1807 Views

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás tájékoztatja a felvidéki családokat, hogy a Szlovákiában élő magyar nemzetiségű (nem állampolgárságú) szülők 2018 óta folyamatosan kérelmezhetik a magyarországi családtámogatási ellátások közül a Köldökzsinór Program ellátásait, az egyszeri anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását. A támogatásokkal Magyarország kormánya anyagilag is elismeri azokat a magyar családokat, akik gyermeket vállalnak a világ bármely pontján.

Az anyasági támogatás esetén a kérelem benyújtására a gyermek 6 hónapos koráig van lehetőség. Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, pozitív elbírálás esetén ennek megfelelő összegű eurót utalnak az édesanya számlájára.

A fiatalok életkezdési támogatása 42 500 forint, amely a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán kerül jóváírásra és minden évben az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. A letéti számlán lévő összeget a fiatal a 18. életévének betöltését követően jogosult felvenni.

A kérelmezés elsődleges feltétele, hogy a szülőknek és az újszülött gyermeknek a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény alapján kiadott Magyar igazolvánnyal (MIG) kell rendelkezniük.

A MIG ügyintézésre a Szövetség a Közös Célokért társulás irodáiban van lehetőség. A társulás munkatársai az ügyfeleket a MIG ügyintézése mellett a Köldökzsinór Program igénylésének folyamatáról is tájékoztatják.

A Magyar igazolvány kérelmezéséhez szükséges:

– minden kérelemhez standard méretű igazolványkép (32×45 mm ), a házilag gyártott fotó nem elfogadható,
– a szülőknek: személyazonossági igazolvány,
– a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a fénymásolata,
– Magyar hozzátartozói igazolvány esetén a házassági levél fénymásolata.
Az adatlapok és meghatalmazások kitöltése a magyar külképviseleteken vagy a
Szövetség a Közös Célokért területi irodáiban (www.szakc.sk) történik.

Az érdeklődők az irodák elérhetőségeiről és a fogadóórákról a társulás honlapján, a www.szakc.sk oldalon részletes információt kapnak. Javasoljuk az ügyfeleknek az előzetes telefonos egyeztetést a lakóhelyükhöz legközelebbi iroda munkatársával.

A kérelmezők visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy az ügyintézési folyamatot a koronavírus miatti korlátozások bevezetése ugyan hátráltatta, az ügyfelek mégis a támogatások megérkezéséről informálták a SZAKC munkatársait.

A Kopp Mária Intézet tájékoztatása szerint az eddig beérkezett támogatások csaknem kétharmadát a Kárpát-medencében élők vették igénybe, azon belül is 70 százalékuk Erdélyben, 15 százalékuk a Vajdaságban, 9 százalékuk Kárpátalján, 6 százalékuk pedig a Felvidéken.

A bevezetés óta összesen 22 340 külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást és 19 289-en kérték az életkezdési letéti számla megnyitását gyermekük részére.

A Köldökzsinór programról, a külhonban született magyar nemzetiségű gyermekek után járó családtámogatásokról további, részletes információkat a www.csalad.hu oldalon kereshetnek.

Fontos információ, hogy a SZAKC az ügyintézési folyamatot segíti, az anyasági támogatással kapcsolatos eljárásban a Magyar Államkincstár Központja jár el, és határozatban dönt a kérelemről, majd a döntést követően levélben értesíti a szülőket.

Borítókép: pexels.com

Hirdetés

Olvasta már?

Iván Tamás: A vállalkozók felélték tartalékaikat

Szlovákia az egyre növekvő koronavírusos fertőzések miatt ismét jelentős szigorításokat vezet be, amelyek erősen…

2020.10.12.

Az MKP javaslata az EU Felújítási Alapjának felhasználására

Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke az alábbi bejegyzést tette közzé Facebook-oldalán a témában:…

2020.10.13.

Mesekönyv vagy gyermekkísérlet?

Az elmúlt hetekben nem jelent meg olyan sajtótermék, amely ne foglalkozott volna a hírhedt…

2020.10.14.

52 ezer euróból újult meg egy tornaterem Komáromban

A hírt a város vezetése Komárom hivatalos Facebook-oldalán tette közzé: Az elmúlt hónapokban fejeződött…

2020.10.16.

Próbatétel után válhattak mesterré a komáromi molnárok

Komáromi vízimolnárok a múltban I. „A malmok, mellyek a Dunán vagynak, igen nagy hasznára…

2020.10.16.

Jövőképet nyújtó széles társadalmi programra van szükség

Gubík László, a Via Nova elnöke az alábbi gondolatokat osztotta meg néhány napja a…

2020.10.19.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
No event found!
Legolvasottabb