A magyar kultúra napján a marosvásárhelyi kultúrpalotából indult ez év januárjában a huszadik századi magyar irodalom nagy alakjának, Tamási Áronnak szentelt emlékév, amelyet ezen a hétvégén ünnepélyes keretek között zárnak le több helyszínen Kárpát-medence-szerte.

Az emlékév zárásaként a Kárpát-medence és a diaszpóra tíz helyszínén avatnak Tamási Áron-emléktáblát, amelyet pénteken délelőtt a felvidéki Komáromban, a horvátországi Eszéken és a szlovéniai Lendván azonos időben lepleztek le. Az emléktábla Tamási Áronnak, a magyar irodalom jeles alakjának, az anyaország, a Kárpát-medence és a világ magyarjainak összetartozását szimbolizáló életműve előtt tiszteleg.

A komáromi tábla ünnepélyes avatására a Komáromi Jókai Színház épületében került sor, ahol köszöntőt mondott Gál Tamás direktor. Tamási Áronnak ugyan nincs közvetlen kapcsolata Komárommal, azonban 2009-ben, a Vidnyánszky Attila által rendezett nagy sikerű Énekes madár című darabját a komáromi színház is játszotta, emlékeztetett.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Megjegyezte, darabjait ma is számos színház játssza,

„mi is tartozunk még ezzel”

– fogalmazott.

A Kossuth-díjas székely magyar íróval kapcsolatban kijelentette, a szülőföld iránti szeretet határozta meg életét, személyiségét. Beszéde végén megköszönte a magyar kormány által évek óta nyújtott erkölcsi és anyagi támogatást, mellyel a komáromi színházat segítik. Gál Tamás úgy fogalmazott, az anyaországi támogatások egy teljes darab költségeit fedezik, amiért végtelenül hálásak.

A színigazgató köszöntőjét követően Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet a táblaavatás alkalmából. Az 1897-ben, Farkaslakán született Tamási Áronról úgy fogalmazott, az egyik legnagyobb székely magyar író és az egyik legolvasottabb írója a magyarságnak mind a mai napig.

„Olyan személyiség, aki számunkra még mindig hívó szó, éljünk bárhol a világban”

– szögezte le.

Potápi Árpád János (Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Az emlékévek egyik legfontosabb feladata, hogy a nemzeti összetartozás érzését megerősítsék a nemzetben; elsősorban a gyerekekben, élményt adva nekik – magyarázta. A Tamási Áron 125 Emlékév leginkább a gyermekek és a fiatalok figyelmét igyekezett a székely íróra irányítani, hogy nyelvezetén keresztül tanulva erősödjön a fiatalokban a hazaszeretet, a haza iránti elkötelezettség, mondta. A nemzetpolitikai államtitkár szerint Tamási Áron műveiben egy évezred kultúrája halmozódott fel, amelyet őseitől örökített át.

A 2016 óta meghirdetett emlékévek fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, aki személyében tovább erősíti az emlékévek kitűzött célját, a nemzeti összetartozás erősítését, vélekedett. A Tamási Áron-emlékév során számos színdarab, kiállítás, vetélkedő, tanulmányi verseny valósult meg a magyarok által lakott vidékeken, húzta alá.

Elmondta azt is, hogy az egyforma kivitelezésű emléktáblákat a következő helyszíneken avatják fel még a holnapi nap folyamán: a kárpátaljai Beregszászban, a németországi Kastlban, az ausztráliai Brisbane-ben, a dél-afrikai Johannesburgban, az argentínai Buenos Airesben, az amerikai egyesült államokbeli Clevelandben és a kanadai Edmontonban. Potápi Árpád János megköszönte minden támogatónak, segítőnek a munkáját, akik részt vettek az emlékév során a rendezvények megvalósításában, kiemelve a Magyarság Házának közreműködését.

(Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma)

Beszédét követően a színház fenntartójaként Csenger Tibor a Szövetség megyei frakciójának nevében úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés, hogy a Felvidéken Komáromra, a Jókai Színházra esett a szervezők választása. A színházról elmondta, a felvidéki magyar kultúra egyik bástyája, amely méltán érdemes a megye támogatására és mindent megtesznek azért, hogy ebben a színházban méltó körülményeket teremtsenek, fogalmazott.

Ezt követően Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Gál Tamás igazgató közösen leplezték le Tamási Áron emléktábláját. A direktor megjegyezte:

„mostantól itt van velünk Tamási Áron, általa itt van Erdély Komáromban”.


jokai.sk/Felvidék.ma/Szalai Erika/

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb