A helyi vállalkozásokat bemutató rovatunk a komáromi Klapka téren található De Luxxe Cafe felé vette az irányt, amely már évek óta a belváros egyik népszerű és kedvelt helyszíne. Ha kíváncsiak a kávézó múltjára és jelenére, valamint arra, hogy milyen egy átlagos nap a kávéházban, akkor olvassák el a kávézó társtulajdonosával, Szabó Anikóval készített interjúnkat.

Mikor döntöttetek úgy a férjeddel, hogy belevágtok a kávézó üzemeltetésébe?

2014-ben határoztuk el az akkori párommal, aki mára már a férjem, hogy átvesszük az előző tulajdonostól a kávézót, és átformáljuk a saját stílusunkra. A hivatalos intézkedések és a közel egy évig tartó felújítás után 2016 áprilisában indítottuk útjára vállalkozásunkat. Azért tartott ennyi ideig, mert igyekeztünk mindent saját kezűleg, egy-két családtag és barát bevonásával kivitelezni, arról nem is beszélve, hogy jócskán ráfért a helyre a tatarozás. Az elejétől a szerelemgyerekünknek tekintjük a kávéházat, hiszen anno az egyetemi éveim alatt itt ismerkedtünk meg a férjemmel.

Tulajdonos létedre néha te is beállsz a pult mögé. Hogyan telik egy átlagos nap a kávéházban?

A körülményekre való tekintettel hétvégente én is beállok a pult mögé és én viszem a kávézót. Reggel fél nyolcra érkezem és felkészülök a nyolcórai nyitásra: kipakolok a teraszra, fertőtlenítem az asztalokat, bekapcsolom a gépeket és indulhat is a nap. Kora reggel elsősorban azok a törzsvendégeink térnek be hozzánk, akik a belvárosban dolgoznak. Munka előtt beugranak egy kávéra és egy gyors csevejre. Nemrég két reggeli menüt is felvettünk a kínálatunkba, amik egy Panini szendvicsből, egy szabadon választott kávéból és adott esetben egy pohár frissen facsart narancsléből állnak, emellett pedig a legújabb újdonságunk a helyben sütött, ropogós croissant. A menünek és a croissantnak köszönhetően egyre többen választanak minket. A hajtás délután háromig tart. Ilyenkor van egy kis időm megebédelni a délutáni roham előtt. Négy óra körül újra elkezdenek szállingózni az emberek egészen kora estig. Hétköznap nyolc óráig, hétvégén pedig tízig vagyunk nyitva. Nagyjából ilyesmi, de minden nap más, a vendégek száma függ az időjárástól és attól, hogy milyen programok vannak a belvárosban.

Milyen különlegességekkel és akciókkal várjátok a kávézó vendégeit?

Az egyik legnagyobb különlegességünk a frissen pörkölt Green Plantation kávénk, amelyet egy helyi vállalkozó, Ondrejka Péter Gadócon pörköl. Már a kezdetek óta a Green Plantation kávécsalád világos pörkölésű 100% arabica kávéit árusítjuk, amelyek a különleges ízviláguknak és friss pörkölésüknek hála nagyon kedveltek a vendégeink körében. Másik különlegességünk a különféle ízesítésű GinTonic-unk, amely egyedi a városban, hisz bazsalikom, uborka-lime, eper és levendula-áfonya ízben is kapható. Nagyon kedveltek a limonádéink is, amelyek a nagyszombati Herbert cég kézműves szörpjeiből és friss gyümölcsökből készítünk. A kávék, a GinTonic és a limonádé mellett, különféle alkoholtartamú koktélokkal is várjuk kedves vendégeinket. Természetesen röviditalok széles kínálata is megtalálható nálunk, valamit borkülönlegességekkel és frissen csapolt sörrel is enyhíthetik szomjukat vendégeink. Az italkínálatunk mellett különféle édességek is megtalálhatók a kávézóban. Vannak vegán süteményeink, amelyek cukor- glutén- és laktózmentesek, ezekből mindig van 4-5 féle íz. A vegán sütik mellett természetesen átlagos süteményeink is vannak, szintén 4-5 féle ízben. A sütiknél figyelünk arra, hogy vendégeink tányérjára minden esetben friss édesség kerüljön.

Hogy néz ki belülről a kávéház?

A kávézóban klimatizált helyiségekkel és egy a gyerekek számára kialakított játszószobával várjuk a kikapcsolódni vágyókat. A gyerekszobában található játékokat természetesen a nap végén fertőtlenítjük. A játszószoba mellett van még három helyiségünk, amelyek közül a legnagyobb a hátsó. Itt akár születésnapi bulikat, zárt körű eseményeket és leány-, illetve legénybúcsúkat is szoktak tartani. A kávézó belső dizájnja a minimalista stílusra hajaz, a férjem építészmérnök testvére tervezte. A nyári időszakban a kávézó előtt egy 24 férőhelyes terasz is a vendégeink szolgálatában áll.

A 2020-as év eddig nem volt túl kegyes a vállalkozókkal, gondolok itt a világjárvány okozta korlátozásokra. Ti hogyan éltétek meg az idei tavaszt?

Borzasztóan nehéz volt ez az időszak, egyrészt a Komáromi Napok mellett minden olyan kisebb-nagyobb rendezvény elmaradt, ami miatt az emberek kijöttek volna a városba, és jól érezhették volna magukat. Másrészt nekünk is be kellett zárnunk, ahogy minden más hasonló vállalkozásnak. Nagyon szomorú és lehangoló volt a bezárás után látni a kihalt utcákat és a városközpontot. Két hónapig minden bevételtől elestünk, emellett a bérleti díjat és az alkalmazottainkat is fizetnünk kellett. Nagyon nehéz és megterhelő időszak volt ez a vállalkozások szempontjából. Kicsit javult a helyzet, amikor április végén megkezdődött az ablakon, illetve az ajtón keresztüli árusítás, de drasztikusabb javulás csak júniusban köszöntött be, amikor nagyjából visszaállt a világrend.

Cikkünk a jelenlegi járványvédelmi korlátozások előtt készült.

Képgaléria
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb