A pedagógusok életüket arra teszik fel, hogy gyermekeket, a jövő generációját készítsék fel az életre, neveljék, támogassák és segítsék őket. Mindig különleges pillanat, amikor több évtizedes munka után életműdíjban részesítenek egy tanárt. Az idei év viszont talán még felemelőbb, hiszen a Selye János Gimnázium négy pedagógusát, PhDr. Deák Irént, Szabó Endrét, Szénássy Edit és Szinek Juditot részesítette a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Pedagógusok Szolgálati Emlékérmével. Továbbá a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) a Tehetség Szolgálatáért Életműdíjban részesítette PhDr. Deák Irént.

PhDr. Deák Irén a Selye János Gimnázium egyik legaktívabb tanára, tanulói kimagasló eredményeket értek el, mind történelmi versenyeken és vetélkedőkön, mind társadalomismereti megmérettetéseken. A Tehetség Szolgálatáért Életműdíjban olyan pedagógus részesülhet, aki legalább 20 éves kiemelkedően sikeres és példamutató tehetséggondozó tevékenységet végzett.

Az általa vezetett csapatok többször eljutottak különböző versenyek nemzetközi, magyarországi döntőibe. A Cultura Nostra versenyen 2000-től 2011-ig diákjai háromszor álltak a dobogó legfelső fokán, és azóta is többször értek el értékes helyezést. A Gloria Victis versenyen évente vesznek részt tanulói a nemzeti fordulóban. A 2015/2016-os tanévben két csapata is bejutott a tíz legjobb csapat döntőjébe.

Az erdélyi Eurorégió nemzetközi versenyen két egymást követő évben az általa felkészített csapat hozta haza az első helyezést. 2015-ben háromtagú csapatot készített fel, amely 3. helyezést szerzett az Európai Unió Olimpiája elnevezésű verseny Nyitra megyei fordulójában. Az Európai Unió magyarországi versenyén a tanulói a 6. helyet szerezték meg.

A 2016/2017-es tanévben, sikeres szakmai munkájának köszönhetően a Young Digital European (Fiatal Digitális Európai) nevű versenyen, amelyen 121 középiskola vett részt, az iskola az 1. helyezést szerezte meg, melynek jutalma egy tanulmányi utazás volt Brüsszelbe, az EU intézményeibe, az Európai Bizottság szlovák képviselete szervezésében.

PhDr. Deák Irén tanárnő a tanításon kívül is aktívan tevékenykedik: létrehozta a gimnáziumban a társadalomtudományi tantárgybizottságot, a Rákóczi Szövetség helyi Alapszervezetének munkájában részt vett több történelemtábor, verseny, projektnapok szervezésében. 2001-2004 között a budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködött, hozzájárult a közgazdaságtudományi oktatás elindításához Komáromban. A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán filozófia doktori címet szerzett.

Pedagógus Szolgálati Emlékérem az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyik szakmai elismerése. Azoknak a nyugdíjba vonuló óvodai, általános iskolai, szakiskolai, középiskolai pedagógusoknak és főiskolai, illetve egyetemi oktatóknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek, és kiemelkedő munkát végeztek. Az idei évben négy pedagógus részesült ebben az elismerésben a Selye János Gimnáziumból: PhDr. Deák Irén, Szabó Endre, Szénássy Edit és Szinek Edit.

Szabó Endre harminchat éven át tanított a Selye János Gimnáziumban. Ez idő alatt négy osztályközösség osztályfőnöke volt. Tehetséggondozás terén kimagasló eredményeket ért el. A Nemzetközi Fizika Diákolimpián (IPhO) tíz diákja összesen 17 alkalommal volt a csehszlovák, illetve a szlovák válogatott öttagú keretének tagja, négy alkalommal szereztek bronz-, egy alkalommal ezüstérmet.

Szinek Judit harmincnyolc éven át tanított államnyelvet magyarként magyar diákoknak. Összesen hét osztályközösségnek volt osztályfőnöke. Ezt követően az osztályfőnökök munkaközösségének vezetője volt, az utóbbi öt évben pedig pályaválasztási és nevelési tanácsadója volt a gimnáziumnak.

Szénássy Edit huszonhét éven át tanított a gimnáziumban német nyelvet. Ez idő alatt kimagasló teljesítményt végzett tehetséggondozás terén, diákjai több esetben álltak dobogón országos és kerületi versenyeken. A Selye János Gimnáziumban 21 éve van lehetőség DSD-Deutsches Sprachdiplom felsőfokú-, illetve középfokú nyelvvizsga letételére. Ez idő alatt a tanárnő, mind a felkészítésben, mind a vizsgáztatás során kimagasló szakmai munkát végzett.

Borítókép és képek: selye.gartproject.com

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb