“A felvidéki patrióta és konzervatív gondolat óvóhelyévé válhat a Martosi Rendezvényliget” – fogalmazta meg Gubík László az Esterházy Akadémia igazgatója a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola új vendégházainak ünnepélyes átadóján. Facebook-szemle.

“Teljesen komolyan gondolom, hogy mi itt nem épületeket építünk, hanem a jövőt. Legyünk őszinték, máskülönben a legnagyobb felvidéki magyar nevét viselő akadémia ma nem egy kis faluban székelne, legyen az bármennyire bűbájos is, hanem a sok egyetemi város egyikében.

Minden focicsapatnak szüksége van egy edzőközpontra. Minden tudós, kutató vagy más szellemi innovációs társaságnak kell egy műhely. És a dúló háború miatt elnézést a katonai hasonlatért, de minden seregnek szüksége van egy kiképző bázisra. Egy szó, mint száz: a rejtett kincsesszigetek szerepe egy közösség sikerében felbecsülhetetlen lehet, ha azokat kellő kitartással építik és megfelelően használják. Ezek nyújthatják a menedéket, jelenthetik a tartalékot és biztosíthatják az utánpótlást.

Nos, a felvidéki patrióta és konzervatív gondolat ilyen óvóhelyévé válhat a Martosi Rendezvényliget.

Ha azt nézzük, hogy az Esterházy Akadémia 2017-es Szilágyi Péter patronálásával történő alapítása óta az esterházys növendékeink között akadnak – a teljesség igénye nélkül – felvidekmás és ma7-es újságírók, református lelkészek és – adja a Jóisten – majdani lelkészek, mária rádiós szerkesztő, emkápés önkormányzati képviselők, hallgatói önkormányzati elnökök, csemadokos ifi vezetők, a Trianon Múzeum vagy a XXI. Század Intézet tudományos munkatársai, az Írók Társasága ügyvezető igazgatói, az Alkotóművészek Társaságának kurátorai vagy épp a Jókai Színház médiafelelősi feladatait ellátó fiatalok,

akkor talán nem is haladunk olyan rossz úton.

És akkor még nem beszéltem az önálló irodalmi vagy helytörténeti kötetek szerzőiről, a közvélemény-kutatások lebonyolítóiról, a helyi kampányok szervezőiről vagy épp – nagyon halkan mondom – magyarországi választókerületi kampányok önkénteseiről és a számos nemzetközi rendezvény résztvevőiről Washingtontól Szocsiig és Koppenhágától Barcelónáig.

Igen, az esterházysok nálunk megtanulják, hogy a közösségi élet elsősorban szolgálat, és ezekben a percekben is van, aki a Dunántúlon vezet értékfeltáró kollégiumot, és van, aki az Ung-vidéken teljesít menekülteket segítő missziót a határ mentén.”

A felvidek.ma és a ma7.sk beszámolóit a rendezvényről ITT és ITT lehet elolvasni!forrás: Gubík László facebook-oldala

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb