Ki ne kóstolta volna már a Beke Hús termékeit? De azt vajon tudtad, hogy a családi vállalkozás gyökerei egészen Budapestig érnek és az 1800-as évek végéig nyúlnak vissza? Beke Gyuszival a 2020-as év jubileumi apropóján beszélgettünk.

„Apu idén ünnepelte a 70. születésnapját és egyben a vállalat 30 éves fennállását. Év elején megszületett a nagyfiam, Máté és a cégemnek is kerek évfordulója volt – 10 éve működik a kezem alatt. A cégér, amit apunak készíttettünk, ezen évfordulókat jeleníti meg motívumaiban is. A kovács a 3 generáció alakjai mellett egy régi mérleget is beleköltött az aprólékos végeredménybe.”

A Beke Hús tehát már a kilencvenes évek óta töretlen.Azt tudjuk árulni, amire szükség van, nem ragaszkodunk olyan termékekhez, ami nem vált be. Olyan ízvilágot kínálunk, ami ezen a környéken jellemző.” Több nagy céggel, iskolával működnek együtt, így nem csak alapanyagként, de több helyen készételként is kóstolhatjuk finomságaikat. „Nagyapám, sőt már az ő nagybátyja is húsokkal foglalkozott – utóbbi Budapesten ténykedett, tehát már 4 generációs a vállalkozás, sőt ha a kisfiamat is belevesszük, akkor 5. Nagyapám ugyan asztalosnak tanult, de aztán váltott, merthogy a fát nem lehet megenni (nevet). Kemény munkát választott, akkoriban még mindent két kézzel kellett elvégezni, nagybátyja viszont inspirálta őt. Régebben Komáromban még működtek mészáros műhelyek, a szigetben elásott, jéggel teli pincékben. Sajnos ma már kevésbé veszik komolyan a szakmát, pedig a „jóvanazott’ hozzáállásért annó már rég kaptak volna.” Gyuszi édesapja 2010-ben adta át a stafétát, de akár csak Niki Lauda a Forma1-ben, a tanácsadói szerepet megtartotta. „Most már inkább köti le magát olyan dolgokkal, amikkel a nyugdíjas éveit élvezheti. Nővéremmel és a cég elszánt tagjaival hatékonyan tudjuk folytatni a mindennapi teendőket. A családi háttér pedig az, ami nélkül nem itt tartanánk.” Gyenge időszakok mindig is voltak és lesznek is, az irány viszont maradt. 30 év után pedig a használt, elavult technika modernizálása a cél. „Már idén össze akartam kalapálni a dolgokat, de nem minden sikerült. Remélhetőleg 2021 lesz a mi évünk.”

A hentes szakma hajnalban indul és a koraesti órákig meg sem áll. „A kisfiamat sokszor csak fél 7 után látom.” Fizikailag is megterhelő munkáról beszélünk, ám cserébe megbecsült és stabil munkahelyről van szó, ami a COVID okozta nehézségek közepette még fontosabb. „Folyamatosan keressük a megbízható munkaerőt. Ez az a munkahely, amivel hosszú távon lehet számolni, hiszen fiatalabb munkaerőt is igyekszünk beemelni a csapatba. Természetesen be is tanítjuk az újakat, nem elvárás a kitanult végzettség – értelmes, talpraesett embereket keresünk. Ügyelünk rá, hogy a kollektíva jó legyen, segítjük egymást a feladatokban, és ugyan mindenkinek megvan a fő profilja, pár óra után cserélkezünk. Lényeg, hogy aki nálunk dolgozik, szeresse, amit csinál! Ez lesz az alapja az egésznek: összerakni egy ütőképes csapatot, akikkel jól együtt tudunk működni. Sokszor az ember csalódottságában azt mondja, minek csinálja az egészet, ha nem talál épkézláb embert… És akkor mintha valaki meghallgatna fentről, mindig jön olyan, akivel aztán tudunk számolni. Plusz 5-6 stabil ember szükséges felváltott műszakokra, hiszen nincs olyan, hogy valaki csak egyféle dolgot csinál, 4 óra után lehet máshol lesz szükség az illetőre. Mindenki mindennel képben van, tudja, hogy a háttérben mi zajlik.” Mivel veszélyes szakmáról van szó, védőfelszerelések is rendelkezésre állnak, bár Gyuszi ezeket nem kedveli. „Egyszerűen elmegy az érzés. A hegedűs is odafigyel, hogyan húzza a vonót. Ez nálunk sincs másként.”

10-15 állandó alkalmazottal a termékek nagy részét saját kezűleg állítják elő. Minden folyamatnak meg van a maga helyisége, a következő lépés pedig, hogy nem csak kisüzletként végfelhasználóknak, de viszonteladóként nagyobb üzleteknek is szolgáltathassák termékeiket.

A közeljövőben még több húskülönlegesség várható, korszerű gépek segítségével pedig nagykereskedések is partnereik közé kerülhetnek. „A teljes épület átadása után, melynek nagy részét mostanság újítottuk fel, az egyes helyiségek hivatalos üzemi besorolása következik. Minden nap kapunk friss húst, melyek feldolgozás után üzleteinkbe, valamint éttermek, iskolák, nyugdíjas otthonok és cégek konyháiba kerülnek. Lényegében mindenki, aki étkeztetéssel foglalkozik a városban és húst tesz az asztalra, visz tőlünk terméket.” Amit aznapra elkészítenek, többnyire el is fogy. „Jól kezeljük a lejárati határidőket, nem igazán marad fenn felesleges tartalék.”

A vásárlói elégedettség pedig napi szinten megerősíti munkásságukat. „Legutóbb, amikor májpástétomot készítettünk, törzsvásárlónknak, Feri bácsinak kínáltam, aki rögtön vitt is belőle, mivel szerinte nálunk minden jó, azért jár ide! Az ilyen jellegű mondatok szívmelengetőek, és az egész vállalkozás tiszteletet kap általa.” Gyusziék igyekeznek minél többet pályázni, újítani és haladni a korral. „A két üzlethelyiséggel le tudjuk fedni a végfelhasználói igényeket, a következő lépés nagyobb üzletekbe is bejuttatni a termékeket. Minden mindennel összefügg. Hiszen minél inkább van rá igény, hogy kiszolgáljuk a vevőket és folytassuk, amit elkezdtünk, annál jobban tudjuk is és szeretjük is mindezt csinálni.”

Cikkünk a Duna24 2020. decemberi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb