Szemét. Az emberiség egyik legfőbb és legégetőbb problémája a modern korban, amelynek legnagyobb részével a mai napig nem tudunk mit kezdeni, és szép lassan ellep minket. Egy átlag európai ember egy év alatt nagyjából 480 kg, míg egy átlagos komáromi család két tonna szemetet termel, ami elképesztően nagy mennyiség. Azonban nem szükséges, hogy az általunk felhalmozott felesleg minden eleme a kukában landoljon. Egyre több helyen kerülnek ki ugyanis szelektív hulladékgyűjtők a városokban, egyre többen figyelnek oda arra, hogy mit hova dobnak, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző jótékonysági műanyag-kupakgyűjtő akciók, valamint az erre kialakított szív alakú gyűjtőtárolók is. A kezdeményezés annak idején Dániából indult el hódító útjára, mára pedig ez lett a világ egyik legismertebb jótékonysági és környezettudatossági szimbóluma. De mi is ez az egész pontosan, és mi lesz ezen kupakok sorsa?

Forrás: google.com

Miután megtelt egy erre a célra kiállított gyűjtőtároló, vagy összejött az adott mennyiség, akkor a kupakokat elszállítják az átvevőhelyre, ahol egy tonna kupakért az átvevőhely 200-300 euró közötti összeget fizet átlagosan. Az ebből befolyt pénzt eljuttatják egy kiválasztott szervezethez, felajánlják jótékony célra, esetleg rögtön ruhákat, élelmiszereket vagy gyógyszereket vesznek belőle, amit aztán átadnak a rászorulóknak. Fontos információ, hogy nem csak az ásványvizes és üdítős flakonok kupakjait lehet jótékony célokra gyűjteni és a kijelölt tárolókba bedobni, hanem a dobozos gyümölcslé vagy tej dobozának csavaros kupakja is, sőt a flakonos mosószerek, öblítők, tisztítószerek, tusfürdők, samponok, balzsamok és testápolók kupakja, a fogkrémes tubus teteje is mind-mind megfelel ennek a célnak.

A műanyag-felvásárlókhoz beérkező kupakokat először felaprítják és ledarálják, majd újraolvasztják és leszűrik a műanyagot, ami aztán hűtőfürdőbe, ezt követően pedig egy darabolóba kerül, ahol nagyon apró granulátum készül belőle. Ebből a továbbértékesítést követően például zöldség- vagy gyümölcstároló rekeszt, szállítmányozásnál használt ládát és tárolót, gyeprácsot, szemetes- vagy hólapátot gyártanak, de az építőiparban vagy olykor az autógyártás során is hasznát vehetik.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért épp a műanyag kupakokat gyűjtik az emberek, és miért nem papírt, vagy éppen fémet? Nos, erre is megvan a válasz: A papírt, bár szintén könnyű lenne gyűjteni, sajnos a kilónkénti ára jóval kevesebb, mint a műanyagé, ráadásul sokkal hamarabb romlik az állapota, ha víz, illetve szennyeződés éri, emiatt pedig az értéke is csökken. A fém gyűjtése pedig egyszerűen sokkal nehezebb, mint a hétköznapi műanyagé.

Néhány dologra érdemes odafigyelni, amikor kupakot gyűjt az ember. Fontos, hogy a kupakok tiszták, szennyeződésektől mentesek legyenek, és lehetőleg ne maradjon rajtuk papír vagy árcímke! Ne keverjük más műanyagokkal, mint például kiürült flakonokkal vagy dobozokkal, ez ugyanis megnehezíti a feldolgozás amúgy sem egyszerű folyamatát. Ezen kívül sem fém, sem parafából készült kupakokat ne gyűjtsünk együtt a műanyaggal!

Jelenleg Komáromban is egyre több ponton érhető el ilyen kupakgyűjtő pont:

  • Idén februárban került ki az első kupakgyűjtő szív a VII. lakótelepen, a városi könyvtár szomszédságában azzal a tervvel, hogy ha sikeres lesz, akkor további tárolók is elhelyezésre kerülnek majd a város más részein is. Az emberek pedig éltek a lehetőséggel, hiszen a tárolót az első három nap során azonnal meg is töltötték, azóta pedig ezt már többször megismételték, és a mai napig folyamatosan hordják ide az emberek a felesleges kupakokat.
  • Ennek hatására aztán nem sokkal később a KOMVaK (Komárom város víz- és csatornaművei) is beszállt a gyűjtésbe, és elkészítette a saját, kék színű kupakgyűjtő szívét, amit a székhelyük előtt (E. B. Lukáč utca 25.) helyeztek el. Ezzel ők is a rászorulókat, illetve a helyi szervezeteket igyekeznek majd támogatni.
  • Érdemes figyelni a különböző drogériák (DM) bejáratait is, hiszen ezek az üzletek is gyakran szerveznek gyűjtést, amiket az adott üzletlánc aztán szintén jótékony célra ajánl fel.
  • Naszvadon, a helyi UNITED Polgári Társulat kezdeményezésének köszönhetően március elején került ki egy ilyen gyűjtő szívecske, amely a város orvosi rendelője előtt található meg.
  • Március végére már Martoson is elkészült egy erre a célra szolgáló, tulipán alakú kupakgyűjtő a Martosi Sziget Polgári Társulás kezdeményezésének köszönhetően, akik már évek óta gyűjtik a kupakokat meghirdetett akciók keretein belül a gútai krízisközpont számára. Az elkészült gyűjtőtároló segítségével viszont már egy mindenki számára könnyen hozzáférhető módon igyekeznek segíteni a rászorulóknak, amivel ráadásul a gyerekeknek is példát tudnak mutatni.
Forrás: Facebook
  • Április első hetében pedig további öt kupakgyűjtő szív került elhelyezésre nem csak a városban, de a külterületeken is. Gyűjtőtárolóval gazdagodott ugyanis a Víz utca, a singellői Kacz utca és Építők utcája, valamint az őrsújfalui és kavai kultúrház elé is kikerült egy-egy tároló.

Cikkünk a Duna24 2021. áprilisi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb