegi helyzet. Hiszen míg más országokban továbbra is engedélyezett a csoportos sporttevékenység, nálunk ez nem megoldott. „Nagy köszönet jár az edzőinknek, akik e nehéz pillanatokban dupla-tripla műszakot vállalva foglalkoznak a gyerekekkel. Továbbá köszönöm Broczky Lászlónak az ajánlást és felkérést az elnökségi posztra, valamint hálás vagyok a városnak és a szponzorainknak is, hogy kitartanak mellettünk. Mindezt jó eredményekkel és a gyerekek kiváló neveltetésével szeretnénk meghálálni.”

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2021. januári nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?

Bajnok a komáromi röplabdacsapat

A komáromiak a döntő negyedik mérkőzésén megszerezték a bajnoki címhez szükséges harmadik győzelmet. A…

2021.04.08.

125 pozitív teszt a Komáromi járásban

Hétvégén a Komáromi járásban az önkormányzatok szervezésében 27 080 antigén tesztet végeztek, amiből 60…

2021.04.06.

Komáromban járt a közlekedési minisztérium államtitkára

Csütörtökön Komáromban személyes egyeztetésre érkezett Katarína Bruncková, a közlekedési minisztérium államtitkára, akinek hatáskörébe több…

2021.04.09.

A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon és a magyarlakta vidékeken 1964 óta április 11-én ünneplik.…

2021.04.11.

Csupán 57 pozitív teszt volt a Komáromi járásban

Komárom városában az önkormányzati mintavételi pontokon egy teszt sem hozott pozitív eredményt vasárnap. Ennek…

2021.04.12.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb