A Közép-európai Alapítvány-CEF másutt már jól bevált kezdeményezését valósítja meg a Felvidéken két tapasztalt oktatási szakember: Kiss Beáta és Menyhárt József – írja a ma7. A Felvidéki Fejlesztő elnevezésű módszertani megerősítő stratégiával előbb a hazai magyar középiskolák, majd az alapiskolák felső tagozatának tanárait és a jövendő pedagógusokat ismertetik meg. A program bevezető előadására január 11-én a komáromi Selye János Gimnázium egész tantestülete előtt került sor.

Andruskó Imre, gimnáziumigazgató a programkoordinátorok üdvözlése után az intézmény tanári kara és diáksága nevében megköszönte a nagyszerű lehetőséget. Egyúttal a reményét fejezte ki, hogy a módszertani programban való részvételük majd elősegíti az iskolájukban folyó sokrétű oktató-nevelő munka színvonalának további emelését.

Felvidéki Fejlesztő: a Selye János Gimnáziumban indult a módszertani program
Kiss Beáta és Menyhárt József oktatási szakemberként népszerűsíti a módszertani stratégiát (fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

„Kellő pedagógiai szakgyakorlat birtokában egy Csehországban megismert, illetve az ottani gimnáziumokban brit módszerek alapján alkalmazott modellt szeretnénk megvalósítani a Felvidéken. Valójában egyes módszerek a hazai pedagógusaink körében sem ismeretlenek, ám azok és a tanulási eszközök hatékonyságának a növelésére a képzésünk keretében úgy szeretnénk rávezetni az érdeklődő pedagógusokat, hogy velük havonta egyszer másfél órát töltünk“

– mondta el a Ma7-nek Menyhárt József, az egyik programkoordinátor.

A pályázati támogatásnak köszönhetően a résztvevők számára teljesen ingyenes képzést a komáromi bevezető előadás után csütörtökön a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban folytatják, jövő héten pedig az ottani Vidékfejlesztési Szakközépiskolába és Sportgimnáziumba látogatnak el.

„Mivel az iskolavezetők együttműködése nélkül elképzelhetetlen lenne a mi munkánk, ezért először velük léptünk kapcsolatba. Azt kértük, hogy az egyes iskolákból önkéntes alapon olyan pedagógusok jelentkezzenek, akik szakmai módszertani szempontból kreatív irányba szeretnének elmozdulni-fejlődni, illetve innovációt bevinni a napi rutinnal végzett munkájukba. A következő komáromi foglalkozáson már nem a teljes tantestülettel, hanem 5-10 kollégával dolgozunk majd együtt, meghallgatva a témával kapcsolatos véleményüket, javaslataikat is. A közös munkánk gyümölcse egy olyan módszertani csomag lehet, amelyet a későbbiekben a többi felvidéki középiskolába is elvihetünk azzal a céllal, hogy azokban látványos módszertani fejlődést érjünk el”

– nyilatkozta Kiss Beáta, a program másik koordinátora.

Menyhárt József az elmondottakhoz hozzáfűzte: hosszú távon az a céljuk, hogy az alapiskolák felső tagozatainak pedagógusai is bekapcsolódjanak e munkába. Továbbá a pedagógusképzésben érintett egyetemeinken tanuló végzős hallgatók a diplomájuk megszerzése előtt ugyancsak megismerkedjenek ezzel a fejlesztő módszerrel, amellyel az iskolákon kívül a felvidéki pedagógus- és diákközösség is csak nyerhet.


ma7
Nyitókép: felvidek.ma

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb