Az MKP, az Összefogás és a Híd bejelentette, hogy megszületett az egyezség, miszerint egy pártként folytatják a jövőben. A fúzióval létrejön majd a Szövetség: Magyarok, Nemzetiségek, Régiók.

Nézzük ki mit gondol a Szövetségről.

Czibula Ádám – BGA Felvidék – ügyvezető igazgató, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Nagyon örülök annak, hogy végre hosszú évek próbálkozásai és sok, a magyarság számára kudarcos választás után végre felvillant a reménysugár, hogy összefogva újra lehet erős és igazi magyar képviselete a felvidéki magyarságnak. Személy szerint úgy vélem, hogy ez a Szövetség későn jött létre és így aggasztó az a tudat, hogy a csatározásokkal teli időszak alatt komoly, akár visszafordíthatatlan károkat is szenvedhetett a magyarság. Ezt a tavalyi választásoknál már sajnos éreztük és félő, hogy a népszámlálásnál is súlyos károkat tár majd fel az eredmény. Szokták mondani, hogy “jobb későn, mint soha”. Bízok benne, hogy ez a régi bölcselet ezúttal is igaznak bizonyul! Én biztosan adok neki(k) egy esélyt.

Farkas Adrianna – Selye János Gimnázium – tanár

Véleményem szerint ahhoz, hogy újból az országos politika részesei legyünk, csak ez az egyedüli járható  út. Kiböjtöltük  rendesen ezt  az elmúlt években, megérdemelné a Szlovákiában élő magyar közösség a hiteles képviseletet a törvényhozásban. Erre garanciát egyedül a Szövetségben látok. Különben a kérdéseink  megint válasz, kezdeményezéseink megvalósulás, problémáink megoldások nélkül maradnak. Hogy konkrét példát említsek a megoldandó problémák  közül:  az állampolgársági törvény, kulturális támogatások kérdése, a magyar iskolák megmaradásának  aggasztó helyzete… és így tovább. Hogy ez megtörténjen, és kielégítő döntések szülessenek az elkövetkező években, véleményem szerint  egységes pártként kell fellépnünk! Csakis ebben van-lehet a jövőnk záloga!

Szabó Gábor – Selye János Gimnázium – tanár

Számomra elgondolkodtató, magához a Szövetséghez vezető út! Vajon miért volt ilyen rögös? Vajon miért okozott ez ennyi konfliktust és „érdekegyeztetetés” és „kompromisszumot”? Olyan ez, mintha valami egymástól különböző független államok független képviselete keresett volna egy közös platformot a „független” működéséhez. Ez nekem azt jelenti, hogy korántsem egyértelmű értékek vezérlik a feleket, még azt sem zárom ki, hogy ezek akár ellentétesek is lehetnek a jövőben. Remélem a „kompromisszum” fogalma ebben az esetben nem a klasszikus jelentését fogja betölteni, mivelhogy „mifelénk” ez az összetűzéseknek a kultúrált odázásának felelt meg az utóbbi időkben. A Szövetség etimológiai töve a -sző- ige. Szövő. Ez egy szép hivatás. Vékony szálakra kell bontani az alapanyagot, hogy azokból a pamutszál segítségével létrejöjjön valami újabb, szebb. Ez egy jó elnevezéskár lenne az Együttélés, a Közösség, a Híd sorsára juttatni! A szövőszékről viszont tudom, hogy kényes portéka, karban kell tartani, nagyon szereti a szú és ha sokáig van nedves, számára kedvezőtlen környezetben, elkorhad. S vajon van-e még asztalos, aki ezt el tudja készíteni? Hm, igen, ahogy Hamvas Béla mondta: „A pácban mindenki benne van!”

Cikkünk a Duna24 2021. áprilisi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb