A koronavírus járvány sajnos sok vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, azonban vannak olyan esetek is, ahol pont a járvány közvetett, illetve közvetlen hatására indult el egy vállalkozás. Most egy ilyen történetet szeretnénk bemutatni. Egészen pontosan két gútai fiatal, Őszi Gergő és Őszi Karola történetét, akik 2021 januárjában indították el a vállalkozásukat Candle Crack néven. Karolával és Gergővel a kezdetekről, a gyertyakészítés alapjairól és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy így közösen vállalkozni kezdjetek?

Őszi Karola: Tőlem jött az ötlet január elején, miszerint bele kellene vágnunk egy vállalkozásba. Én a vírus okán online sulizok, Gergő pedig pincér, így a rengeteg szabadidő kapóra jött a vállalkozás beindításához. A környékünkön nem volt hasonló termék, ezért döntöttünk úgy, hogy belevágunk a saját készítésű gyertyák árusításába.

Hogy néz ki a munkamegosztás a vállalkozáson belül?

Őszi Gergő: Én olvasztom fel a viaszt és öntöm ki a gyertyákat. Karola készíti el az üvegeket majd ő helyezi bele a viaszba a kanócokat, végül pedig én illatosítom a gyertyákat. A kezdetekben egy konyhában dolgoztunk, azonban mára már kialakítottunk egy műhelyt magunknak, ahol sokkal effektívebben folyik a munka. Egy gyertya elkészítése nagyjából 10-15 percet vesz igénybe. A tényleges időtartam függ a készített gyertyák mennyiségétől és fajtájától.  A kész termékeket Karola csomagolja és ő kezeli a marketinges tevékenységeinket is, például a Facebook és az Instagram oldalunkat. Az oldalak kezelése mellett, próbálja újabb és újabb helyekre bejuttatni a termékeinket.

Legutóbb például egy termelői piacra sikerült bekerülnünk, amire nagyon büszkék vagyunk.

 Milyen alapanyagok szükségesek ahhoz, hogy a késztermék a vásárló kezébe kerüljön? 

Őszi Gergő: Mindennek az alapja az általunk használt 100%-os kókuszviasz, amit egy kis üvegcsébe töltünk bele. Ehhez adagoljuk hozzá az ugyancsak 100%-os esszenciális olajokat különféle illatban. Nagyon fontos az esszenciák pontos adagolása. A nyolcféle illat közül van amelyiknél nagyobb mennyiségű illatszerre van szükség, és van olyan is, amelyiknél csak pár cseppre. Például a citromfűnél nem rakhatunk sok esszenciát a viaszba, hiszen ha túladagolnánk, már nagyon intenzív lenne a hatása, ami bizonyos esetekben fejfájást is okozhat. Azonban a magnóliás illatnál pont a sok esszencia adja meg a termék sava-borsát. A rengeteg tesztelés során sikerült megtalálnunk a legjobb arányokat.

Miben különbözik a ti terméketek egy szokványos boltban megvehető gyertyától?

Őszi Karola: Az összes üvegünk egységes, egyedi dizájnnal rendelkezik,  amit saját magunk terveztünk. Gyertyáink egyediségét a hosszas keresés után kiválasztott speciális fapattogású kanóc adja meg, aminek különlegessége, hogy ugyanolyan hatást ad mintha a kandallóba éppen most gyújtottunk volna be. A kanóc nem ég annyira intenzíven, ezáltal huszonkét órás égési időt is elérhet, amely alatt pattog és időnként roppan egyet. A vállalkozásunk neve a Candle Crack is ezt a kanócot szimbolizálja. Minden gyertya megfordul mindkettőnk keze között. Gondos odafigyeléssel ügyelünk arra, hogy minden gyertát ugyanúgy, ugyanabban a minőségben és  ugyanazzal a lelkesedéssel készítsünk el.

Nem túlzás kijelenteni, hogy mind a gyertyák, mind pedig a csomagolás terén nagyon kreatívak vagytok és odafigyeltek a részletekre. Honnan inspirálódtok?

Őszi Karola: Természetesen mi is fent vagyunk a különböző közösségi oldalakon, ahol nagyon sok ötletre bukkanhat az ember, azonban mi próbálunk saját kútfőből táplálkozi és a saját ötleteinket megvalósítani. A vállalkozásunkban kiemelt fontossággal bír a „zero waste” szemléletmód. Fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk az egyes munkafolyamatok során. Termékeinket azokban a dobozokban postázzuk amelyekben a hozzájuk szükséges üvegeket kaptuk, így nem keletkezik extra hulladék a csomagolás során. Továbbá nemrég elindítottunk egy programot, amely keretein belül a vásárlóink az elégetett gyertyák után maradt üvegeket visszaküldhetik nekünk. Ezeket a visszaszolgáltatott üvegcséket mi újra feltöltjük és az adott ügyfél következő rendelésénél, kedvezményes áron juttatjuk el hozzá a terméket a megszokott minőségben. Ezáltal szintén csökkentjük a kibocsátott hulladékot, valamint a vásárlóinknak is kedvezünk. Továbbá ha igény van rá, díszdobozokat is készítünk és azokba csomagoljuk a megrendelt termékeket.

Jelenleg mekkora a termékpalettátok?

Őszi Gergő: Az alap üvegbe töltött gyertyából nyolc illatunk van. Ezek mellett nagyjából egy hónapja jelent meg a bubble gyertyánk, amely három illattal és kétfajta mérettel érhető el. A bubble gyertya egyedi dizájnnal rendelkezik, így már önmagában is látványos eleme lehet egy lakásnak, mi viszont adunk mellé egy fakorongból készített alátétet is, amivel még mutatósabb a termék. Nem mellesleg az alátét megfogja a szétfolyt viaszt is, így praktikus és dizájnos is egyben.

Azok, akiknek felkeltettétek az érdeklődését és vásárolni szeretnének a termékeitekből, hol tehetik meg azt?

Őszi Karola: Talán legegyszerűbben a közösségi oldalainkon a Facebookon és az Instagramon tudnak elérni minket és megejteni a megrendelést, azonban idővel egyre több helyen fizikailag is megvásárolhatók lesznek a gyertyák. Jelenleg a gadóci Bott Pékségben vagyunk jelen, de amint a koronavírus engedi több komáromi boltban, virágüzletben is elérhetőek lesznek a gyertyák, valamit Gútán az édesanyám fodrászatában és a Coffee House kávézóban is. Ha minden jól megy idén egy ismerősön keresztül Tihanyba is eljutnak majd a termékeink. E mellett Ausztriában és további magyarországi helyszínen is megvásárolhatóak a gyertyáink. Két influencerrel is tárgyalunk az együttműködésről, azonban őket még nem szeretnénk leleplezni. 

Mik a jövőbeli terveitek?

Őszi Karola: Szeretnénk egy webshopot létrehozni, ami minden bizonnyal fellendítené a vállalkozást és nekünk is egyszerűbbé tenné a megrendelések kezelését. Továbbá folyamatosan agyalunk az új termékeken, és azokon az újításokon amikkel kitűnhetünk a többiek közül.

Cikkünk a Duna24 2021. áprilisi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb