A koronavírus minden más mellett a sportéletet sem kímélte. Az első intézkedések egyike a sportlétesítmények azonnali bezárása volt, amely alól a komáromi fedett uszoda sem volt kivétel. Mára már minden visszaállt a rendes kerékvágásba. Az U11-es csapat edzőjét, Balázs Róbertet már a medencepartról kérdeztük arról, hogy milyen módszerekkel tartották edzésben a gyerekeket a korlátozások időszakában.

Hogyan vészeltétek átt az elmúlt hónapok medence nélküli időszakát? Milyen megoldásokat vetettetek be, annak érdekében, hogy az ifjú pólósok ne maradjanak teljesen vízilabda nélkül?

Az  M4Sport tv csatorna a karantén ideje alatt rendszeresen ismételte a  sporttörténelem legfontosabb világeseményeit, köztük rengeteg vízilabda tornát is. Rendszerint kiválasztottunk egy emblematikus mérkőzést, amelynek megtekintését egyfajta házifeladatként adtuk a gyerekeknek. Továbbá számtalan, akár otthonról is elvégezhető, vízilabdás oktató videó készült ezekben a napokban, melyeket rendszeresen megosztottunk növendékeinkkel a szervezetünk közösségi oldalán. Ilyen volt például a korábbi szlovák válogatott Michal Kratochvil videósorozata is, de számtalan magyar nyelvű sorozat is készült a témába.  Külön otthoni feladatokat nem adtunk a gyerekeknek, hiszen azt nem tudtuk volna teljeskörűen ellenőrizni, viszont voltak olyan szülők, akik videóüzenetek formájában prezentálták a gyerekeik otthoni edzését. Akik tehették a család medencéjében úszkáltak és labdás gyakorlatokat végeztek, mások pedig a négy fal között szárazedzésekkel próbálták szinten tartani magukat.

Szabadtéri edzés a kettes bástyánál

A májusi enyhítések lehetővé tették a szabadtéri edzéseket, így ti is elkezdhettetek rendszerszinten dolgozni. Hogyan nézett ki nálatok egy szabadtéri edzés?

Az enyhítés után, a kettes bástya egyik elkerített részén, két edző kollégámmal, Balázs Sándorral és Lubomír Dinušsal, heti háromszor, bő egy órás szárazföldi edzéseket tartottunk, természetesen az előírások szigorú betartásával. Crossfit szerű köredzéseket csináltunk a létszámtól függően 4-5 fős csoportokban. Rendszerint egy rövid bemelegítést követően 10 perces blokkokban, négyfázisú edzést végeztünk. Az első csoport futott, a második labdázott, a harmadik expanderrel dolgozott, a negyedik csoport pedig fekvőtámaszozott és felülésezett. Volt, amikor az expanderes edzést a medicinlabda váltotta. Az enyhítések első szakaszában sajnos a magyarországi játékosaink nem vehettek részt az edzéseken, viszont a határnyitást követően ők is csatlakoztak hozzánk.

Mesélnél arról, hogy a következő hónapokban mi vár a csapatodra? Gondolom a nyári, hónapok alatt keményen elkezdtek készülni az ősszel kezdődő szlovák bajnokságra.

Első körben, a lehetőségeinkhez mérten, szeretnénk 1-2 hazai tornát szervezni a nyár folyamán. Az előző szezon sajnos idejekorán véget ért, így játékosaink immár fél éve nem kerültek éles versenyhelyzetbe, ezért is fontos lenne, hogy a tavasszal kezdődő országos bajnokság előtt hazai, vagy akár  idegenbeli tornák alkalmával újra játéklehetőséghez jussanak a gyerekeink. Továbbá a már említett, tavasszal kezdődő szlovák bajnokságban az általam irányított 2008/2009-es korosztállyal szeretnék minél jobb eredményt elérni. Viszont mindenek előtt, így az első medencés edzés után, az a legfontosabb, hogy bepótoljuk az elmúlt hónapok lemaradását, amelyhez a lehetőségek adottak, hiszen júliustól minden nap 17 órától 19 óráig, már a megszokott rendben folyhatnak az edzések a komáromi fedett uszodában.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb