2021-ben február 15. és március 31. között népszámlálást tartanak Szlovákiában is, ami tízévente ad számot a lakosság demográfiai adatairól. Idén először a népszámlálási számadás elektronikusan történik. A demográfiai mutatók mellett a felvidéki magyarság szempontjából létkérdésű információ, hogy kinyilvánítsuk, valójában jelenleg mennyien is vagyunk magyarok Szlovákiában. Ezzel kapcsolatban kiemelten fontos, hogy mindenki, aki valamilyen szinten magyarnak érzi magát, az büszkén vállalja is azt. A jövőnk múlik rajta, hiszen sok állami szerv, hatóság ebből a számból kiindulva határozza meg az itt élő magyarság jogköreit (pl. nyelvi jogok), kulturális támogatásait, egyéb lehetőségeit. Magyarságunk vállalása nem járhat számunkra semmilyen hátránnyal, ellenkezőleg, kisebbségi, nemzetiségi jogaink függenek tőle. Ezzel kapcsolatban azonban sok tévhit forog köreinkben.

Sokan összekeverik ugyanis az állampolgárságot a nemzetiséggel, holott az állampolgárság (štátne občianstvo, nationality) egyáltalán nem ugyanaz, mint a nemzetiség (národnosť, ethnicity).

Fontos tehát tisztázni és egyben tudatosítani, hogy az állampolgárság (ami esetünkben tényleg szlovák) az országhoz való tartozást jelenti, anemzetiség viszont egy olyan érték, ami saját elhatározás, anyanyelv, érzelmi, származási, kulturális és egyéb kötődés kérdése, és csak gazdagabbak, mint szegényebbek lehetünk áltála.

A magyar nemzetiség feltüntetése a vegyes házasságban élők és az ő gyermekeik számára is magától értetődő dolog, hiszen a nemzetiség kizárólag vállalás kérdése. A kérdőívben mód lesz egy második nemzetiség megjelölésre. Ez egy lehetőség azok számára, akik elsősorban szlováknak tartják magukat, de büszkék nemzetiségi gyökereikre. Fontos, hogy erről a lehetőségről mindenki értesüljön, aki akár csak részben is magyar felmenőkkel bír. Viszont a magyar közösség szempontjából a LEGJOBB MEGOLDÁS a magyar nemzetiség kizárólagos megjelölése.

Akinek nincs kettős identitása, az csak egy nemzetiséget jelöljön!

A szlovákiai magyarság számos olyan értékkel rendelkezik, amelyre joggal lehetünk büszkék: ilyen a két kultúra és nyelv ismerete, illetve a kisebbségi létből fakadó kihívások, amelyek magasabb teljesítményre ösztönöznek.

Az anyanyelv vállalása legalább ennyire fontos, ez ugyanis az a nyelv, amelyet az ember gyermekkorában a szüleitől vagy a környezetétől sajátít el. Akinek magyar az anyanyelve, annak a nemzetisége is magyar.

Mindez mellett fontos tudatosítanunk, hogy a magyarság vállalása nem politikai kérdés. Függetlenül attól mit gondolunk a világról, kivel értünk egyet, vagy kivel nem különböző kérdésekben, önmagunk vállalása alap dolog, ami nem lehet vita tárgya és nem származhat belőle hátrányunk. Előnyünk annál inkább. Ráadásulaz eredmények titkosak, utólag nem lehet visszakövetni, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallotta magát. Döntsünk felelősen! Becsüljük meg értékeinket!

Forrás: Reflex24/Csonka Ákos

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb