Múlt hét csütörtökön (2020.9.17.) ünnepélyes keretek között átadásra került a két Komáromot összekötő Monostori híd. A hatszáz méter hosszú és hétezer tonna súlyú acélszerkezetű híd alapkövét 2017. október 17-én tették le. A hidat a személy- és tehergépjárművek mellett gyalogosok és kerékpárosok is biztonságosan használhatják. A pilon Duna-fenéktől számított magassága 118 méter, amelyből 98 méter magasodik a víz fölé. Ezekkel a méretekkel az új komáromi híd a Duna legmagasabb hídja, Szlovákiában pedig sorban a tizedik Duna-híd. A Monostori híd átadása kapcsán, a hét kérdése keretén belül, arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink vajon hogyan vélekednek városunk harmadik Duna-hídjáról?

Lehotkai Ákos

Nagyon pozitív fejlesztésnek tartom az új Monostori hidat, véleményem szerint mindenképpen szüksége volt erre a hídra a régiónak. Jó dolognak tartom már csak azért is mert a családom jövőbeli életébe is sokat fog segíteni az új híd megléte. Nagyon tetszik a híd impresszív és monumentális jellege. Hogy egy kis kritikával is éljek, talán jobb lett volna, ha négy sávosra csinálják, de így két sávosan is nagyon pozitívnak értékelem. A jelenlegi lakhelyem ablakából rálátunk a híd pillérére, ezért kicsit nehezményezem, hogy nem megy minden nap a kivilágítás, hiszen esténként amikor a kisfiammal kinézünk az ablakon, nagyon szeretjük nézni a híd fényjátékát. Másik oldalról nézve a komáromi elkerülő út hiánya végett, per pillanat a híd funkcionalitása szempontjából, olyan mint egy félkarú óriás. Már most, alig egy héttel az átadás után is tisztán látni, hogy hosszú távon nagyon nagy gondok lesznek a városban az elkerülő út hiányából fakadóan. Ez a tény, valamint az, hogy jelenleg a politikusaink nem kezelik prioritásként a komáromi körgyűrű kialakítását végtelenül elszomorít. Remélem, hogy minél előbb megoldódik az elkerülő út kálváriára, hiszen teljes funkcionalitását csak ezután nyerheti majd el a Monostori híd.

Tóth Andrea

Én magam nem igazán vagyok érintett a témában. Nem járok Pozsony irányába, maximum kéthetente szombaton a nagyszülőkhöz, úgyhogy a csúcsforgalom engem nem érint. Ezen kívül teljesen hidegen hagy az újonnan átadott híd és a vele kapcsolatos dolgok. Ahogyan már a TV-ben is le lett közölve – a magyar részen minden készen áll, miközben a szlovák oldalon… Hát, látjuk, tudjuk mi a helyzet sajnos. A nálunk építendő elkerülő út problémája csakis a politikán múlik. Ha az államnak érdekében állna ezt a régiót is fejleszteni, akkor már réges rég megoldódott volna a kérdés.

Janik Péter

Nagyon örülök, hogy hosszú várakozás után végre átadásra került a komáromi híd. Ez Komárom számára új gazdasági fejlődési lehetőségeket jelenthet. Meglátjuk, hogy tudunk-e élni vele. Természetesen ez a megnövekedő teherforgalommal is jár, de valamit valamiért. Az elkerülő út megépítése nagyon fontos lenne, de az igény a híddal keletkezett, ezért gondolom erre is sokat kell majd várni. Külön büszkeséggel tölt el, hogy a mi hidunk a legmagasabb a Dunán és egyúttal Szlovákiában is, viszont egy kicsit szomorú is vagyok, mivelhogy a kilátás a híd tetejéről a nyilvánosság számára nem elérhető.

Tóth Péter és felesége, Hédi

Mi nagyon örülünk az új hídnak, gyönyörű, nagyvonalú építmény! Büszkék vagyunk rá, hogy naponta láthatjuk és használhatjuk. Mivel Monostoron lakunk, de Szlovákiában dolgozzunk, nekünk csak pluszt hozott.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb