2022. október 22-én balkonkertészeti workshopot tartottak a Martosi Rendezvényligetben, melyet a Gyeek Club Hungary és az Esterházy Akadémia szervezett egy Erasmus+ projekt (KA227) keretein belül.

Az eseményen 15 felvidéki és anyaországi szervezet 22 képviselője vett részt személyesen, akik nem csupán végignézhettek egy elméleti előadást a balkonkertészet alapjairól, hanem saját kezűleg is ültethettek a nekik tetsző fűszernövényekből, melyeket a nap végén magukkal is vihettek.

Mi a zöld? Miért fontos számunkra? – kérdeztük Koncz Izabella kertészeti szakelőadót, a workshop vezetőjét.

„A környezetünk szerves részét képezi; hogy virágok, zöld növények legyenek körülöttünk, több szempontból is fontos. Nem véletlen a mondás, hogy az őserdők a Föld tüdeje. Ezen kívül persze számos haszna van a zöld környezetnek. Befolyásolja például a mikroklímát – mikroklímája van egy aszfalttengerrel borított, szennyezett levegőjű városi utcának és egy csodálatos, erdei tisztásnak; külön mikroklímája van az istállónak, de a kertünk szelesebb, illetve naposabb területének is. A mikroklímát befolyásolják a kisebb erdők, sőt a településen csoportosan kiültetett fák is hatással lesznek a közvetlen környezetükre: a legegyszerűbb példa, hogy árnyékot adnak, ez által egy fasor csökkenti a hőmérsékletet még a betontenger közepén is, a levegő páratartalmát is növelik, ami hasonlóképpen kedvező az emberek és élőlények egészségének, főleg az egyre gyakoribb nagy hőségek idején. Az elmondottakkal összhangban a közvetlen környezetünkbe ültetett fák, facsoportok, fasorok vagy bokrok csökkentik a káros napsugárzás erejét, illetve a szél erősségét is.”

Megkérdeztünk néhány résztvevőt is, mit tanultak a workshop folyamán:

„Nagyon tanulságos előadás részese lehettem, mint sokan mások is. Sokat tanulhattam a fűszernövényekről is, amit a konyhában boldogan fel is tudok használni! Rendkívül jó hangulatot eredményezett az előadás. Azóta is nagyon szívesen foglalkozom a növényekkel, főleg miután sok mindent megtudhattam, nem csak ültetésükről, hanem gondozásukról is egyaránt. Köszönöm ezt a kedves kis családias élményt!”

– Tóth Anna, Szent Orbán (HU).

„Nagyon aranyos, szimpatikus volt az előadó. Jó kedélyű, mosolygós. Élvezet volt hallgatni a hangját. Amit ténylegesen nem tudtam, az az volt, hogy a vetés után fóliával le kell takarni a téglit, és úgy hamarabb kibújik a növény. A többit falusiként tudtam”

– Guruncz Enikő, Via Nova – Nagytárkány (SK).

„Először is azt szeretném leszögezni, hogy a Csallóközben szinte mindenkinek az ősei vagy halászattal, vagy földműveléssel foglalkoztak, így a nagyszüleimmel sok dolgoztam a kertben, és apukámnak is segítettem. Ennek ellenére a martosi előadás, mely az előkészítés, az ültetés és az elhelyezés minden fázisára kitért, nagyon összetett és hasznos volt, valamint sokad adott még nekem is, aki azért valamit konyít a kertészkedéshez. Tetszett, hogy nemcsak elméletben, de gyakorlatban is megismerhettük a folyamatot, és hogy sokan ki is próbálhatták magukat”

– Méry János, Szent György Lovagrend (HU).

A Komáromi Kalandor közreműködésével kiváló kép- és hangminőségben sikerült teljes egészében rögzíteni Koncz Izabella kertészeti szakelőadó tippjeit és tanácsait, így az is inspirálódhat, aki személyesen nem tudott résztvenni.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb