Február 18-án ünnepeljük a Magyar Széppróza Napját. Nem véletlen, hogy miért erre a napra esett a választás, hiszen ezen a napon született Jókai Mór, Komárom város egyik leghíresebb szülöttje. A Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünnepeljük a magyar prózairodalmat. Nem ez az első irodalomhoz köthető nap, amit a szövetség kezdeményezett, hiszen a Magyar Költészet Napjának (április 11.) és a Magyar Dráma Napjának (szeptember 21.) is ők voltak az elindítói. Előbbit 1964-ben, utóbbit pedig 1984-ben ünnepelték meg először.

Ezek a jeles napok fontosak, hiszen emlékeztetnek az irodalom fontosságára, felhívják a figyelmet a magyar irodalom gyöngyszemeire. A mai rohanó világban szükség van arra, hogy emlékezzünk az irodalom és a próza szerepére, hiszen kisgyermek korunk óta a prózán – a meséken keresztül ismerjük meg kultúránkat, népünket, a mesén keresztül tanuljuk meg, hogy mi a jó és mi a rossz. Felcseperedve pedig a próza tudja elkalauzolni elménket különböző történelmi eseményekhez, színes fantáziavilágokba vagy a távoli galaxisokba. A próza, a történetmesélés végigkíséri az embert és az emberiséget az útján. Amikor rég látott ismerőssel osztjuk meg életünk történéseit: próza, amikor a nagymama elmondja életét az unokáknak: próza, amikor egy félresikerült napunkat meséljük el a párunknak: próza. Épp csak szóban. De amikor papírra, vagy újabban monitorra kerül, akkor a történet színesebbé, izgalmasabbá, és főleg mindenki számára elérhetővé válik – hiszen a szó elszáll, az írás megmarad.

A nagy szellem nem azért nagy, hogy jutalmat várjon vagy az életben, vagy a halálban, vagy a túlvilágon, hanem azért nagy, mert nem tud kicsiny lenni. (Jókai Mór)

Keresve sem találhattak volna a szervezők megfelelőbb dátumot Jókai Mór születésnapjánál. Komárom városa büszke lehet arra, hogy a magyar irodalom egyik legnagyobb írója falai között született. Jókai több, mint kétszáz kötet szerzője volt, emellett egyike a márciusi ifjaknak, aki bátran harcolt a szabadságharcban, továbbá országgyűlési képviselő is volt, a Szent István-rend lovagja, a Kisfaludy- és a Dugonics Társaság tagja, valamint a Petőfi Társaság alapító elnöke. Olyan népszerű regények szerzőjét tisztelhetjük benne, mint A kőszívű ember fiai, Az arany ember, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Szegény gazdagok vagy a Fekete gyémántok.

Jókai Móron kívül több prózaíró is született városunkban, mint például Alapy Gyula, Zsolt Béla, a Nyugat második nemzedékének tagja, de rajtuk kívül is rengeteg író köthető Komáromhoz, akik hosszabb-rövidebb ideig itt éltek, mint például Csokonai Vitéz Mihály, Czuczor Gergely, Mikszáth Kálmán, de a kortárs szlovákiai magyar irodalom jeles képviselői is városunkhoz köthetők, például Gál Sándor, Tőzsér Árpád, Z. Németh István.

Képek: pexels.com, wikipédia

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb