COVID-19 tes(z)tközelből

Szerkesztőségünk egyik tagja a múlt hét folyamán elővigyázatosságból bejelentkezett egy COVID-19 tesztelésre a komáromi kórházba. Ha kíváncsiak arra, hogyan zajlik a tesztelés, valamint arra, hogy milyen kellemetlenségekkel jár, olvassák el kollégánk részletes beszámolóját:

Kezdjük az elején. Ha szeretnénk tesztelteni magunkat a hétköznapokban csak koronavírusnak nevezett betegségre, első körben egy időpontot kell foglalnunk az Agel csoport weboldalán. Az időpont foglalása ezen a linken végezhető el. Először regisztrálnunk kell az oldalon, majd meg kell jelölnünk a kórházat, ahol igénybe szeretnénk venni a szolgáltatást. Ezt követően ki kell választanunk a teszt pontos dátumát és idejét.

A tesztelésre minden hétköznap reggel 07:15-től, egészen 09:00-ig van lehetőségünk bejelentkezni. Az egyes időpontok ötpercenként követik egymást.

Miután kiválasztottuk a dátumot, már csak az online fizetés marad hátra. A teszt jelenlegi költsége hatvanöt euró, amelyet online kell elutalnunk az Agel csoportnak. Miután sikeresen megtörtént a tranzakció, kapunk egy visszaigazoló emailt, amelyben minden fontos információt megtalálunk. Többek között szerepel itt a szükséges dokumentumok listáját (személyi igazolvány, betegbiztosító kártya), valamint a teszt pontos ideje és helye is. Egyébként a tesztelést a komáromi kórház hátsó bejáratának közvetlen közelében végzik, nem lehet eltéveszteni a helyszínt, ki van jelölve. 

Most pedig térjünk rá arra, hogy hogyan is zajlott a tesztelés. Én háromnegyed nyolcra foglaltam magamnak időpontot, nagyjából két-három perccel hamarabb érkezve beálltam a sorba. Érkezésemkor ketten álltak előttem, nagyjából három méter távolságban tartózkodtunk egymástól, miközben vártuk, hogy sorra kerüljünk. Eléggé féltem a teszttől, nem igazán szeretek ilyen és ehhez hasonló rendezvényekre járni, de ahogy láttam, hogy az előttem állók zökkenőmentesen, nagyjából fél perc alatt túlesnek a teszten, egyre jobban kezdtem megnyugodni.

A tesztelést két fiatal hölgy, talpig védőruhában végezte. Az egyikük megszólított és megkérdezte a nevem. Mialatt a papírmunkával foglalatoskodott, minden felmerült kérdésemre közvetlenül és kedvesen felelt. Ekkor már egy fikarcnyi félelem sem volt bennem.

Maga a teszt pillanatok alatt zajlott le. A már említett hölgy először egy a szokványos toroktörlethez hasonló, szájüregmintát vett tőlem, majd ezután jött a kétoldalas orrtörlet, amely egyáltalán nem okozott fájdalmat. Kellemesnek azért nem mondanám, de fájdalom helyett inkább erős csiklandozást éreztem, ami a teszt után hosszú percekig el sem múlt.  Egy percig tarthatott az egész vizsgálat, amely után közvetlenül hazamentem és otthon vártam a teszt eredményét.

Végül pedig jöjjön az eredmény. A nagy átlag elmondása szerint maximum 48 órán belül jönnie kell a diagnózisnak. Az én esetemben ez máshogy történt, hiszen még aznap este megkaptam azt. Először egy sms-ben közölték velem, hogy kiértékelték a tesztet, valamint kaptam egy kódot is. Ezután jött egy e-mail egy linkkel, amelyre rákattintva megnyílt egy weboldal, ahova begépeltem a kapott karaktereket.

A kód beírása után már megjelent az eredmény, ami az én esetemben negatív lett.

Összegezve a procedúrát, nagyon elégedett voltam a rendszerrel egészen az időpont foglalástól az eredmény kiértékeléséig. Nyilván nem egy szívmelengető történet egy COVID-19 tesztelés, de ha rászorul az ember, hogy elvégezze, nincs mitől félnie, legalábbis akkor hogyha a komáromi kórházban végzi azt .

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb