Szeptember 11-én tanárok és diákok összegyűltek a Grundon, hogy beszélgessenek azokról a „miértekről és hogyanokról”, amik az oktatás jövőjét meghatározzák. Vajon milyen készségekre lesz szüksége a diákoknak a jövőben? Mit tehet a szülő? Mit tehet a pedagógus?  

Rendhagyó esemény volt, hiszen gyakran feltett kérdésekről is szó volt, amikre valahogyan mégsem született meg a válasz az elmúlt tíz-húsz vagy száz évben. Abban volt más ez a péntek délutáni, kora esti órákban, hogy olyan megoldásokról, lehetőségekről beszélgettünk, amik megoldást keresnek, és nem csak filozofálnak, hogy mit kéne tenni az oktatásügyi miniszternek, a tankönyv szerzőinek, vagy éppen az iskola igazgatójának máshogy. Továbbá abban, hogy őszintén lehetet beszélni, azokról a problémákról, amiket észlelünk.

Számomra talán a legdurvább tudatosítás ott volt, hogy most mi 2035-2040-re készítsük fel a gyerekeket. Ők ekkor fognak elkezdeni dolgozni. Az idei évet elnézve, hogyan is lehetne elképzelni, hogy húsz év múlva mire lesz szüksége Pistikének az 1.C-ből, miközben negyven-ötven évvel ezelőtt nagymamám még nem hallott az informatikáról, húsz-huszonöt évvel ezelőtt anyukám, már talán sejthette, hogy mennyire fontos lesz a számítástechnika, de az, hogy most ennyire a közösségi térben fogunk élni, elképzelhetetlen volt. Akkor ebben a rendkívül gyorsan fejlődő világban, hogyan is tudná egy pedagógus megjósolni, hogy szüksége-e lesz Pistikének arra, hogy tudja ki volt Balassi Bálint, vagy Zrínyi Miklós. Amire biztos szükségük lesz, azok nem az adatok, vagy képletek ismerete, hanem hogy olyan készségekkel rendelkezzen, amit a munkapiac elvár, kreativitásra, csapatmunkára, problémamegoldásra és még egy sereg olyan fogalomra, amit még most nem is ismerünk.

A beszélgetés rendkívül érdekes volt, motiváló és kreatív. Ezen felül nagyon jó volt, hogy végre volt rá mód, hogy a Grund alapítóival és oktatóival, Egyházi Dórával, Kiss Tímeával, Morvay Andreával és csapatukkal. Remélem még sok hasonló rendezvényt fognak szervezni.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb