2,1 millió euró támogatást kapott Magyarország Kormányától, és 300 000-et a Nagyszombati Főegyházmegyétől a Marianum Egyházi Iskolaközpont. A témában Madarász Róbert igazgatót és Kiss Róbertet, a Nagyszombati Főegyházmegye általános érseki kanonokját kérdeztük.

Először Madarász Róbertet faggattuk, hogy miért volt szükség a támogatásra. Elmondása szerint a Marianum Iskolaközpont főépületének felújítása, berendezése és átépítése egy hosszú átalakítás utolsó eseménye. Az épületben az alapiskola felső tagozata és a gimnázium kap helyet, de vannak olyan termek, amiket az egész iskola használ.

Kiss Róbert

Ezt Kiss Róbert helynök a következőkkel egészítette ki: “A Nagyszombati Főegyházmegye és Magyarország Kormánya nagylelkű, minden esetben nagyon szükséges támogatásának köszönhetően 2016 és 2018 között már megvalósult a Marianum Egyházi Iskolaközpont óvodája és az alapiskola alsó tagozatát szolgáló épületeinek felújítása és bővítése. Ezenkívül korábban megvásároltunk és felújítottunk egy tornatermet és felépítettük a Szent Imre diákotthont. Időközben az iskolaközpont főépülete végett kerültünk nehéz helyzetbe: egy szélroham következtében a romos tetőszerkezet és annak hiányos héjazata olyannyira megkárosult, hogy az iskola épülete minden esőzés alkalmával komoly károkat okozva beázik, valamint a tönkrement vízelvezetési rendszer miatt az alagsor termeit rendszeresen elönti a csatornavíz.

A fűtésrendszerre a mostani iskolaévre utoljára kaptunk működtetési engedélyt, s a közegészségügyi hivatal is rendszeres vendég volt az iskolában, mivel az épület ebben az állapotában közoktatási célokra technikai és higiéniai szempontból egyre kevésbé felelt meg. Két évvel ezelőtt a Nagyszombati Főegyházmegye anyagi segítségével megkezdtük e súlyos helyzet kezelését, tervdokumentációt készíttettünk, építkezési engedélyt intéztünk. A problémák azonban oly nagy méretűek, hogy saját erőből a fenntartó támogatása mellett sem lettünk volna képesek ezeket megoldani. Mindennek tükrében kértük a magyar állam segítségét és hála Istennek a támogatást meg is kaptuk, melyért hálásak vagyunk és ezúton is tiszta szívből köszönetet mondok.

Madarász Róbert ezen kívül hozzáfűzte: A legutóbbi beruházásokra is azért volt szükség, mert a Marianum iránt megnőtt az érdeklődés. Ez a pályázat egyetlen új elemet tartalmaz, amit bővülésnek lehetne nevezni: egy kápolnát alakítunk ki a főépületünk baloldalán ráépítéssel. A bővülés ezzel spirituális irányt vesz, amire nagy szükség van. A kápolna kialakítását, berendezését a Nagyszombati Főegyházmegye támogatásából tudjuk megvalósítani, mert a magyarországi támogatás erre a területre nem tér ki.

Madarász Róbert

Arra a kérdésünkre, hogy milyen szerepet tölt be a kisebbségi létben az, ha a többségi nemzettel azonos vallási meggyőződésen vagyunk, az iskolaközpont igazgatója így válaszolt: “Abban látom a katolikus közösségek erejét, hogy ugyanaz a hitünk. Emberként és magyarként élni is egyszerűbb, ha nem elzárkózunk, hanem megkeressük azt a közöset, ami előrébb visz mindannyiunkat. Nagyon sok segítséget és támogatást kapunk a katolikus egyháztól és a szlovák katolikus közösségtől annak ellenére, hogy egyértelműen magyar intézmény vagyunk és egyértelműen a felvidéki magyarság megőrzése a célunk.

Mikor az iskola jelentőségéről kérdeztük Kiss Róbertet, a következőket mondta: “A Marianum főépülete 1929-ben közadakozásból épült fel. A katolikus egyháztól erőszakosan elvett, államosított, majd a rendszerváltás után erősen romos állapotban visszakapott ingatlanban a Nagyszombati Főegyházmegye 1994-ben az egyházi alapiskolát azonnal újraindította, 2000-ben az ország első négyéves egyházi gimnáziummal, 2001-ben pedig óvodával bővítette. Ezek egyesülésével jött létre 2005-ben a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont, melyhez 2009 óta saját internátus, a Szent Imre Kollégium is tartozik. Az intézmény jelenleg 450 diákkal a Felvidék legnagyobb egyházi iskolája, melynek történelme, helyzete, státusza, földrajzi elhelyezkedése és eddigi tevékenysége miatt a felvidéki- és összmagyarság számára is kiemelkedő jelentőségű. Sikeresen szólítja meg a vegyes nemzetiségű családokat, a város magyar nemzetiségű értelmiségi rétegét, s a szociálisan elesett családoknak is segítő kezet nyújt. Az intézmény nagy hatással van az itt nevelkedő gyerekek tudására, emberségére, magyarságára, hitéleti, lelki fejlődésére. Polgári-keresztény értékrendet képviselő programjaival az iskola falain kívül is Komárom meghatározó intézményévé nőtte ki magát, sőt úttörő szerepet vállalt az ilyen jellegű intézményi rendszer kialakításában és működtetésében, mellyel a felvidéki magyar katolikus iskolákat is segíteni tudja.

A Marianum fénykorában

És hogy mi a helyzet a koronavírussal? “Megpróbáljuk a nehézségekben is azt megtalálni, ami előrébb visz bennünket. Véleményem szerint sokat fejlődtek iskolánk pedagógiai módszerei a szükséghelyzet miatt. A jövő héttől az alsó tagozaton is távoktatást kell bevezetni, de ennek a technikai és pedagógiai hátterét is kipróbáltuk. Néhány héttel ezelőtt csatlakoztunk a szlovák akadémiai internethálózatra, emiatt gyorsabb internet működik intézményünkben. A koronavírus előtt bekapcsolódtunk egy Erasmus projektbe, ahol partnerünk a szlovák Állami Pedagógiai Intézet, Magyarországról a Felnőttképzése Intézet, a Pannon Egyetem, és vannak gimnáziumi partnereink Magyarországról, Erdélyből és Észtországból. Velük épp azokat a módszereket kutatjuk és fejlesztjük, amik a XXI. századi kompetenciák megerősítését tűzik ki célul. A digitális oktatásra való áttérés megerősíti, hogy jó úton járunk, ezek a módszerek megállják a helyüket és fontosak” – fejezte be beszélgetésünket Madarász Róbert.

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2021. januári nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb