Ahogy az ország összes településén, ma Komáromban is megkezdődött az országos COVID-19 tesztelés. Terhes és megosztó időket élünk, amelyben Szlovákia lakossága jól láthatóan kétfelé szakadt. Vannak akik egyetértenek a teszteléssel, és vannak akik nem. Nehéz megállapítani azt, hogy melyik csoport alkotja a többséget, ugyanakkor a Facebookot görgetve, kirajzolódik egy erős (hangos?) többség a kontra térfélen. Persze ezt betudhatjuk annak is, hogy a többség az aranyélet bemutatása mellett, legtöbbször panaszkodásra használja a közösségi felületeit, de ez a jelenség mára az életünk részévé vált. Nekem nem tisztem és nem is célom eldönteni, hogy melyik félnek van igaza, viszont gondolkodás nélkül beálltam a lakcímemhez legközelebbi sorba és éltem a kormány adta lehetőséggel. Újra leteszteltettem magam.

A közösségi médiában záporoznak a bejegyzések és a kommentek. Jönnek a helyzetjelentések az egyes választói, akarom írni tesztelési körzetekből. Mintavétel helyszínéül az Eötvös Utcai Alapiskola mellett tettem le a voksom, ahol három helyszínen zajlik a tesztelés. A kora reggelt választottam, többek között azért, hogy a lehető leggyorsabban, be tudjuk mutatni olvasóinknak a teszt folyamatát.

Pár perccel hét óra után érkeztem a sorba, ami félelmetesen hosszú volt ezidőtájt. Meg is lepődtem elég rendesen, viszont kicsit örültem is, hogy nagy a “tesztelési kedv”. Teltek-múltak a percek, a sor viszont ahelyett, hogy szépen lassan csordogált volna, egyhelyben állt és egyre hosszabb lett. Alig néhány perccel az érkezésem után, figyelmes lettem egy a mögöttem álló úriember, hangos morgós kalkulálására. Idézem: Legalább ezer ember van előttünk, egy ember nagyjából egy perc, három teszthelyiség van, így legalább hat órát fogunk sorba állni. A gondolat kiötlője, ekkor nagyjából tizenöt perce állhatott sorban.

Még a matek talán ülne is, viszont a képlet már az elején hibás volt, hiszen ha tényleg ezer ember állt volna előttünk, akkor nem a kispiacnál állt volna a sor vége, hanem a Klapka téren…

Tegyük hozzá, hogy kora reggel volt, a sor mozdulatlanul cövekelt és épp elkezdett esni az eső, érthető volt, hogy egy-két ember kicsit morgósabban kezelte a helyzetet. Én személy szerint az előttem sorakozó kedves szomszéddal társalogtam. Elmesélte, hogy ugyan lenne neki is jobb dolga szombat reggel, mégis fontosnak tartotta, hogy eljöjjön. Idősödő kora ellenére vidáman és panaszkodás nélkül várta, hogy sorra kerüljön. Érdekes volt a közvetlen közelemben tapasztalni a két végletet. Tanulságos volt látni, hogy a valóság sem áll távol a közösségi média csataterétől. Igyekeztem a pozitív gondolkodás irányába elszökkenni és minél jobban kizárni a morgolódást. Nagyjából fél nyolc tájékán megindult a menet. Az első fél órában lassabban, viszont ahogy telt-múlt az idő egyre gyorsabb lett a sor. Utólag megtudtam, a fél órás helyben állás oka a tesztek késése volt. Bő két óra várakozás után léptem át az iskola kapuját. Különleges érzés volt, hiszen az Eötvös Utcai Alapiskola falai között nőttem fel, és vagy ezerszer léptem már át azt a bizonyos küszöböt, viszont most először léptem be rendőri engedéllyel.

A kapuban egy úriember fogadta a tesztre várókat, (kit magyarul, kit szlovákul) akiket egyesével szólított magához. Egy gyors orrfújás és kézfertőtlenítés után már bent is voltam a suliban. Az iskola folyosóján három asztal mögött, egy-egy kedves hölgy végezte az adminisztrációt. Személyi igazolvány bemutatása és egy telefonszám megadása után egy sorszámot kaptam, és egy eligazítás a kettes teszthelység felé, ami az én esetemben egy tanteremben volt. A kapu átlépése után nagyjából tíz perc telt el magáig a tesztelésig.

A tesztelés kicsit másképpen zajlott mint a pár héttel ezelőtti PCR tesztem alkalmával.

Egy kedves nővér beszólított a terembe és megkért, hogy foglaljak helyet a kijelölt széken. Ezután egy másik nővér, odajött hozzám és feltette az egy milliós kérdést. Jobb vagy a bal orr legyen? Meglepett a kérdés, hiszen a PCR tesztnél nem lehetett választani, ott mindkét nyílásból vettek mintát, természetesen a szájüregi minta mellett. Ez esetben csak egy orr volt és a “toroktörlet“ is elmaradt. A másik változás a már sokszor említett teszthez képest az volt, hogy több ideig tartott az egy nyílásból történő mintavétel, mint anno kettőből, így ennél a tesztnél már én is nyeltem egy nagyot. Nem a fajdalom miatt, hiszen az az interneten terjedő hoaxok és összeesküvés elméletek ellenére most sem fájt, viszont azt be kell vallanom, hogy egy picit kellemetlenebb volt. Bő fél percet töltöttem a teremben, amit elhagyva az iskola tágas folyosóján előre elhelyezett székekhez irányított egy katona. Az eredményre várás nagyjából tizenöt-húsz percig tarthatott, miután ismételten két nyelven elhangzott a sorszámom és megkaptam az eredményem, ami szerencsére ezesetben is negatív lett.

Két órával a teszt után, azt kell írnom, hogy rosszul döntöttem. Nem azért mert elmentem a tesztre, hanem azért mert a kora reggeli időpontot választottam. Mikor hét óra után beálltam a sorba, nagyjából két-háromszáz ember lehetett előttem. Tíz órától viszont, nagyjából ötven-száz emberre redukálódott ez a szám. Tanulva a hibámból azt tanácsolnám az olvasóknak, hogy ha tehetik ne a reggeli roham alkalmával járuljanak a teszt helyiségekhez. Természetesen minden helyszín más és más, szerencsére az internet népe percenként tájékoztat minket a pillanatnyi helyzetről. Az összefoglalót zárva, szeretnék minden olvasót megkérni, hogy hitbeli és politikai meggyőződésüktől függetlenül döntsenek felelősségteljesen és menjenek el tesztelteni. Ahogy a cikk elején már leírtam, nem tisztem és nem is célom eldönteni, hogy melyik oldalnak van igaza, viszont arra biztatok mindenkit, hogy ha van egy lehetőség, amely megragadása talán hamarabb kirángat minket ebből az időszakból, akkor igenis éljenek vele és szánják rá azt az egy-két órát.

Jó egészséget mindenkinek!

Szerkesztőségünk egyik tagja negyed nyolctól várakozik az Eötvös Utcai Alapiskolánál, ahol három mintavételi pont várja…

Közzétette: Duna24 – 2020. október 31., szombat

Szerkesztőségünk egy másik tagja reggel fél 7 után indult útnak. Látva az Eötvös utcán álló sort végül egy kedves barátjával a Vág-parton lévő Manta úszómű felé vették az irtányt. 6:45-kor megérkezve már bő százan álltak előttük a sorban. A mintavéltelre 9:45 körül került sor, az eredményeiket pedig 10:10 körül kapták meg.

A Selye János Gimnáziumban olvasóink 7:25-kor érkeztek meg és álltak be a sorba, majd 11:15-kor kapták készhez az eredményüket.

Komáromban a csónakháznál már hatalmas sorok várnak a tesztelésre :/

Közzétette: Duna24 – 2020. október 30., péntek
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb