Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) átadásán. Kijelentette: a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell.

A kormányfő Igor Matovič szlovák miniszterelnök társaságában mondott beszédet az átadási ünnepségen.

Kiemelte: a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. Ez a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet – hangoztatta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek.

Szabad az út! 🚘Elkészült a Monostori híd!

Uverejnil používateľ Szijjártó Péter Štvrtok 17. septembra 2020

Az új és legfontosabb közlekedési projekt Magyarország és Szlovákia között a Budapestet Pozsonyon keresztül Varsóval összekötő gyorsvasút – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a híd átadása előtt a helyszínen.

Szijjártó közölte: a gyorsvasút célja, hogy öt és fél órára csökkentse a jelenlegi 11-12 órás utazási időt Budapest és Varsó között, és másfél óra alatt el lehessen jutni Pozsonyba.

A miniszter ismertette: a gyorsvasút magyarországi szakasza Budapesttől Móron keresztül Győrig tart majd, és tárgyalnak a szlovákokkal, hogy Győr és Dunaszerdahely között vagy Rajkánál vigyék át a vonalat Szlovákiába, ahonnan Pozsonyon keresztül Csehország érintésével Varsóig halad majd.

Kitért arra: a beruházás teljesen új dimenziót nyit Közép-Európa gazdasági fejlődése előtt, hiszen a térségben még nincsen gyorsvasút.

A gyorsvasút külön pályát kap, amelyen óránként 350 kilométeres sebességgel közlekedhetnek a személyszállító vonatok – tette hozzá Szijjártó Péter.

Elkészült az új komáromi Duna-híd. A mai ünnepélyes átadáson Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt,…

Uverejnil používateľ Szentkirályi Alexandra Štvrtok 17. septembra 2020

MTI
Borítókép: facebook.com/szijjarto.peter.official

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb