Milyen lehetőségek vannak a hitelek törlesztésének eltolására? Cégek és magánszemélyek szintjén mit érdemes kihasználni? Vannak hátulütői, amire oda kell figyelni? A PROSIGHT Slovensko munkatársait kérdeztük.

A koronavírus okozta váratlan helyzetre reagálva a szlovák állam a legtöbb országhoz hasonlóan hitelmoratóriumot vezetett be. Magánszemélyeknek legfeljebb 9 hónapra, a céges hiteleket illetően maximum 6 hónapra lehet igényelni a törleszét felfüggesztését. Nálunk ezzel körülbelül 150 ezren éltek eddig.

Fontos! Aki már egyszer kérvényezte, másodszor nem élhet a lehetőséggel! Ha még nem használtuk ki e engedményt, és megcsappant a keresetünk, jó átmeneti megoldásnak számíthat, azonban tudnunk kell, milyen negatív hatásokat eredményezhet:

  • Az elmaradt kamatokat utólag kiszámlázza a bank, így az újraindítás után általában magasabb törlesztőrészlettel kell számolnunk.
  • Az egységes banki hitelrendszerbe bejegyzik a halasztást.
  • Tavaly áprilisban azt ígérték, hogy a törlesztés eltolása nem lesz semmilyen negatív hatással a jővőbeli hitelkérelmekre, azonban tapasztalataink szerint egyes bankok mégis hátrányba részesítik a halasztásra kényszerült ügyfeleket.
  • Sőt, olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kérnek az olyan ügyfelekből, akik nem tudtak 9 hónapon keresztül törleszteni.
  • Továbbá az is megtörténhet, hogy az illető kap ugyan új hitelt, azonban jóval rosszabb feltételekkel, mintha ”tiszta” múlttal bírálnák el kérelmét.

A témáról részletesebben itt tájékozódhatunk: https://www.penzugy.sk/a-hitelek-befagyasztasarol-a-tol-z-ig-minden-egy-helyen.html

Blog / Duna24

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb