A parlament mentelmi és mandátumvizsgáló bizottsága szerda este határozatot fogadott el, amelynek értelmében javasolta, hogy a parlament plenáris ülése hagyja jóvá az ügyészség kérését, és járuljon hozzá Robert Fico parlamenti képviselő, a Smer-SD vezetője őrizetbe vételéhez – tájékoztatott Anna Andrejuvová (OĽANO), a bizottság elnöke.

Az ülés a tervek szerint csütörtök (április 28.) reggel kezdődik.

„A parlamenti bizottság jóváhagyta, hogy a szlovák főügyészség kérése alapján járuljunk hozzá Robert Fico képviselő őrizetbe vételéhez”

– mondta Andrejuvová.

Hozzátette, hogy a bizottság határozata alapján jelentést készítettek, amelyet a parlamenti ülésén terjesztenek a képviselők elé.

„Ezt a határozatot is jóváhagyta a bizottság”

– mondta, hozzátéve, hogy a jelenlévő tíz képviselő közül nyolc megszavazta a jelentést.

A Sme rodina két kép-viselője tartózkodott.

„Mi is és az ügyészek is felsorolták az érveiket. Feltettek néhány kérdést, és ez volt minden”

– mondta a bizottság ülése után David Lindtner, Fico védőügyvédje.

Ladislav Masár, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze korrektnek nevezte a megbeszélést és a képviselők kérdéseit. Tisztában van azzal, hogy az ügynek politikai dimenziója van. Rámutatott, hogy Fico élete összefonódik a politikával, és hogy politikai ellenfelei is kihasználják a helyzetet.

„Nekünk semmi közünk ehhez. Nem használjuk ki, és nem is élünk vissza a helyzettel. Még csak befolyásolni sem tudjuk semmilyen módon”

– mutatott rá. Visszautasítja, hogy az ügyész és a nyomozó céljai nem lennének törvényesek.

A következő lépésekkel kapcsolatban Masár elmondta, ha megkapják a parlament jóváhagyását, azonnal a bíró elé terjesztik az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványt, és a bíráság dönt róla. A bírói döntés a bizonyítékoktól függ. Elmondta, hogy a vizsgálati fogságba helyezésre korlátozott ideig van szükség, hogy ez idő alatt egyes személyeket kihallgathassanak. Ez a tervek szerint május végéig tarthat.

Az ülésen olyan személyek is jelen voltak, akik nem tagjai a bizottságnak. Gyimesi György (OĽANO) nem volt elégedett az ügyész érveivel, és azt mondta, még nem tudja, hogyan fog szavazni a plenáris ülésen, meg akar vizsgálni mindent.

Michal Šipoš, az OĽANO képviselői klubjának elnöke azt mondta, lehetséges, hogy a szavazás előtt tartanak még egy találkozót. Úgy gondolja, hosszú vita várható a plenáris ülésen. „Nem szabad akadályoznunk az igazságszolgáltatást, mindenkivel szemben tisztességesnek kell lennünk” – jegyezte meg.

Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke meg van győződve arról, hogy ez nem egy célzatos bűnvádi eljárás.

Kizártnak tartja, hogy a koalíció bármelyik tagja befolyásolta volna a bűnüldöző hatóságokat.

Az Alkony (Súmrak) rendőrségi akció keretében a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója bűnszövetkezet létrehozása, támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indított büntetőeljárást Fico és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen. Az ügyben Norbert B. nyitrai vállalkozó és Tibor G. volt országos rendőr-főkapitány ellen is vizsgálat indult.

Parlamenti képviselő őrizetbe vétele csak a parlament hozzájárulása és a bíróság döntése után lehetséges.


tasr

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb