Jöjjön néhány pro-kontra vélemény a járványhelyzet alatti oktatási módszerekről épp azoktól, akikre a leginkább hatással van.

Laux Lea – Selye János Gimnázium

Számomra az online tanítás komfortosabb, de elsősorban az edzéseim miatt. Korábban kellett kelni, s még így is gyakran elkéstem. Covid ide vagy oda, a közeli barátokkal tartjuk a kapcsolatot, tehát ezen a téren nem érzek hiányt. Számonkérések, feleltetések, online órák folyamatosan zajlanak, az már egy másik kérdés, hogy végzősként mennyire lesz így effektív az érettségire való felkészülés. Reggel 8-tól “készenlétben” kell lennünk, mintha iskolában lennénk, és figyelnünk kell tanáraink utasításait, részt kell vennünk az órákon. Összességében azt gondolom, hogy a tanárok sokkal felkészültebbek, tájékozottabbak mint az első hullám idején, és most sokkal gördülékenyebben zajlik a távoktatás.

Varga Benedek – Jedlik Ányos Szakközépiskola, Győr

Nekem nagyon fontos az, hogy ott legyek a barátaimmal, az osztályommal. Sokkal jobban élvezem a tanórákat hagyományos oktatásban, mint digitálisan. Nem tudom, hogy viselném, ha újra otthonról kellene tanulnom, ahogyan azt Szlovákiában jelenleg visszahozták. Komáromi vagyok, de Győrbe járok középiskolába. Szerencsére a mi sulinkban eléggé ellenzett dolog, hogy otthonról tanuljunk, erre csak akkor kerül sor, ha egy COVID-pozitív osztálytársunk van, ami egyszer fordult elő a mi osztályunkkal. Ilyenkor a teszt eredményének meglététől számított 10 napig kell otthon lennie az adott osztálynak. Valamint Magyarországon az iskolákban tanórák alatt nem kell maszkot viselni, csupán a folyosókon töltött időben. Magyarországra minden nap átmegyek, mivel idén bejárósként veszek részt az oktatásban. A hátáron a rendőrök kedvesek, soha nem volt még gondom az átkeléssel. Néha a diákigazolványom, vagy a személyi igazolványom megnézik, de legtöbbször egyiket sem kérik el. Időm nagy részét iskolán kívül is inkább Győrben, alkalmanként Pesten töltöm, az ottani kedvezőbb járványkezelési helyzet, és a barátaim miatt. Ha nem épp vonaton vagyok, vagy az iskola folyosóin, akkor fel sem tűnik, hogy világjárvány van.

Ďuriček György – Selye János Gimnázium

Hogy mi a fontosabb, közösség vagy a kényelem? Egyértelműen a közösség. Az iskolában való tanulás szerintem sokkal jobb a légkör miatt is és az órán való jelenlét miatt is. Úgy gondolom, nem lenne rossz ez az online tanulás, de tanárnak-diáknak egyaránt jól kéne alkalmazkodnia hozzá. Buli, összejövetelek, kirándulások, főleg a kikapcsolódással és szórakozással kapcsolatos dolgok azok, melyekről lemaradtunk a vírus miatt. Én az a típus vagyok, aki inkább menne, hiányoznak a barátok, a közösség, de az osztállyal legalább neten tartjuk a kapcsolatot. A pozitívum viszont, hogy itthon úgy osztom be az időmet, ahogy én szeretném. Bár úgy vannak az óraink, ahogy a suliban, abban az időpontban ugyanazok a tárgyak, a számonkérés közel sem a megszokott.

Szanyi Márk – Selye János Egyetem

A vírus okozta online tanulásnak véleményem szerint megvannak a maga sajátos furfangjai, de ugyanakkor nehézségei is. Már a nyári szemeszterben is tapasztalhattam az otthonról működő oktatást, és bevallom őszintén, az, hogy ez újra bekövetkezett, kicsit sem boldogít. Nekem hiányzik a szemtől-szembeni kommunikáció a tanárral, ahogy az is, hogy nap mint nap cseveghetek a szaktársaimmal. Ugyancsak érezhető, hogy a tananyag korántsem jön át olyan módon, mint ahogy azt idáig megszokhattam. Szinte majdnem teljes kiesést okoz ez az időszak, ami ki tudja meddig tart még. Egyik dolog, hogy kipipálhattam a vizsgaidőszakot, a másik, hogy mi mindent raktam a tarsolyomba. Egy szó mint száz, nem igazán tudok megbékélni az online tanulással, főleg azért, mert iszonyatosan hiányzik belőle az egyetem életérzése. Remélhetőleg az előírásoknak eleget téve, hamarosan újra be tudok majd ülni az Alma Materem padjaiba.

Czuczor Laci – Selye János Egyetem

Már az első hullám idején is bevezették nálunk az online oktatást, most szeptemberben nem ért minket nagyon nagy meglepetés. Néha nehézkes a történet, hiszen nem mindig van megfelelő internetkapcsolat, néha akadozik, stb. Nehéz véleményt formálni, hiszen minden éremnek két oldala van. Számomra kényelmesebb, hiszen nem kell napi szinten bejárnom az egyetemre. Szerintem az online oktatást, szinte lehetetlen összehasonlítani a szokványos oktatással. Teljesen más beülni egy gyakorlati órára és a hallgatótársaimmal együtt tanulni, mint otthon a négy fal között egyedül. Persze mindkét módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Talán az előbbi effektívebb, az utóbbi pedig sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, legalábbis a jelenlegi helyzetre való tekintettel.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb