Kellemetlen helyzetbe kerültek az egyházak, azonban mint mindig, most is sikerült megoldást találniuk. A járványhelyzet nem újdonság, és valószínűleg egy hangos sóhajjal, mintsem tanácstalansággal fogadták a veszélyhelyzet és a korlátozások újbóli bevezetését.

Kezdetben ugyanis nem volt tilalom a szentmisékre. Az ötvenes létszám is nehezen volt tartható, azonban most senki nem vehet részt.– mondta kérdésünkre Kiss Róbert, a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke, komáromi esperes, plébános. Szlovákia püspökei 2020. október 1-től felmentést adtak a szentmisén való részvétel kötelezettsége alól vasárnapokon és parancsolt ünnepeken a visszavonásig. Október 22-én az Apostoli Penitenciária rövid dekrétumot tett közzé, mely a világjárvány rendkívüli körülményeire alkalmazza a Mindenszentek és Halottak napja ünnepeihez kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének feltételeit. Az érvényes és kötelező lelki feltételek betartásával egész novemberben teljes búcsút lehet szerezni az elhunyt lelkek javára.

A teljes búcsú elnyerésének feltételei a tisztítótűzben szenvedő lelkek számára: hívő lélekkel meglátogatni valamelyik templomot vagy kápolnát, a Miatyánk és Hiszekegy elimádkozása, szentségi gyónás, szentáldozás, ima a Szentatya szándékára és kerülni még a bocsánatos bűnökhöz való ragaszkodást is.

Habár a miséken a Jóisten a lényeg, a hívek hiánya mégis lesújtó. A testi táplálékot az üzletekben szerezzük be, ott működik a tizenöt négyzetméterenként egy ember, elfogadtuk volna, ha a templomokban is ezt vezetik be.  A lelki egészség is van annyira fontos, mint a testi. Bizonyos, hogy meg kell tenni az óvintézkedéseket, hogy fékezzük és kordában tartsuk a vírust – mondta Kiss Róbert, majd hozzátette: Tavasszal is online közvetítettük a miséket, pozitív visszhangja van. Olyanok is belenéznek, akik egyébként nem szoktak templomba járni. Arra bátorítjuk a híveket, hogy a vasárnapi szentmise-közvetítésbe úgy kapcsolódjanak be, mintha templomba mennének – átszellemülve, ünneplőbe öltözve, teljes figyelemmel.

Hozzuk meg azt az áldozatot, amit amúgy is meghoznánk vasárnap. Az imádságra és a Jóistenre való figyelésünk a fontos.

De hogy is van ez a közvetítés? Lépes Lóránt atyát, a komáromi Mária Rádió műsorigazgatóját kérdeztük: A rádió eddig is közvetített miséket reggel kilenckor és délután hatkor, azonban ehhez jött még egy, délután háromkor, ezt közvetítjük a közösségi oldalakon is. Sokan megosztják, sok emberhez eljut, válaszolnak is a technika segítségével. Tapasztalatunk már van, tavasszal hasonló helyzetben voltunk két hónapig, rengeteg visszajelzés érkezett, sokan megosztják, látjuk, hogy élőben hányan néznek bennünket. Nagyon hálásak az emberek. Abban az idősávban általában imádságot szoktunk közvetíteni, de fel kellett használnunk, hogy szentmiséket közvetítsünk. A papok számára is nagy megterhelés ez az online misézés, a befektetett energiabefektetés pedig több is, mint máskor. Ez nem a pihenés időszaka.

Kiss Róbert azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy van lehetőség szentáldozásra és gyónásra is. Sajnos 2020. október 24-től november 1-ig a nyilvános istentiszteletek fel vannak függesztve,

azonban szentgyónásra, szentáldozásra és betegellátásra a világjárvány időszakában is van lehetőség, a pappal való időpontegyeztetés szükséges.  

És hogy mit tehetünk a lelki üdvünkért? Rózsafüzér imádkozása, elmélkedés, a szeretet gyakorlása – mindenki a saját lehetőségeihez mérten.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb