Résztvevői színház. Lehetséges, hogy ez valami beteges fétis, de amikor színházba megyek, szeretek a lehető legkevesebbet megtudni előzetesen a darabról. Nem szoktam ajánlót, interjúkat olvasni. Felírom a dátumot, az időpontot, és utána próbálok semmit sem megtudni a produkcióról. Így voltam most is az Egressy Béni Városi Művelődési Központban bemutatott Reunionnal is, ráadásul megkértem a legjobb barátomat, hogy kisérjen el a darabra.

Amikor az előadás kezdetén bejött Patonay Anita és bejelentette, hogy ez egy résztvevői színházi előadás lesz, a barátom kétségbeesve nézett rám a maszk alól. Szinte olvastam a gondolataiban, láttam a sok kérdőjelet, hogy én most hova is hoztam el őt. Szerencsére gyorsan kiderült, hogy mi csak néma megfigyelők leszünk, és középiskolás diákok lesznek a résztvevők.

Még sosem vettem részt ilyen típusú előadáson, de elárulhatom, hogy nagyon érdekesnek, izgalmasnak, és nem mellesleg hasznosnak tartom. A darab végére úgy éreztem, egy nagyon jó eszközt láttam, amivel a középiskolás korosztályt meg lehet fogni, és komoly témákról beszélgetést lehet kezdeményezni velük.

Czajlik József rendezésével került színpadra Gerendás Beáta drámája, amivel a Dialóg nonprofit szervezet 2019-es drámapályázatára nevezett be. Az előadásban három színművészt láthattunk: Szekeres Blankát az influenszer Alexa szerepében, illetve Béhr Mártont és Olasz István, akik két-két különböző karakter bőrébe bújtak.

A Reunion központi témája a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás és az egyéni felelősség kérdése a klíma védelmében. Az előadás Alexa 18. születésnapjával kezdődik, ahol a középiskolás diákok mint a parti résztvevői vesznek részt. Majd éles váltással 2028-ba kerülünk, ahol Alexát vásárlásfüggősége, felhalmozó- és káros viselkedése miatt kényszergyógykezelik. Addigra Komárom és a Föld már nem olyan, mint ahogy mi ismerjük. Mindent elborít a szeméttenger, a város víz alá kerül, és egy törvény értelmében meg van határozva, hogy minden ember évente mennyit vásárolhat és ezáltal szemetelhet. Aki ezt a limitet túllépi, kényszerkezelésre szorul. Itt a résztvevők már az orvosi konzílium tagjai, akik végig követik Alexa kezelését, útját egy felelőségteljesebb viselkedéshez. Ekkor a diákoknak több alkalommal volt lehetőségük elmondani véleményüket a környezetvédelemről és a környezettudatosságról.

A darab központi kérdése, hogy mennyire az egyén felelősége a környezetünk védelme, mit tehetünk, és mi az, amit meg kell tennünk, azért, hogy bolygónk lakható maradjon.

Mindhárom színésztől remek alakítást láthattunk, jó érzékkel közeledtek a diákokhoz, aktivizálták és bevonták őket az előadásba. A diákokon látható volt, hogy őket is elgondolkodtatták a látottak.

Nagyon érdekes volt az előadás koncepciója, meghozta a kedvemet ahhoz, hogy a jövőben akár résztvevőként is részt vegyek ilyen darabon. Annak ellenére, hogy a barátom a darab elején enyhe sokkot kapott, végül ő is úgy hagyta el a VMK épületét, hogy talán résztvevő nem lenne, de gimisként jó lett volna, ha az osztályunk részt vett volna egy a Reunionhoz hasonló előadáson.

Fotók: Dömötör Ede

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb