A Klass bistro története 2019 tavaszán indult Marcelházán. Ma, bő másfél évvel később túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs olyan hamburgerimádó a járásban, aki nem kóstolta volna meg a Krüger Dominika és Krüger Dávid által összeállított hamburgerek egyikét. A házaspárral a kezdetekről, a hamburger-különlegességek megalkotásáról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy hamburger-specifikus helyet nyissatok?

Nagy álmunk volt ez az étterem, amellyel elsősorban a fiatalabb generációt szerettük volna megszólítani, hiszen Marcelházán nem volt olyan hely, ahova akár az alapiskolás gyerekek is beülhettek. Szerencsére nagyon szeretik a fiatalok az éttermünket, a korlátozások előtt rengetegen jártak ide, főleg a hamburgereink és desszertjeink miatt. A szülők is nagyobb biztonságérzettel engedik el a gyerekeiket egy ilyen étterembe, mint egy bárba vagy egyéb más szórakozóhelyre. Amellett, hogy a fiatalok körében kedveltek vagyunk, nagy örömünkre az összes többi generációtól is pozitív visszajelzéseket kapunk.Mielőtt belekezdtünk a vállalkozásba, elég sokat jártunk Budapestre és Pozsonyba hamburgerezni, ahol finomabbnál finomabb kézműves burgereket ettünk.

A környéken nemigen volt hasonló irányba specializálódott étterem, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk nyitni egyet.

Miért pont Marcelházán egy családi házban?

Elsősorban mert Dominika marcelházi. Komáromi nyitás is megfordult a fejünkben, viszont ott rengeteg az étterem és gyorsbüfé. Mindenképpen a főút mentén szerettük volna megnyitni, és amikor úgy döntöttünk, hogy belevágunk, akkor ez az egyetlen hely volt kiadó a faluban. Rengeteg munkánk volt azzal, hogy átalakítsuk és a saját stílusunkra formáljuk, de úgy látjuk, hogy a sok befektetett munka meghozta a gyümölcsét.

Hogyan fogadták a faluban az éttermeteket?

Természetesen kaptunk hideget és meleget is. Voltak akik azt mondták, hogy nem fog menni, mert nincs rá kereslet, ilyen drágán nem lesznek kelendőek a burgerek. Tény, hogy borsosabb árak mellett dolgozunk, mint egy szokványos falusi vendéglő, de azt is meg kell érteni, hogy egy hasonló minőségű és összeállítású hamburgermenüért Budapesten akár 20 eurót is elkérnek. Mi jóval jutányosabb áron nyújtjuk, vagy legalábbis próbáljuk nyújtani ugyanazt a minőséget a vendégeink számára. Emellett a hamburgereink mellé hasábburgonyát, szószt és saját készítésű coleslaw-t (amerikai káposztasaláta) is adunk. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a környező falvakból, városokból is, de vannak Somorjáról, Dunaszerdahelyről, Nyitráról, Léváról és Budapestről is törzsvendégeink.

Elsősorban egy amerikai stílusú hamburgerező vagytok, számos burgervariációval a kínálatban, de gyakran újabb hamburger-különlegességekkel  lepitek meg a vendégeiteket. Honnan jön ez a rengeteg ötlet?

Nagyon sok helyről inspirálódunk, a televíziós főzőműsoroktól a könyveken keresztül egészen a YouTube-ig. Ha találunk egy olyan összeállítást ami beindítja a fantáziánkat, akkor azt a saját ízlésünkre formáljuk, kicsit elveszünk belőlük, kicsit hozzáadunk. Rengeteg olyan alapanyag és ízkombináció van, amit még most sem ismerünk, ezért fontosnak tartjuk az új ízek folyamatos kutatását. Emellett a szakácsunk nagyon kreatív, rendszerint nagyon jó ötletekkel áll elő, többek között az egyik legújabb burgerünket, a kacsaburgert is neki köszönhetjük.

Elnézve a burgereitek széles kínálatát, nagyon sok alapanyaggal dolgoztok. Honnan szerzitek be ezeket?

A nyári időszak alatt természetesen a friss zöldségeket helyi termelőktől szerezzük be, télen azonban maradnak a multik. A marhahúst Magyarországról vásároljuk, a zsemlét pedig különböző pékségektől attól függően, hogy milyen minőséggel dolgoznak.

A hamburgerek legfontosabb összetevője a marhahús, a kiválasztásával nagyon sok időt töltöttünk. El kellett döntenünk, hogy a marha melyik részéből készüljenek a húspogácsák, valamint azt is, hogy mit tegyünk hozzá, hogy meglegyen a szaftossága. Fontos megjegyeznem, hogy sok hellyel ellentétben mi nem keverjük a marhahúst a disznóhússal, színtiszta marhahússal dolgozunk.

A hamburgerek mellett milyen egyéb ételekkel és italokkal várjátok a vendégeiteket?

Ha már kézműves hamburgerekről beszélünk, akkor nem maradhatnak el a kézműves sörök sem. Az Ikkona kézműves söröket egy rozsnyói kis családi vállalkozástól vásároljuk.

A Magyarországon már ismert márka tudomásunk szerint a környéken csak nálunk kapható. Az üveges Ikkona mellett természetesen csapolt sört, kofolát és számos más üdítőitalt is árusítunk. Visszakanyarodva az ételekre, minden nap kora délutánig kétféle napi menüvel várjuk a vendégeinket. Újdonságunk a Klass tál, amin csirkefalatok, hagymakarikák, töltött jalapeno paprikák és a hozzájuk tartozó házi mártogatósok vannak. A mártást saját recept alapján készítjük el. Emellett van hamburgertálunk és wraptálunk is. Időszakosan hétvégente házi süteményeket és édességeket is felszolgálunk.

Ha jól tudom, akkor már kezdetektől fogva osztott rendszerben dolgoztok, miszerint hamburgereket csak délutántól árusítotok.

A 10 órai nyitástól egészen délután 14 óráig, illetve a készlet erejéig lehet tőlünk menüket rendelni. Ezalatt az időszak alatt azonban hamburgert nem készítünk. Erre azért van szükség, mert nagy örömünkre nagyon sok menüt készítünk és adunk el, ami mellett jelenleg nem lenne kapacitásunk még hamburgereket is készíteni az adott idősávban. A probléma orvosolására, már idén bővíteni szerettük volna az éttermünket, azonban sajnos a koronavírus közbeszólt, de ami késik nem múlik.

Számos környező falu mellett, Komáromba és Ógyallára is szállítotok ki megrendeléseket, viszont saját tapasztalatból tudom, hogy Komáromba csak egy bizonyos mennyiség felett viszitek házhoz az ételeket. Ez természetesen érthető, hiszen egy darab menüvel beautózni a városba, egyáltalán nem gazdaságos. Hogyan működik nálatok az ételkiszállítás?

Jelenleg két autóval szállítunk, így sokkal mobilisabbak vagyunk mint a kezdetekkor, persze a vírushelyzet miatt jóval több is a megrendelés, ezért is indokolt volt a második autó bevezetése. A kiszállítás ingyenes, azonban vannak olyan falvak és városok, ahová a távolság miatt csak egy bizonyos összeg felett tudunk szállítani. Többek között Komárom, Ógyalla és Martos esetében 20 euró felett, Bátorkeszi, Dunaradvány és Dunamocs esetében 15 euró feletti rendelés esetén ingyenesen szállítjuk ki az ételeket. A felsoroltak mellett egyéb falvakba is szállítunk, a teljes listát a Facebook oldalunkon bárki megtalálhatja. 

Talán a vendéglátással foglalkozó vállalkozásokra van a legnagyobb hatással a jelenlegi járványhelyzet. Hogyan élitek meg ezeket a napokat?

A forgalom szempontjából szerencsére nem panaszkodhatunk, ugyan nálunk is volt egy kis visszaesés a vírus következtében. Csináltunk egy maradj otthon nevű étlapot azok kedvéért akik drágálják a hamburgerek árát. Ezen az étlapon a már ismert ételeink vannak a megszokott minőségben, csak egy kicsit kisebb mennyiségben. Így azok számára is elérhetőbb áron tudjuk adni a burgereket, akik eddig nem engedhették meg maguknak. Természetesen az olcsóbb étlapon is jár hasábburgonya a hamburgerek mellé. A legszörnyűbb ebben az időszakban az, hogy egész nap csak négyen vagyunk az étteremben, nem szól a zene, nem megy a tv, nincsenek emberek, nincsen nyüzsgés. Sajnos minimálisra csökkent a vendégekkel történő interakció, amely nagyon fontos része a vendéglátós életnek, ezért néha kicsit depresszív a hangulat. Bízunk benne, hogy hamarosan véget ér ez az időszak.

Milyen tervekkel fordultok rá a 2021-es évre? Számíthatunk újabb ételkülönlegességekre?

Folyamatosan agyalunk az újabb és újabb hamburger-recepteken, erre a jövőben is lehet számítani, továbbá szeretnénk mexikói üdítőitalokat is forgalomba hozni. A legnagyobb jövőbeni tervünk az étterem bővítése lenne, amelyhez először meg kellene vennünk az épületet és a telket, amin jelenleg is működünk. Ha ez megvalósulna, akkor a nagyobb konyhába több alkalmazottat tudnánk felvenni, így nagyobb rendezvényeket is eltudnánk vállalni, illetve sokkal dinamikusabban és hatékonyabban tudnánk kiszolgálni a vendégeinket. Tervek mindig voltak és lesznek, azonban az hogy meg tudjuk-e őket valósítani, nagyban függ a jelenlegi helyzettől és talán még jobban a vendégektől, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy mellettünk vannak a nehezebb időkben is.

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2020. decemberi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb