November végén remek hír érkezett a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola igazgatójához, Majer Péterhez. A Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár által aláírt levél szerint 419 900 000 forintos támogatás érkezik a magyar kormánytól a létesítmény felújítására.

„Több út van, amin el tudunk indulni, ha az iskola fejlesztésén gondolkodunk. Az első az iskola éves költségvetése, amely egy része a fizetésekre, a többi pedig a fenntartásra fordítható. Amit utóbbiban meg tudunk spórolni, abból lehet korszerűsíteni. Az idei tanévben több diákunk lett, így a minisztérium által megadott költségvetés alapján is több pénzt kapunk. Közel 28 ezer euróval most is növekedett a keretünk. Itt tehát egy pénzösszeg, amellyel gazdálkodhatunk” – kezdte beszélgetésünket Majer Péter.

Ezen felül a pályázati lehetőségekkel is élnek. Legyenek azok a különböző alapítványok, bankok, minisztériumok, a város, az energetikai művek vagy akár telekommunikációs vállalatok pályázatai. „Idén 19-et is beadtunk, ebből 11 sikeres volt. Ezzel számolunk, hiszen ha egy nyári táborra kapunk 1 500 eurót, már sokat segít a megvalósításban. Persze ezeknek a lehetőségeknek a határait is látni kell, egy tető megjavítása már százezres tétel, 4 000 négyzetméternyi felületről beszélünk” – avatott be a számokba az igazgató.

A harmadik fontos pillér pedig a város támogatása, hiszen az előző évben az iskola mindkét tornaterme megújult, amelyben nekik is hatalmas szerepük volt. Komárom vezetése viszont más úton is igyekszik segíteni. Keszegh Béla polgármester volt ugyanis, aki jelezte Majer Péter felé, hogy van lehetőség egy nagyobb összeg elnyerésére. „Tavaly februárban jött az első üzenet, hogy ki kell dolgozni egy átfogó felújítási anyagot. Nem volt sok időm, így minden segítség jól jött a számításokhoz. A fejemben folyamatosan rengeteg ötlet merül fel, így azokat kellett papírra vetni. Átgondoltam mi az ami rossz, mi az, ahová szükségünk lenne a forrásra és beadtuk a szükséges dokumentációt a magyar kormánynak” – lapozta fel a táblázatokkal és a felújítandó beltéri- és kültéri részekről készült képekkel teletűzdelt anyagot az intézmény vezetője.

Az iskola idén ünnepli 60 éves jubileumát, a jelenlegi épületet pedig 1984 szeptemberében adták át, így van mit csinálni az ingatlanban és környékén is. „Három éve, amióta én itt vagyok felújítottunk 8-10 tantermet, most lesz pénz a többire. Felújítottunk 6 szociális helyiséget, de most megcsinálhatjuk az összeset. Ebben az ütemben, lehet 20-25 évre is szükségünk lenne, most viszont a magyar kormánynak köszönhetően egyben megvalósulhat. Ezeken kívül a beázó falakat is ki tudjuk javítani, az iskola előtt a folyamatosan megrepedező aszfalt helyére térkövek kerülhetnek, az udvaron kialakítunk majd egy műfüves sportpályát, de a füves focipályát is egy modern öntözőberendezéssel bővítjük, lesz egy remek futópályánk is, hogy az atlétikai versenyszámok körülményei is adottak legyen. De a benti részen a médiatermünket is ki tudjuk bővíteni egy eddig ki nem használt tetőrész beépítésével, így egy 250 fős konferenciaterem jön majd létre.”

Ez utóbbit az iskolai falain belül működő színjátszó-, báb- és néptánccsoport is kihasználhatja majd, de a tanévnyitók, a szülői értekezletek, versenyek és egyéb rendezvények során is új lehetőséget nyithat akár városi szinten is.

A már említett sportlétesítmények és a meglévő kültéri edzőpark az idén elsőként megnyílt sportirányzatú osztály lehetőségeit is bővíti. Az ide járó diákok a megnövelt testnevelési óraszám mellett a városban működő sportklubok szakembereinek edzéseit is látogatják majd. Az első tervek szerint a röplabda és a futball lesz a kiemelt sportág, de ahogy mindenben, már itt is előrébb tervez az igazgató: „Olyan elképzelésem van, hogy ha van egy 20-25 fős osztály, akkor legyen benne 6-8 focista és röplabdázó, legyen benne 2-3 úszó, kempós, birkózó, kajakos vagy bármilyen más sportoló. Ha ugyanis már az első osztálytól magas színvonalon foglalkoznak velük, a tehetségek is könnyebben kitűnnek. Mindenkiből persze nem lehet világbajnok, de így ők egy olyan plusz mentalitást tanulnak, amely a későbbi életükre is rányomja a bélyegét és később a saját gyereküket is ilyen szellemben nevelhetik.”

Majer Péter tervei szerint a kapu nyitva áll majd mindenki számára. Szívesen fogadják majd más oktatási intézmények diákjait, egy tornaóra vagy szakkör megtartásához, de akár a környék lakói is lejöhetnek majd kocogni egyet munka után. Ez az elv működik már a korábban átadott közlekedési pálya kapcsán is, ahol az óvodásokat és más alapiskola diákjait is fogadták már, hogy elsajátítsák a közlekedési táblák jelentését és a közúti közlekedés szabályait.

Az iskola épülete mellett jelenleg is van egy közösségi kert, melyet szintén egy pályázat elnyerése után kezdtek el megvalósítani, de tovább bővül majd ágyasokkal és fákkal is. Erre ráépítve létrehoznak egy kültéri tantermet, hogy a biológia órákat a szabadban is meg lehessen tartani, ahol a diákok azonnal kezükbe foghatják a fák, bokrok terméseit.

A hivatalos értesítés után Potápi Árpád János államtitkár úr ellátogat az iskolába és az eddigi tervezés után elkezdődhet a megvalósítás. Az átszámítva körülbelül 1,17 milliós projekt befejezését 2021 októberére tervezik. A munkálatok több ütemben zajlanak majd az oktatás megzavarása nélkül. Azt a szakaszt, amelyben megvalósul a padló felújítása és a térkövezés a nyári időszakra tervezik. Ha minden a jól halad, a 2021/2022-es tanév elején már egy szinte teljesen megújult környezetbe léphetnek be a diákok.

Cikkünk a Duna24 2020. decemberi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb